Guantanamo scoate la iveală luptele dintre FBI şi Pentagon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfăşurarea lor în drapelul israelian şi "bombardarea" cu muzică dată la volum maxim făceau parte dintre tehnicile folosite. Agenţi FBI au acuzat personalul militar de la Guantanamo că


Înfăşurarea lor în drapelul israelian şi "bombardarea" cu muzică dată la volum maxim făceau parte dintre tehnicile folosite. Agenţi FBI au acuzat personalul militar de la Guantanamo că recurge la "tactici agresive de interogare", ilegale, dar oficialii cu rang înalt ai Pentagonului au respins aceste afirmaţii. Documentele FBI, publicate de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), în urma permisiunii obţinute printr-un ordin judecătoresc, ilustrează divergenţele dintre FBI şi Pentagon în legătură cu tratamentele aplicate persoanelor suspectate de terorism închise la Guantanamo. FBI a spus că tehnicile la care recurg militarii în cazul prizonierilor - proiectarea de filme pornografice cu homosexuali, muzică dată la volum maxim şi înfăşurarea lor în steagul israelian - nu sunt numai ilegale, ci şi ineficiente.
FBI, acuzat că reciclează informaţii vechi
Michael Shavers, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că, în urma a 12 anchete desfăşurate, concluzia este că nicio politică a Pentagonului "nu a încurajat vreodată abuzuri asupra prizonierilor de la Guantanamo" şi că "Departamentul Apărării îi tratează uman pe prizonierii de la Guantanamo şi va continua să facă acest lucru".
"Acesta este un alt exemplu al
reciclării
unor informaţii vechi", a comentat oficialul documentele date publicităţii de ACLU. Agenţii FBI şi-au exprimat îngrijorarea într-un memoriu adresat superiorilor, la 30 mai 2003. Potrivit documentului, membri ai serviciului HUMINT (Human Intelligence) "erau încurajaţi uneori să folosească tactici de interogare agresive la Guantanamo, a căror eficienţă este redusă şi care se bazează pe interpretări îndoielnice ale legislaţiei şi regulamentelor". Potrivit memoriului, agenţii FBI l-au informat pe Geoffrey Miller, comandantul de atunci al centrului de detenţie de la Guantanamo, dar "el a susţinut tehnicile de interogare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite