Gripa aviară se întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Comisia Europeană a fost informată despre rezultatul testului Laboratorului Naţional de Referinţă care indică prezenţa virusului H5N1 în judeţul Tulcea. România se află din nou sub

>> Comisia Europeană a fost informată despre rezultatul testului Laboratorului Naţional de Referinţă care indică prezenţa virusului H5N1 în judeţul Tulcea.

România se află din nou sub ameninţarea gripei aviare. Focarul de infecţie a fost depistat ieri, în localitatea Murighiol din judeţul Tulcea. Mai multe păsări au fost eutanasiate şi s-a început vaccinarea localnicilor.

Păsările moarte au fost descoperite în gospodăria familiei Vorincă din comuna Murighiol, chiar în dimineaţa zilei de luni, când toată lumea era preocupată de rezultatul alegerilor. Ieri, Comandamentul antiepizootic s-a întrunit în regim de urgenţă la Prefectură, după ce Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat prezenţa virusului gripei aviare în gospodăria amintită.

Toate păsările din gospodăria respectivă, 56 de găini şi 16 raţe, au fost ucise şi a fost efectuată prima dezinfecţie. Comandamentul Antiepizootic judeţean a stabilit zona de protecţie (o rază de 3 kilometri), care include localitatea Murighiol, şi zona de supraveghere (o rază de 10 kilometri), care include gospodăriile din localităţile: Mahmudia, Dunavăţul de Jos, Dunavăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf.

Nu s-a instalat carantina

"Nu s-a instalat carantina, dar toată populaţia din Murighiol va fi vaccinată, operaţiune care este deja în curs, s-au instalat filtre pentru dezinfectarea mijloacelor de transport care ies din localitate şi s-a interzis livrarea cărnii de pasăre şi a ouălor din comună", ne-a declarat prefectul Lefter Chirică.

Daniel Calotă, şeful Biroului de Poliţie din Murighiol, ne-a declarat că, în urma informaţiilor primite de la laboratorul central al ANSVSA, au intrat în dispozitiv 24 de poliţişti şi jandarmi, la toate intrările şi ieşirile din localitate, pentru 21 de zile, prevenindu-se scoaterea de păsări, carne şi alte produse din carne din localitate. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Poliţiei, este vorba de 56 de păsări care au fost eutanasiate cu dioxid de carbon.

Oamenii nu se tem

În ceea ce priveşte familia în gospodăria căreia s-a întâmplat necazul, oamenii nu se tem. Gabrielei Vorincă nu-i este frică, pentru că a fost vaccinată contra gripei. Pe de altă parte, membrii familiei ei cred că moartea păsărilor a fost cauzată de vecinătatea cu balta, care se află chiar în fundul curţii. "Am luat toate măsurile imediate pentru ca focarul să fie izolat, focarul este acum în carantină, urmează să respectăm normele de carantină împreună cu Poliţia şi Jandarmeria", a declarat şi primarul comunei, Filip Ivanov. De remarcat că, la orele serii, şase cadre medicale de la Autoritatea de Sănătate Publică se aflau în plină acţiune de vaccinare a populaţiei din localitate, care se ridică la aproximativ 1.500 de persoane.

"Impactul economic ar putea fi unul serios"

Operatorii de turism din Delta Dunării le recomandă autorităţilor locale şi centrale să trateze cu responsabilitate problema gripei aviare din această zonă, având în vedere că impactul economic ar putea fi unul extrem de serios. "Autorităţile trebuie să fie foarte atente asupra modului în care vor gestiona această problemă, astfel încât efectele asupra turismului din Delta Dunării să fie minime.

Asta înseamnă ca autorităţile să trateze cu foarte mare responsabilitate această criză şi să nu-şi mai creeze capital politic şi electoral prin declaraţii bombastice despre cât de puternici şi tari sunt ei. Criza din 2005 a avut un impact extrem de serios asupra turismului din Deltă şi pentru anul 2006 au fost anulate peste 80% din contractele de turism.

Iar asta s-a întâmplat din cauza acţiunilor heirupiste ale autorităţilor care au gestionat defectuos această criză", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Tulcea, Silviu Gheorghe. Acesta a mai spus că autorităţile implicate în gestionarea crizei gripei aviare ar trebui să urmeze exemplul celorlalte ţări ale Uniunii Europene, unde mediatizarea acestui subiect a fost efectuată într-un mod echilibrat.

Precedente costisitoare

În România, primul focar de gripă aviară a izbucnit în luna octombrie 2005, în localitatea Ceamurlia de Jos din judeţul Tulcea. În următoarele şapte luni, au mai fost găsite păsări infectate cu virusul H5N1 în alte 52 de localităţi. Primul val de gripă aviară s-a încheiat în aprilie 2006, statisticile au înregistrat 53 de focare de gripă aviară, în nouă judeţe.

Cel de-al doilea val s-a declanşat după aproape o lună, virusul a fost depistat într-o fermă avicolă de pe platforma Codlea, în judeţul Braşov. În doar 3 săptămâni, virusul s-a răspândit în 18 judeţe ale ţării şi în Capitală, 127 de focare au fost semnalate.

Ultimul focar din România a fost închis la sfârşitul lunii iulie 2006. Primul val de gripă aviară a lovit gospodăriile ţărăneşti. Mii de păsări au fost sacrificate şi incinerate, proprietarii fiind despăgubiţi de stat. Sate întregi au intrat în carantină, iar gospodăriile au fost dezinfectate. Cauzele apariţiei celui de-al doilea val de gripă aviară au rămas necunoscute, chiar dacă cercetătorii au descoperit că este vorba, în ambele cazuri, de acelaşi tip de virus.

Cel de-al doilea val de gripă aviară a lovit mai multe ferme de păsări, iar oamenii au devenit reticenţi cu privire la consumul de carne. Exportul de produse de pasăre din România a fost pentru o perioadă interzis, cererea a scăzut şi la magazine. Numai la Codlea, conform datelor Ministerului Agriculturii, au fost sacrificate circa 800.000 de păsări din ferme şi alte aproximativ 300.000, din gospodăriile populaţiei.

Contracte cu dedicaţie

Gripa aviară a stat la baza unei psihoze naţionale, în spatele căreia s-au derulat operaţiuni financiare de anvergură. S-au transferat sume fabuloase din contul statului în conturile unor firme private, administrate, după toate probabilităţile, de pioni de sacrificiu. Pe măsură ce focarele se înmulţeau, se umflau şi conturile firmelor care primeau contracte în urma unor recomandări. Invocându-se starea de urgenţă, se justifica lipsa licitaţiilor.

În "afacerea aviară", CN ADNR SA a avut rolul distribuitorului de fonduri cu dedicaţie. În perioada octombrie 2005-martie 2006, serviciile de dezinfecţie au fost efectuate pe drumurile naţionale de SC LUMI SRL, în baza contractului nr. 3177/19.10.2005, pentru perioada octombrie-decembrie 2005. Însă pentru perioada ianuarie-martie 2005 SC LUMI SRL a prestat aceleaşi servicii fără a exista măcar un contract cu CN ADNR SA.

Inspectorii guvernamentali menţionează că aceste servicii s-au prestat la solicitarea CN ADNR SA, selecţia făcându-se la recomandarea directorului general din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică, Mihaela Sorina Hâncu, şi a secretarului de stat din cadrul MTCT - Constantin Dascălu, fără a fi respectate prevederile legale privind achiziţiile publice (OUG nr. 60/2001). Nu a fost întocmit caiet de sarcini, nu au fost prezentate documente din care să rezulte o prospecţie minimală a pieţei în vederea găsirii unor potenţiali prestatori şi nici măcar nu a fost prezentat un deviz de ofertă din partea prestatorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite