Gripa porcină, combătută cu fluturaşi şi controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii nu mai au curajul să intoducă în ţară carne. La vama Halmeu se efectuează controale amănunţite, împărţin-du-se şi fluturaşi care conţin informaţii despre gravitatea virusului.

În urma semnalului tras de ministrul de interne Dan Nica, privind posibilitatea introducerii în ţară a virusului de pestă porcină, persoanele care intră şi ies din ţară prin Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Halmeu sunt controlate, pe lângă poliţiştii de frontieră, respectiv vameşi, şi de inspectorii sanitari veterinari. Oamenii s-au speriat de gravitatea virusului şi îşi iau măsuri de precauţie. „Ştim despre gripă şi am hotărât să nu cumpărăm nimic de origine animală”, a declarat Iosif Neimeti, un sătmărean care tocmai se pregătea să între în Ucraina.

Control la carne şi animale vii

Conform unei adrese interne venite din partea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare şi a Direcţiei Sanitar Veterinare, poliţiştii de frontieră sunt rugaţi să verifice persoanele care au călătorit într-una dintre cele patru zone vizate: America de Nord, America Centrală, Spania şi Mexic. De asemenea, dacă se constată că ei au asupra lor carne sau animale vii, sunt chemaţi de urgenţă inspectorii sanitari veterinari din punctul de frontieră, care efectează un control amănunţit.
„Pe sensul de intrare în ţară vor fi supuse unui control mai amănunţit toate automarfarele care transportă animale vii, carcase sau alte produse de origine animală. În momentul în care se descoperă produse de acest gen, sunt chemaţi de urgenţă specialiştii sanitar-veterinari”, a declarat Cristian Ţicle, şef PTF Halmeu.
Până azi dimineaţă, la ora 9.00, prin PTF Halmeu nu a fost introdus în ţară niciun animal. Ca prevenţie, la punctul de frontieră se împart fluturaşi în vederea atenţionării oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite