Greva elevilor se extinde în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cei 2.000 de elevi din judeţul Covasna, care au intrat de ieri în grevă japoneză, alţi tineri din Satu Mare şi Harghita protestează începând de astăzi pe tema alocaţiei de

Pe lângă cei 2.000 de elevi din judeţul Covasna, care au intrat de ieri în grevă japoneză, alţi tineri din Satu Mare şi Harghita protestează începând de astăzi pe tema alocaţiei de stat

Adolescenţii sunt supăraţi pe decizia Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat. Ministrul muncii, Paul Păcuraru, consideră că alocaţia de stat "nu are legătură cu şcoala, cu prelungirea sau cu frecventarea cursurilor. Nu putem amesteca lucrurile".

Campania elevilor din judeţul Covasna este susţinută de profesori şi părinţi, adunându-se până în prezent peste 6.000 de semnături. Timp de o săptămână, elevii vor purta banderole albe pe braţ în timpul orelor de predare. Ieri, Coordonatorul Consiliului Judeţean al Elevilor, Elöd Nemes elev în clasa a XII-a la liceul Mikes Kelemen, a declarat "Excluderea din acest program social a elevilor de clasa a XII-a care au atins majoratul constituie o discriminare, cu atât mai mult cu cât tinerii care au împlinit 18 ani şi sunt încă la şcoală nu au venituri proprii.

De aceea, considerăm că ar fi corect să le fie asigurată alocaţia de stat până la ieşirea din sistemul de învăţământ de douăsprezece clase", spune Elöd Nemes. El este convins că numărul celor care vor participa la această acţiune se va dubla în următoarele zile.

Manifest bine organizat

Elöd Nemes spune că succesul acţiunii elevilor covăsneni vine din faptul că sunt foarte bine organizaţi. "Ne întâlnim în fiecare vineri şi discutăm problemele noastre. Aşa am început să dezbatem situaţia alocaţiilor, am făcut chiar şi o campanie de informare, după care am început să strângem semnături încă de acum trei săptămâni", a explicat Nemes.

"Unii pot ajunge într-o situaţie absolut nedreaptă"

Pe lângă şuşotelile de pe la colţurile liceelor, potrivit cărora tinerii cred că guvernanţii vor să le sisteze alocaţiile ca să poată "acoperi" majorarea pe care le-au promis-o pentru luna martie a acestui an (de la 32 la 40 de lei/lună), protestatarii au motive clare pentru greva lor.

"Sunt unii colegi care provin din familii sărace şi se bazează foarte mult pe această alocaţie. Mai e şi situaţia absolut nedreaptă în care ar putea ajunge unii, zic eu, din ghinion, adică doar pentru că fac 18 ani, faţă de alţii care vor avea bani", a spus Sorin Oţetea, elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar "Korosi Csama Sandor", din Covasna.

Posibilă soluţie: ajutor suplimentar

Mai mult, Nemes a anunţat că mai multe consilii ale elevilor din ţară şi-au anunţat deja intenţia de a li se alătura grevei japoneze, primind deja semnale de la colegi din judeţele Vaslui, Suceava, Călăraşi, Cluj, Mureş, Harghita, Tulcea, Caraş-Severin, Alba şi Timiş.

"La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, alocaţia de la stat se dă până la vârsta majoratului. El a adăugat că ministerul pe care îl conduce are în lucru o analiză pentru acordarea unui ajutor suplimentar pentru copiii provenind din familii sărace", a replicat ministrul Păcuraru.

Începe greva şi la Satu Mare

Şi elevii din Satu Mare sunt hotărâţi să intre în grevă japoneză de astăzi. "Consiliul Judeţean al Elevilor Satu Mare se alătură iniţiativei Consiliului Naţional al Elevilor, cu privire la Legea privind alocaţiile, în baza căreia elevii peste 18 ani sunt privaţi de acest drept, care de altfel este prevăzut în continuare în Legea învăţământului, atât în noua, cât şi în vechea Lege a învăţământului", a precizat Alexandra Dobocan, preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor Satu Mare. Ea a adăugat că, în intervalul orar 9.00-11.00, tinerii vor participa neactiv la orele de curs, refuzând să răspundă întrebărilor profesorilor.

Lecţie copiată şi în Harghita

După ce au aflat din presă despre acţiunea colegilor din Covasna, majoritatea liceenilor de la Liceul Teoretic "Marton Aron" din Miercurea-Ciuc s-au apucat şi ei de strâns semnături. "Preşedinta Consiliului Elevilor mi-a cerut acordul să strângă semnături în timpul pauzelor. Am fost de acord cu revendicările lor şi cu demersul de a-şi promova interesele, mai ales că ele nu deranjează cu nimic procesul de învăţământ. Până acum s-au strâns 250 de semnături de la cei 300 de liceeni înscrişi în şcoala noastră", a declarat pentru NewsIn directorul Liceului "Marton Aron", prof. Varga Laszlo.

Mai mult, prof. Magdalena Dumbravă, directorul adjunct al singurului colegiu naţional cu predare în limba română din Harghita, a precizat tot pentru NewsIn că "elevii de la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea-Ciuc au decis că vor face o scrisoare deschisă pe care o vor trimite marţi preşedintelui României". De asemenea pe siteul www.petitieonline.ro, aseară se strânseră aproape 4.000 de semnături de susţinere.

Alocaţia de stat nu are legătură cu şcoala, cu prelungirea sau cu frecventarea cursurilor. Nu putem amesteca lucrurile
Paul Păcuraru,
ministrul muncii

Reacţii pe www.adevarul.ro

"BRAVO COVASNA!"
Şi-a găsit şi guvernul de unde să facă economii! Toţi elevii care ajung în clasa a XII-a au 18 ani. Ce mare lucru era dacă primeau şi ei alocaţie? Dar probabil că cei care au semnat legea nu înţeleg că şi suma asta, aparent mică, contează la ceva". Rodica

"Alocaţie până la moarte"
Să le dea alocaţie până ies la pensie... E mişto în România". Cruela

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite