Grindină şi alunecări de teren, în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza furtunilor şi ploilor torenţiale, zeci de drumuri au fost afectate şi sute de localităţi au căzut pradă viiturilor. După ce, în cursul zilei de sâmbătă, Centrul Operativ

Din cauza furtunilor şi ploilor torenţiale, zeci de drumuri au fost afectate şi sute de localităţi au căzut pradă viiturilor.

După ce, în cursul zilei de sâmbătă, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile a extins avertizarea hidrologică de cod portocaliu pentru inundaţii la judeţele Sălaj, Argeş şi Braşov, ieri instituţia a decis ridicarea avertizării cod portocaliu pentru inundaţii
şi a emis o atenţionare cod galben pentru 29 de judeţe.

Au fost atenţionate prefecturile Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Mureş, Sibiu, Harghita, Braşov, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău pentru perioada 12 august 2007, de la ora 12:00, până pe 13 august 2007, ora 12:00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torente şi pâraie, creşteri de debite şi de niveluri pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor, cu posibile depăşiri izolate ale cotelor de atenţie.

Viaducte inundate

O parte din Dealul Aosta, din Sinaia, s-a prăbuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar ploaia torenţială, însoţită de grindină, care a căzut, sâmbătă după-amiază, la Timişoara, a inundat toate viaductele, paralizând circulaţia rutieră şi mijloacelor de transport în comun din jumătatea nordică a oraşului.
Drum rupt şi turişti blocaţi la Moeciu

Zeci de turişti au fost blocaţi în pensiunile din Moeciu de Sus, după ce potopul a avariat, vineri seară, în jurul orei 23,00, drumul dintre localităţile Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos. În zona Valea Popii, din Moeciu de Sus, drumul s-a rupt pe o porţiune de 60 de metri şi nu se putea circula decât la pas. Peste 100 de case şi pensiuni au fost inundate, două podeţe distruse şi doi stâlpi de curent electric avariaţi din cauza apei care a săpat în jurul lor.

Drumul judeţean dintre Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos a fost acoperit, aproape în întregime, de crengi, pietriş şi aluviuni aduse de pe versanţi. Şi pe DN 7A, între localităţile Brezoi şi Voineasa de pe Valea Lotrului au fost probleme. Circulaţia rutieră a fost complet întreruptă în urma furtunii din noaptea de vineri spre sâmbătă, dar drumul avariat în zona "Valea Popii" de la Moeciu de Sus a fost reparat duminică de utilajele aduse de la Braşov.

Bolovanii au blocat Transfăgărăşanul

Traficul rutier dinspre judeţul Argeş spre Sibiu a fost blocat, sâmbătă dimineaţă, de la ora 4.00, din cauza bolovanilor căzuţi pe DN7 C Transfăgărăşan, la 16 kilometri distanţă de intrarea în tunelul de la Bâlea Lac. Circulaţia a fost reluată pe un singur sens, către Curtea de Argeş, potrivit unui comunicat al Direcţiei Poliţiei Rutiere, remis sâmbătă.

Angajaţi ai Poliţiei Montane şi ai Secţiei Drumuri Naţionale Argeş lucrează în continuare pentru degajarea completă a carosabilului. Un drum forestier din zona montană a fost rupt de o viitură şi mai multe gospodării din zona de sud a judeţului Argeş au fost inundate, în urma furtunii din noaptea de sâmbătă spre duminică. Din cauza ruperii drumului forestier ce leagă localitatea Nucşoara de cabanele şi exploatările forestiere din zona Cernat, mai mulţi turişti au rămaşi blocaţi cu autoturismele în amonte de locul incidentului. Trei incendii provocate de fulgere, soldate cu pagube materiale, s-au produs, în judeţul Argeş.

Acoperişuri smulse de vânt în Gorj

În judeţul Gorj, un tânăr, în vârstă de 20 de ani, a murit, sâmbătă, trăsnit, iar duminică o femeie a fost luată de viitură şi a decedat. Zeci de case au fost afectate, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, de averse, descărcări electrice şi vânt puternic.

Ploile, însoţite de descărcări electrice şi vânt puternic, căzute sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, au avariat acoperişurile a 29 de case în comunele Brăneşti şi Ţânţăreni, prin desprinderea totală sau parţială a tablei şi ţiglei cu care erau învelite.

La Ţânţăreni, a fost afectat totodată sediul primăriei, au fost inundate beciurile a 12 gospodării şi întreruptă furnizarea energiei electrice în patru sate din cauza căderii a şapte stâlpi din reţeaua de alimentare cu energie electrică de 20 kw Turburea - Filiaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite