"Greva" călătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gări pustii, trenuri goale. Aceasta a fost atmosfera, în toată ţara, în timpul grevei de avertisment de ieri, de pe calea ferată. Abia la ora 9.00, după terminarea protestului, călătorii au

Gări pustii, trenuri goale. Aceasta a fost atmosfera, în toată ţara, în timpul grevei de avertisment de ieri, de pe calea ferată. Abia la ora 9.00, după terminarea protestului, călătorii au revenit la ghişee, pentru a-şi cumpăra bilete

Călătorii au făcut şi ei "grevă", ieri, ca răspuns la protestul sindicatelor feroviare. De data asta, oamenii n-au mai dormit în gări, în aşteptarea momentului în care trenurile vor puse din nou în mişcare. Nici bilete nu s-au mai vândut acum pentru garniturile care oricum nu puteau să plece între 7 şi 9 dimineaţa.

Câţiva oameni moţăiau în sala de aşteptare, alţii, pe la barurile de la peron. Asta a fost atmosfera în Gara de Nord, în timpul grevei de la calea ferată. Conform programului, 13 trenuri ar fi trebuit să plece de aici, în intervalul 7.00-9.00, iar alte 16 să sosească.

În schimb, o voce suavă, pe care n-o asculta nimeni, cerea scuze în megafoane pentru "îngheţarea" liniilor. Şi încheia cu "vă mulţumim pentru înţelegere", după care cei care doreau să-şi ia banii înapoi pe biletele cumpărate anterior erau îndemnaţi să se prezinte la "ghişeele 8 şi 9 de la clasa I".

Dar la ferestruicile respective nu a venit nimeni. O doamnă de acolo ne luminează, că lumea a ştiut din timp, de data asta, că va fi grevă de avertisment. Nu s-au înghesuit clienţii să cumpere tichete pentru o călătorie amânată din start cu două ore. Cei care au putut şi-au reprogramat călătoria.

În fine, la ora 9.00, fix, după ceasul CFR-ului, motoarele locomotivelor pornesc. Gara se dezmorţeşte în acelaşi moment. La toate intrările îşi fac apariţia zeci de oameni. E din nou forfota din principala poartă feroviară a Capitalei. Se formează repede cozi la casele de bilete. Unii erau grăbiţi, că le pleca trenul la câteva minute după reluarea traficului.

La nivelul întregii ţări, 196 de trenuri au rămas blocate în gări, de unde ar fi trebuit să plece în intervalul 7.00-9.00, în timp ce alte 221 de garnituri, aflate deja pe drum, au "tras pe dreapta" în timpul protestului. Cei aflaţi ieri pe drumul de fier au ajuns la destinaţie cu o întârziere de cel puţin două ore.

Vor grevă generală

La rândul său, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a caracterizat protestul de ieri drept "imoral", tocmai pentru neplăcerile produse clienţilor CFR. Vestea cea mai rea pentru călători e că sindicaliştii din acest domeniu sunt decişi să declanşeze greva generală, dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite