Gripa aviară sufocă litoralul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Tuzla şi Năvodari, unde e carantină, nici trenul nu opreşte

au ieşit pozitive. Astfel că, imediat după confirmare, s-a trecut în viteză, de la măsurile de prevenire, la blocajul total al celor două zone "atacate". Spre deosebire însă de Topraisar, Ostrov şi Vlahii, unde s-au finalizat deja eutanasierea şi incinerarea orătăniilor, Tuzla se află pe principala arteră rutieră care leagă Constanţa de Mangalia-Vama Veche, iar oraşul Năvodari, pe rutele nordice ale litoralului, cu trafic zilnic intens. Ca urmare, de ieri, comuna Tuzla rămâne deschisă doar tranzitului "controlat", iar la Năvodari s-au izolat de restul lumii numai cele 300 de gospodării din cartierul Recoltei, unde s-a depistat virusul H5N1.
La intrarea în Tuzla, indiferent de gabarit, maşinile se opresc şi aşteaptă, la coadă, să fie dezinfectate. Atomizoarele DSV lucrează fără întrerupere. 84 de medici veterinari DSV, jandarmi şi poliţişti nu lasă picior de localnic să iasă "afară". şoferii "de tranzit" primesc la intrarea în comună câte o bulină, pe care sunt obligaţi s-o restituie la ieşire şi să nu oprească nicăieri. Aşa că staţiile de autobuz şi maxi-taxi sunt pustii. La fel şi staţia CFR, trenurile nemaiavând voie să oprească aici. Localnicii par resemnaţi. Directorul DSV Constanţa, dr. Grigore Mertoiu, spune că "nimeni nu s-a împotrivit şi toată lumea aşteaptă despăgubirile pentru păsările ce vor fi eutanasiate. E vorba de circa 30.000 de capete". Nici maşinile cu alimente nu trec de barierele de la intrare. Totul, inclusiv pachetele cu ajutoare, este transbordat. şi la Năvodari, lumea pare să fi înţeles că altă cale decât izolarea cartierului Recoltei şi sacrificarea zburătoarelor nu există. 42 de medici DSV, jandarmi şi poliţişti, distribuiţi în trei echipe non-stop, veghează şi aici ca "embargoul" să nu fie încălcat de nimeni. Iar staţia în care oprea drezina cu muncitorii Petromidia a fost mutată în afara focarului. Prefectul Dănuţ Culeţu crede că "organizarea merge foarte bine, astfel că nu există riscul extinderii. şi, dacă noi vom gestiona corect, eficient şi transparent această nedorit situaţie, până la deschiderea sezonului estival, gripa aviară va rămâne amintire".

Medicii nu cer încă limitarea turismului
Specialiştii Laboratorului Naţional de Gripă nu vor recomanda restricţii în ceea ce priveşte turismul pe litoral şi în Delta Dunării, dacă nu apar alte recomandări internaţionale. Laboratorul reprezintă autoritatea de referinţă pe teritoriul României şi raportează atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Părerea experţilor LNG are însă doar rol consultativ, decizia urmând să aparţină guvernului. Teoretic, turiştii care intră în zonele cu risc aviar ar putea veni în contact cu păsări bolnave sau cu suprafeţe contaminate, cum ar fi nisipul sau iarba. Practic, până acum nu s-a oprit traficul decât în focar, nefiind limitat turismul, nici măcar în Asia. Secretarul de stat în MS, prof. Virgil Păunescu, ne-a declarat că este prematur să se ia o decizie în acest moment, totul depinzând de strategia europeană, care este în curs de definitivare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite