Greco-catolicii mureşeni se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greco-catolicii mureşeni se revoltă
Greco-catolicii mureşeni se revoltă

Avocaţii Protopopiatului Târgu-Mureş susţin că până acum doar o biserică a fost retrocedată

Protopopiatul a trimis o plângere către Preşedinţie, Parlament şi Guvern, împotriva proiectului legislativ privind regimul juridic al bunurilor imobiliare. Credincioşii greco-catolici nu au primit nici 1% din proprietăţile deţinute anterior anului 1948 în Mureş. Doar o biserică a fost retrocedată şi alte două obţinute pe cale amiabilă. Din cele 126 de cereri de retrocedare înregistrate la Târgu-Mureş, nu a fost rezolvată niciuna, în timp ce cazul Catedralei Mici se judecă de peste zece ani, iar procesul e acum la Strasbourg.
În acest context, zece avocaţi ai Protopopiatului Târgu-Mureş au formulat un protest, către Preşedinţie, Parlament şi Guvern, faţă de proiectului legislativ iniţiat în 2007 şi reluat anul acesta, privind regimul juridic al bunurilor imobiliare aparţinând cultelor greco-catolic şi ortodox, care impune principiul proporţionalităţii numerice a cetăţenilor în atribuirea bunurilor.

Proiectul a fost retras

Potrivit preotului Flavius Miheţ, în petiţie se arată punctual articolele legislative care încalcă adoptarea unei astfel de legi ce interzice retrocedarea lăcaşurilor de cult, caselor parohiale şi proprietăţilor funciare aparţinând acestui cult.  „Proiectul a fost retras de la dezbatere din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, însă solicităm anularea lui. În caz contrar există oricând riscul rediscutării şi adoptării”, a spus părintele Miheţ, iniţatorul protestului. „Ar fi fost normal să fim consultaţi, atâta timp cât trăim într-un stat de drept, în care Constituţia garantează dreptul de proprietate, nu prin proporţionalitate sau majoritate, ci de însăşi existenţa proprietarului de drept”, a conchis preotul Flavius Miheţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite