Grupul bulgar Eurohold vrea 5% din piaţa de asigurări românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După preluarea Asitrans Leasing şi Time Broker de Pensii vor urma achiziţii şi în domeniile auto şi intermedieri financiare Grupul bulgar Eurohold, acţionarul majoritar al Asitrans

După preluarea Asitrans Leasing şi Time Broker de Pensii vor urma achiziţii şi în domeniile auto şi intermedieri financiare

Grupul bulgar Eurohold, acţionarul majoritar al Asitrans Asigurări, intenţionează să achiziţioneze un dealer auto şi o firmă de brokeraj cu activităţi în România, negocierile cu acţionarii unor companii de profil fiind deja iniţiate, conform oficialilor companiei.

A 13-a companie de pe piaţa românească, Asitrans Asigurări, are ca obiectiv atingerea unui volum al primelor subscrise de peste 50 milioane de euro în anul 2008, în creştere cu peste 67% faţă de rezultatul aşteptat pentru acest an, previzionat la 30 milioane de euro.

"La nivelul anului 2009, viitoarea Euroins România (compania îşi va schimba numele) şi-a bugetat venituri din prime de 70 milioane de euro", a spus Bogdan Stan, CEO Asitrans.

Reprezentantul Asitrans Asigurări a reconfirmat strategia Eurohold cu privire la intenţia de a deveni un grup regional în următorii ani.

"Grupul a înfiinţat compania Euroins Insurance Group, care se va ocupa numai cu managementul şi strategia companiilor din cadrul Eurohold cu activităţi în domeniul asigurărilor. Grupul deţine trei companii de profil, două în Bulgaria şi una în România, şi intenţionează să intre în Serbia, Turcia şi Macedonia", a afirmat Stan. El a menţionat că Eurohold vizează atingerea unei cote de 3-5% din piaţa asigurărilor din regiunea Balcanilor până la finele anului 2010.

Extinderea vizează mai multe domenii financiare

Eurohold este al doilea grup ca mărime din Bulgaria şi activează în domeniul serviciilor financiare, al vânzărilor auto şi afacerilor imobiliare.

Eurohold şi-a propus să aducă în România conceptul one-stop-shopping, dezvoltat cu succes în Bulgaria. "Achiziţia unui dealer auto va ajuta Asitrans Asigurări să îşi majoreze afacerile.

Cred că, până la finele acestui an, sau cel mai târziu la începtul anului 2008, tranzacţia pe segmentul auto se va încheia", a mai spus directorul general al companiei. El a adăugat că Eurohold ia în calcul o investiţie de tip greenfiled pentru a înfiinţa un broker pe piaţa de capital, dacă negocierile nu se vor finaliza.

Eurohold controlează circa 85% din Asitrans Asigurări, Asitrans Leasing (51%, alături de Asitrans Asigurări - 30%) şi Time Broker de Pensii Private (100% din capital). "Până la finele anului, Asitrans Asigurări îşi va schimba denumirea în Euroins România, iar divizia de leasing va fi redenumită Eurolease Auto. În acest sens, la finele acestei luni, a fost convocată o adunare generală a acţionarilor", a spus Stan.

Înfiinţată în anul 1994 şi cu un capital social de 24,2 milioane de lei, Asitrans face parte din grupul bulgar Eurohold, care a investit în luna iulie 12,5 milioane de euro pentru preluarea controlului asigurătorului român, tranzacţia incluzând achiziţia de titluri, creşterea de capital, precum şi pachetul majoritar al Asitrans Leasing. Grupul este cotat la bursa din Sofia şi are o capitalizare curentă de 180 milioane de euro.

Un pachet de 30% din acţiunile Eurohold sunt deţinute de instituţii financiare internaţionale precum Firebird Management LLC, Landsbanki Luxemburg, Bank Austria Creditanstalt sau EFG Eurobank Greece.Eurohold Bulgaria a fost înfiinţat în decembrie 2006 ca rezultat al fuziunii dintre Starcom Holding şi Eurohold şi are un capital de 60 milioane de euro.

Structura Holdingului include 20 de subsidiare şi peste 1.600 de angajaţi. Grupul controlează Euroins, a opta companie de asigurări din Bulgaria, precum şi Eurofinance şi Eurolease Auto. Veniturile totale ale Eurohold Bulgaria pentru anul 2007 vor atinge 150 milioane de euro.

Primele subscrise de Asitrans Asigurări au urcat cu 34% la nouă luni

Primele subscrise de Asitrans Asigurări în primele nouă luni ale anului s-au ridicat la 66,62 milioane lei (circa 20 milioane euro), în creştere cu 34% faţă de perioada similară din 2006. În intervalul ianuarie-septembrie, valoarea despăgubirilor a urcat cu 89%, la 27 milioane lei.

Totodată, primele intermediate de brokeri au reprezentat 36% din totalul subscrierilor Asitrans, cu mult pentru media pieţei, potrivit datelor companiei. Firma a raportat în primele nouă luni un profit de 110.000 lei. Grupul bulgar Eurohold a investit în Asitrans 12,5 milioane de euro, tranzacţia incluzând achiziţia de titluri, creşterea de capital, precum şi pachetul majoritar al Asitrans Leasing.

La nivelul anului precedent, pierderile companiei au însumat 450.000 de euro, comparativ cu un profit net de 46.000 euro în 2005. Asitrans are un capital social de 24,2 milioane lei şi aproximativ 500 de salariaţi care activează în circa 100 de unităţi teritoriale.

RCA în rate

Asitrans Asigurări şi-a propus să atragă mai mulţi clienţi pe segmentul RCA, fiind astfel singura companie care practică plata în rate pentru aceste poliţe, pentru persoane fizice. Poliţele RCA cu valabilitate de un an de zile se pot achita în patru rate (cu o perioadă de graţie de 15 zile pentru fiecare rată), iar cele cu valabilitate de şase luni se pot achita în două rate. Clienţii companiei beneficiază şi de tractare gratuită chiar şi în cazul unor defecţiuni tehnice.

"Tarifele la RCA vor creşte, în medie, cu 25% pentru anul 2008, dar atât vor plăti clienţii chiar din decembrie anul acesta, la reînnoirea poliţei", a mai declarat Stan. În ce priveşte Asitrans, aceasta a luat în considerare creşterea valorii de asigurare în caz de accident cu sau fără victime, care vor creşte de anul viitor la 150.000 de euro (la accidentul fără victime) şi a crescut tariful din decembrie 2006, păstrându-l la acelaşi nivel până în 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite