Gripa aviara la Caraorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem un nou focar de gripa aviara in localitatea Caraorman din judetul Tulcea dupa ce, in noaptea de duminica spre luni, la patru gaini din doua gospodarii a fost depistat virusul H5. La numai

Avem un nou focar de gripa aviara in localitatea Caraorman din judetul Tulcea dupa ce, in noaptea de duminica spre luni, la patru gaini din doua gospodarii a fost depistat virusul H5.
La numai cateva zile de la inchiderea focarului de la Ceamurlia de Jos, un nou caz de gripa loveste Delta Dunarii. ,Am instituit carantina in zona si am luat toate masurile necesare, ca si la Ceamurlia si Maliuc. S-a trecut deja la sacrificarea celor aproximativ 1.700 de pasari domestice din cele 110 gospodarii din localitate, iar populatia urmeaza a fi vaccinata antigripal", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. Oamenii vor primi despagubiri pentru pasarile ucise, responsabilii ministerului stabilind ca vor fi necesare in jur de 700 milioane lei. Intrucat nu exista cale de acces rutiera catre localitatea Caraorman, masurile de izolare sunt necesare doar pe calea apei. ,Virusul nu a fost inca izolat, dar in maximum doua zile vom trimite probele la Londra pentru a stabili daca este vorba despre H5N1", a mai spus Flutur. Ministrul a anuntat ca luni dimineata a primit telefonic, de la Laboratorul Weybridge, confirmarea existentei virusului periculos al gripei aviare (H5N1) la probele recoltate acum doua saptamani de la o gasca salbatica de la Vadu Oii, judetul Constanta si de la o lebada gasita pe Lacul Sinoe, judetul Tulcea. Pentru ca ambele zone unde au fost gasite pasarile bolnave sunt la o distanta destul de mare de regiunile locuite, nu se instituie carantina. Totusi, in toata zona Deltei autoritatile vor continua monitorizarea pasarilor migratoare. Pasarile domestice vor trebui mentinute in spatii inchise, iar medicii veterinari vor efectua in continuare examene clinice la pasarile domestice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite