Groenlanda, ţara încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula aspiră la independenţă datorită accesului la rezervele de petrol Un efect neaşteptat al încălzirii globale ar putea fi crearea unui nou stat: Groenlanda. Aceasta se va putea

Insula aspiră la independenţă datorită accesului la rezervele de petrol

Un efect neaşteptat al încălzirii globale ar putea fi crearea unui nou stat: Groenlanda. Aceasta se va putea susţine fără ajutorul Danemarcei graţie zăcămintelor descoperite.

Teritoriu al Danemarcei din 1721, Groenlanda este cea mai mare insulă de pe planetă, fiind acoperită în proporţie de 85 la sută de gheaţă. Insula are 57.000 de locuitori, dintre care 88 la sută sunt inuiţi sau familii mixte de danezi şi inuiţi.

Chiar dacă în 1979 a obţinut autonomia de la guvernul danez, Groenlanda este încă dependentă economic de subsidiile date de Copenhaga. Aproape orice, de la bere şi până la hârtia igienică, este importat din Danemarca, subsidiile ridicându-se la circa 400 milioane de euro anual.

Procesul independenţei va dura ceva timp, însă premierul danez Fogh Rasmussen a făcut deja o vizită în Groenlanda pentru a prezenta un raport menit să deschidă calea obţinerii suveranităţii totale, relatează "The Times".

Cele mai mari rezerve de petrol din lume

Planul, întocmit de un comitet de politicieni danezi şi groenlandezi, prevede stoparea subsidiilor din partea Danemarcei odată ce Groenlanda îşi va folosi resursele minerale importante descoperite sub stratul din ce în ce mai subţire de gheaţă.

"Schimbările climatice vor fi benefice pentru comunităţile de aici", arată Jesper Madsen, specialist la institutul de cercetare a mediului DMU din Roskilde, Danemarca. "Va îmbunătăţi condiţiile de pescuit, dar şi de forare pentru petrol şi gaze naturale. Studiile geologice ale americanilor arată că cele mai mari rezerve nefolosite de petrol de pe glob se află în apele Groenlandei. Este vorba chiar de est, acolo unde gheaţa se topeşte cel mai repede", mai explică el.

Termenii planului de independenţă prevăd ca Groenlanda să deţină în cele din urmă dreptul total asupra veniturilor din exploatarea petrolului şi mineralelor. În primă fază, groenlandezii vor primi câte 10 milioane de dolari pe an din exploatările resurselor.

După ce companiile multinaţionale vor investi masiv, iar Groenlanda va ajunge la câştiguri de 800 milioane de dolari pe an, subsidiile daneze vor fi complet oprite. În acel moment, independenţa va deveni doar o formalitate. Singurul care se opune vehement acestui plan este Partidul Popular Danez, care îl consideră "cea mai mare greşeală din istoria Danemarcei".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite