Grindul Chituc, zonă strict protejată, se privatizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi control asupra zonei de personalul Administraţiei Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării (ARBDD). Totodată, accesul în interior se realizează numai în baza autorizaţiei emise de

şi control asupra zonei de personalul Administraţiei Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării (ARBDD). Totodată, accesul în interior se realizează numai în baza autorizaţiei emise de Administraţia rezervaţiei. Pe de altă parte însă, accesul în grind se face extrem de uşor şi are plajă la Marea Neagră, ceea ce îl face foarte atractiv pentru dezvoltarea proiectelor de afaceri.

Ministerul nu e interesat de proprietar
Conform presei din Constanţa, membrii comisiei au precizat că dreptul de proprietate va putea fi reconstituit pe orice teren disponibil, indiferent dacă acesta se află într-o zonă protejată, noul proprietar având obligaţia să respecte eventualele interdicţii. Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că nu există nicio problemă în legătură cu cine este proprietarul terenului, atâta timp cât respectă reglementările de mediu. "ARBDD este administratorul terenului, dar nu proprietarul", ne-a declarat Valentin Blănar, consilierul ministrului.

Zona a fost scoasă şi la vânzare
Grindul Chituc a fost, de-a lungul anilor, în mijlocul unor interese economice importante. În luna august a anului trecut, grindul a fost scos la mezat de primăria unei localităţi din judeţul Constanţa. Primarul comunei Săcele dorea să scoată la licitaţie 800 de hectare de teren. Într-un final, licitaţia a fost amânată din cauza unei contestaţii făcute de unul dintre licitatori.

Autorităţile se justifică
Prefectul de Constanţa, dl Dănuţ Culeţu, afirmă că retrocedările celor 800 ha de teren extravilan, intabulate acum doi ani de Primăria Corbu, ar însemna un act de dreptate. "Nu avem nimic de ascuns în legătură cu Grindul Chituc. Nu servim interesele nimănui, cu atât mai mult ale unei unei clientele politice. Singurul lucru pe care vrem să-l facem este acela pentru care suntem abilitaţi, şi anume, cel de a reconstitui dreptul de proprietate", spune prefectul. El a mai declarat: "Autoritatea Naţională pentru restituirea proprietăţilor a atras de nenumărate ori atenţia că nu trebuie privită cu uşurinţă trecerea la despăgubiri, fapt care afectează bugetul statului, şi că, atâta timp cât există suprafeţe de teren neacordate, ele trebuie retrocedate proprietarilor de drept." Primarul comunei Corbu, dl Marian Gălbinaşu, pare cel mai motivat să treacă la retrocedările pe Grind, după ce Autoritatea Naţională pentru Reconstituirea Proprietăţii l-a amendat cu 100 milioane de lei, tocmai pentru "întârzierea" acţiunii de retrocedare!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite