Gravidă la 14 ani, refuzată la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Spitalul de Ginecologie au intrat în conflict după ce unei adolescente i-a fost refuzat consultul de către medicul de gardă Copila este

Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Spitalul de Ginecologie au intrat în conflict după ce unei adolescente i-a fost refuzat consultul de către medicul de gardă

Copila este însărcinată în opt luni şi este suspectă că ar fi infectată cu HIV. A fost instituţionalizată un an, însă asistenţii sociali au decis reîntoarcerea fetei în familie.

În urmă cu aproape o săptămână, adolescenta din localitatea braşoveană Teliu s-a aruncat de la etajul cinci al unei clădiri. S-a ales doar cu câteva zgârieturi. Ea susţinea că a fost sechestrată în apartament şi a vrut să scape aruncându-se pe geam.

Deşi cercetările poliţiştilor au infirmat varianta fetei, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a autosesizat în acest caz.

"Nu reprezintă o urgenţă"

Asistenţii sociali au dus-o pe viitoarea mamă la spital pentru a vedea care este starea sarcinei acesteia. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei, medicul de gardă al Maternităţii ar fi refuzat să o primească la consult pe adolescentă. Conform directorului unităţii medicale, Marius Glifa, medicul şi-a motivat gestul prin faptul că fata nu reprezenta o urgenţă şi nu avea trimitere pentru a fi consultată de specialist.

Mihaela Barbu, director adjunct al Direcţiei Copilului, a declarat ieri că personalul medical a fost înştiinţat despre starea fetei. "I s-a spus că avem de-a face cu un caz social, în ideea că ar fi fost greu să o mai găsim în altă zi, deoarece trăieşte pe străzi. Voiam să vedem în ce stadiu este sarcina ei", a precizat Barbu.

În replică, Gliga s-a arătat iritat de maniera de lucru a reprezentanţilor Direcţiei, care i-ar fi tratat ca pe "nişte cârpe", nu s-au legitimat şi au avut un comportament agresiv. "Suntem foarte supăraţi pentru această practică a Protecţiei Copilului. Nu aşa se procedează între instituţii", a mai spus el.

De trei ani pe străzi

Adolescenta este de loc din comuna Teliu şi este în atenţia Direcţiei de Protecţie a Copilului încă din 2005, pe vremea când aceasta avea doar 11 ani. Referentul social din localitate, Torok Edith, spune că a fost dusă în 2004 la un centru de minori din Codlea, dar de acolo a fugit înapoi la familie.

Asistenţii sociali susţin că minora este un copil-problemă care a dat bătăi de cap atât părinţilor, cât şi celor din centrul în care a fost instituţionalizată.

Mariana Tihărău, care coordonează Direcţia pentru Protecţia Copilului Braşov, spune că "din toate anchetele făcute de asistenţii sociali, reintegrarea în familie am considerat că este cea mai bună soluţie pentru minoră, dar a plecat de acolo din nou pe străzi, fiind o consumatoare de alcool".

Adolescenta refuză ajutorul din partea autorităţilor şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe stradă, unde, există bănuiala, fata se prostituează.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite