Gripa aviară s-a lăsat cu anchetă penală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de euro au fost cheltuite inutil pentru achiziţionarea unor substanţe care nu aveau concentraţia necesară pentru neutralizarea virusului H5N1 . Odată cu revenirea pe tapet a

Milioane de euro au fost cheltuite inutil pentru achiziţionarea unor substanţe care nu aveau concentraţia necesară pentru neutralizarea virusului H5N1 .

Odată cu revenirea pe tapet a pericolului gripei aviare, procurorii DNA au reluat o anchetă mai veche privind achiziţiile publice de substanţe necesare combaterii celebrului virus H5N1.

De data aceasta, "descoperirea" anchetatorilor constă în faptul că un produs numit "Virocid" a fost introdus pe piaţă printr-un artificiu la limita legii. Gradul de diluare al acestei substanţe este atât de mare, încât poate fi considerat "apă chioară" şi, cu toate acestea, statul a cumpărat-o.

Concret, în dosarul penal întocmit directorului Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a apărut un document din care reiese că acesta a impus Comitetului pentru Produse Medicinale Veterinare să aprobe achiziţionarea acelui "Virocid", cu toate că această substanţă nu e atestată nici în România, nici în UE. Are doar o certificare obţinută în China, prin care se arată că ar fi activă împotriva tulpinii H5N1.

Dar, atenţie: poate fi activă numai la o anumită concentraţie. Pe prospectul iniţial se menţiona că "Virocid" acţionează într-o concentraţie de 1 la 400, iar în prezent, un nou prospect - introdus după obţinerea autorizaţiei de comercializare - arată că Virocid ar acţiona în concentraţie de 1 la 1.200.

Adică, un litru de substanţă la 1.200 de litri de apă, ceea ce - potrivit specialiştilor în medicină veterinară - nu mai are cum să dea efecte în combaterea virusului aviar.

Cine măsluieşte concentraţia câştigă licitaţia

"Virocid" e un produs fabricat în Belgia şi utilizat în industria alimentară, despre care s-a descoperit că este activ şi împotriva virusului H5N1.

În România ar avea concurenţi destul de puternici din acest punct de vedere, dar lupta cu ei a fost câştigată printr-o metodă relativ simplă: gradul mic de concentrare l-a făcut să pară mai ieftin decât celelalte, astfel că pe criteriul preţului i-a bătut pe toţi ceilalţi contracandidaţi.

Adăugaţi acestui "amănunt" şi susţinerea de care s-a bucurat la cel mai înalt nivel (potrivit documentului din dosarul penal amintit mai sus) şi veţi înţelege cum a fost posibil ca un produs - diluat de câteva ori mai mult decât trebuia - să fie cumpărat, pe bani publici, pentru a se combate gripa aviară. Efectul îl cunoaştem cu toţii, e de-ajuns să reamintim că în 2005 boala se întindea nestingherită (acum ştim şi de ce), ajungând chiar în inima Capitalei...

Despre câţi bani este vorba? Statisticile arată că s-au cheltuit zeci de milioane de euro, per total, pentru combaterea gripei aviare, din care o bună parte au revenit achiziţiilor publice de substanţe (considerate) active.

În fine, mai trebuie precizat că autorizaţia de comercializare pentru "Virocid", eliberată în martie 2006 unei firme din Baia Mare (Maravet SRL), este valabilă până în februarie 2008.

În locul unei concentraţii optime de 1:400, spuma "Virocid" e de câteva ori mai diluată, fiind astfel inutilă în combaterea aviarei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite