Grefierii, plătiţi de două ori pentru a nu dezvălui informaţii confidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a propus în cadrul ultimei şedinţe - din 3 aprilie - completarea proiectului de lege privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul sistemului judiciar cu

Consiliul Superior al Magistraturii a propus în cadrul ultimei şedinţe - din 3 aprilie - completarea proiectului de lege privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul sistemului judiciar cu un text nou, referitor la acordarea unui spor de confidenţialitate în cuantum de până la 15% din salariul de bază. În acest moment, proiectul de lege se află în dezbatere la Senat, dar reprezentanţii Ministerului Justiţiei au declarat anul trecut că se împotrivesc creşterii numărului de sporuri, mizând pe măriri salariale la care se adaugă un singur bonus care să însumeze toate sporurile. Potrivit actualului sistem de salarizare, personalul auxiliar beneficiază de următoarele drepturi: sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru condiţii deosebite de muncă - grele, vătămătoare sau periculoase, sporul de fidelitate, sporul de 10% pentru ore suplimentare, prima pentru concediul de odihnă, sporul de 10% pentru grefierii care stenografiază în medie cel puţin 30% din timpul de lucru, sporul de 10% pentru participarea la efectuarea actelor privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, a celor de executare penală şi executare civilă, asistenţă medicală gratuită, majorare de instanţă, salariu de merit, premiu anual.

Şefii vor decide cine merită sporul "de tăcere"

Propunerea de acordare a noului spor a fost făcută de vicepreşedintele instanţei supreme şi membru CSM, Lidia Bărbulescu, în urmă cu o lună. O altă noutate a amendamentului este că şefii vor decide cine va primi acest spor şi în ce cuantum. "Categoriile de personal, cuantumurile sporului de confidenţialitate şi condiţiile de acordare se stabilesc de către ordonatorii principali de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul aprobat", se arată în amendamentul instanţei supreme. Sporul de confidenţialitate răsplăteşte grefierii pentru un lucru care face parte din atribuţiile cotidiene. În Codul deontologic al personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea se stabileşte că personalul auxiliar de specialitate are obligaţia de a nu dezvălui sau folosi pentru alte scopuri decât cele legate de exercitarea profesiei informaţiile obţinute pe parcursul desfăşurării activităţii profesionale. De asemenea, Codul deontologic mai prevede că personalul auxiliar de specialitate trebuie să se abţină de la orice încercare de a obţine date sau informaţii pe care nu este îndreptăţit să le cunoască.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite