Groapă comună cu mii de păsări în putrefacţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

kilometri de ferma Drakom Silva, din Codlea, unde a fost confirmată prezenţa virusului H5. Localnicii spun că au văzut, încă de acum o lună, cum angajaţi ai fermei cu pricina veneau şi

kilometri de ferma Drakom Silva, din Codlea, unde a fost confirmată prezenţa virusului H5. Localnicii spun că au văzut, încă de acum o lună, cum angajaţi ai fermei cu pricina veneau şi aruncau zilnic saci cu păsări moarte.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a aflat despre groapa comună - adevărat pericol biologic - chiar de la ziariştii Antenei 3, în timpul unei conferinţe de presă. "Vă daţi seama, vom verifica. Eu am trimis Corpul de control chiar de ieri în zonă, verificăm aceste amănunte", a replicat Flutur, la auzul veştii. Pentru că sunt suspiciuni că şi la ferma societăţii Pati Prod din Codlea ar exista aviară, ministrul Flutur dă mai mult ca sigură luarea deciziei de eutanasiere a alte 600.000 de păsări şi introducerea în carantină a fermei.

Hurez, izolat de jandarmi
Situaţia în Hurez este sub control, a precizat primarul comunei Belcean, Ion Maican. Eutanasierea celor 2.200 de păsări fiind finalizată, s-a făcut prima dezinfecţie. "Satul este înconjurat de jandarmi, la intrări sunt covoare de dezinfecţie, unde sunt specialişti ai DSV Braşov, poliţişti şi jandarmi. Nu intră, nu iese nimeni din localitate. Alimentarea se face prin transbordare". Prectura Braşov a solicitat primăriilor Făgăraş, Codlea şi Beclean să asigure servicii de permanenţă a Comandamentelor Antiepizootice Locale. De asemenea, instituţiile abilitate controlează situaţia existentă pe bălţile din jurul Braşovului şi de-a lungul râului Olt, unde şi-au făcut cuiburi păsările sălbatice.

Filtre pe DN1
Filtre au fost instalate pe DN1, fapt ce a încetinit traficul rutier dinspre Braşov către Sibiu şi Valea Oltului. Pentru fluidizarea traficului pe DN1, ministrul Flutur a solicitat instalarea unor filtre de dezinfecţie verticale, pentru ca acest proces să se deruleze rapid. Mai mult, Comandamentul Central Antiepizootic a decis, în urma suspiciunii de gripă aviară din judeţul Braşov, interzicerea transportului păsărilor pe întregul teritoriu al României. Excepţie fac doar păsările din sistemul industrial al fermelor autorizate. Specialiştii vor cerceta modul de respectare a măsurilor de biosecuritate în fermele de păsări.

Autorităţile caută suspecţii de aviară
"Am găsit până acum 10 persoane care ar fi avut contact cu păsările din aria respectivă şi le-am administrat doze de Tamiflu", ne-a declarat Adrian Streinu-Cercel, consilier al ministrului sănătăţii, care a mai adăugat: "Facem apel la toate persoanele care au lucrat în ferma agricolă în ultimele două săptămâni, inclusiv zilierii. Ei trebuie să se prezinte urgent la medicul de familie sau la Direcţia de Sănătate Publică Braşov pentru a-şi ridica medicamentaţia profilactică". Estimările autorităţilor includ 26 de persoane suspecte.

În combinatele de creştere a păsărilor, măsurile luate au vizat dezinfecţia tuturor maşinilor şi a oamenilor la intrarea în unitate, reducerea la minimum a vizitelor din afară, echipament corespunzător pentru vizitatori, dezinfectare. Muncitorii nu au avut voie să aducă la serviciu carne de pasăre sau ouă din propriile gospodării. Unele combinate au impus angajaţilor să nu deţină păsări în propriile gospodării, ceea ce era formulat doar ca o recomandare de către minister.

Judeţe în care a fost depistat H5N1
Ialomiţa: Traian, Stelnica, Rovine, Marsilieni, Albeşti
Brăila: Scărlăteşti, Bumbăcari, Dudescu, Ciocile, Zăvoaia, Chichineţu, Cireşu, Dudeşti, Tătaru, Florica
Călăraşi: Tonea, ştefan Vodă
Buzău: Padina, Brăileşti, Valea Fântânii
Tulcea: Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman, Periprava, Agighiol, Crişan, Lunca
Dolj: Cetate
Dâmboviţa: Morteni
Braşov: Codlea

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, spune că fermele se închid singure din cauza consecinţelor indirecte pe care le au de suportat din cauza panicii consumatorilor şi că cel mai puternic adversar al industriei sunt importurile, în special cele americane, la preţuri de 200 - 300 de dolari tona. Acestea au ajuns, în 2006, să fie egale cu producţia naţională, explică Ilie Van. Reprezentanţii patronatului spun că deşi Uniunea Europeană a sistat imediat importurile la primul caz de suspiciune în ţara noastră, ministerul nu a avut o reacţie similară, iar România importă carne din Germania şi Franţa, care au anunţat deja gripa aviară.

Măsuri de protecţie în cazul gripei aviare
* Persoanele care călătoresc trebuie să evite contactul cu păsările din curţi, ferme sau pieţe
* Trebuie evitat contactul cu suprafeţe sau obiecte contaminate cu dejecţiile păsărilor
* Nu trebuie consumată carne de pui neprelucrată termic sau incomplet gătită, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la păsări
* Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor în cazul contactului cu păsările; în lipsa săpunului se poate folosi alcool
* La prepararea hranei, trebuie separată carnea crudă de cea gătită sau de alimente gata de consumat; nu trebuie folosit acelaşi cuţit pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele gata de consumat
* Între manipularea cărnii crude şi celei gătite trebuie spălate mâinile
* Temperatura de prelucrare a cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70 de grade
* Înainte de a pregăti ouăle, trebuie să fie spălate cu apă şi săpun şi nu trebuie să fie folosite ouă crude sau moi în alimente care nu vor fi gătite
* Cei care cred că au fost expuşi gripei aviare trebuie să-şi urmărească starea de sănătate timp de zece zile, iar dacă au febră, tuşesc sau au dificultăţi în respiraţie trebuie să consulte un medic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite