Gripa aviara a lovit si Buzaul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudul si estul tarii, cele mai vulnerabile in fata virusului aviar

In numai doua zile au aparut inca trei noi focare de gripa aviara localizate in judetul Buzau, judet in care nu se mai semnalasera cazuri de imbolnaviri la pasarile domestice. In noaptea de duminica spre luni a fost confirmata prezenta virusului aviar in doua localitati buzoiene, Braiesti si Padina, iar, ieri, testele rapide au semnalat prezenta virusului H5N1si la Odaile. De asemenea, o noua suspiciune a aparut si in satul Tataru din judetul Braila, judet in care mai exista inca 4 focare.
Nu se vor mai ucide toate pasarile din localitatile suspectate
Pentru ca de multe ori suspiciunile de gripa aviara apar intr-un numar redus de gospodarii, autoritatile au hotarat sa eutanasieze pasarile doar in gospodariile cu pasari bolnave si in gospodariile invecinate. ,In prezent, se pot face teste rapide, care dureaza aproximativ o jumatate de ora, atat la pasarile moarte, cat si la cele sanatoase", a spus Gabriel Predoi, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Primul focar unde s-au sacrificat numai pasarile din gospodariile cu pasari bolnave si din cele invecinate a fost Zavoaia din judetul Braila. Acelasi procedeu s-a aplicat si in focarele recent descoperite: Padina, Braiesti si Tataru.
Vremea calda favorizeaza raspandirea virusului
Temperaturile relativ ridicate din ultimele zile favorizeaza extinderea virusului, cele mai vulnerabile zone fiind considerate cele din estul si sudul tarii, precum si cele din jurul baltilor, paraurilor si lacurilor si cele aflate de-a lungul Dunarii. Doar in cazul in care temperatura ar scadea la -10 sau -15 grade vom avea "o liniste epidemiologica", a mai s pus Predoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite