Grădinile zoologice, lagărele animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Cazul jaguarului Bety, de la Grădina Zoologică din Bucureşti, ucis de îngrijitori dezvăluie încă o dată condiţiile revoltătoare în care sunt ţinute în captivitate animalele sălbatice

>> Cazul jaguarului Bety, de la Grădina Zoologică din Bucureşti, ucis de îngrijitori dezvăluie încă o dată condiţiile revoltătoare în care sunt ţinute în captivitate animalele sălbatice în România .

Un raport care a stat şase luni pe masa primarului Adriean Videanu arată că numai anul trecut au murit 114 animale la Grădina Zoologică din Capitală. Asociaţiile de protecţie a animalelor spun că situaţia stă la fel de prost şi în restul ţării.

florel.manu@adevarul.ro

Incompetenţa şi nerespectarea regulilor elementare de funcţionare a unei grădini zoologice sunt principalele cauze pentru nenumăratele decese ale animalelor ţinute în captivitate în România. Noul scandal legat de sufocarea jaguarului Bety de către angajaţii Zoo Băneasa, în timp ce încercau să-l prindă, după ce animalul a scăpat din cuşcă, s-a lăsat cu cereri de demitere şi ameninţări cu plângeri penale la adresa municipalităţii.

Moartea Gayei, primul semnal

Evadarea jaguarului este al doilea incident grav de la Zoo, după moartea elefantului Gaya, din octombrie anul trecut.

În ciuda raportului depus de consilierii generali în urmă cu şase luni la cabinetul primarului general, neregulile de la Grădina Zoologică au continuat, iar incidentul de marţi după-amiază se putea încheia mult mai grav, având în vedere că în incinta Zoo se aflau vizitatori.

"Nu au procedat corect"

Asociaţiile pentru protecţia animalelor acuză de incompetenţă lucrătorii de la Zoo. "Nu au procedat corect. Au folosit crose în loc de plase. Au vrut să prindă o felină ca pe un câine", spune Ana Hălmăgeanu, preşedintele Societăţii pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale. Mai mult, condiţiile de siguranţă în care sunt ţinute animalele la Grădina Zoologică din Bucureşti sunt mult sub normele europene.

"Incinta în care se află animalul trebuie asigurată cu curent electric de joasă tensiune pentru a-l ţine departe de gard. Gardurile exterioare trebuie asigurate la fel", adaugă Ana Hălmăgeanu. Ea spune că va face plângere penală împotriva directoarei Anca Oprea, pe care o consideră vinovata principală a acestui incident.

În replică, şefa Zoo Băneasa a precizat că "a fost un incident, iar rezultatul îl voi comenta după ce se va face autopsia animalului". Ana Hălmăgeanu mai spune că specializarea personalului este o problemă pentru că nu a ştiut să intervină în situaţii de criză, bănuind că folosirea croselor ar fi putut produce o fractură cervicală.

Videanu: cel puţin neglijenţă în serviciu

Consilierii generali care au anchetat activitatea Zoo Băneasa în ultimii ani au descoperit că lucrătorii grădinii zoologice duc lipsa de proceduri în situaţii extreme. "Acolo se încalcă mai multe ordine. Nu au proceduri pentru intervenţie în cazul animalelor evadate. Nu respectă norme de manevrare a animalelor", explică consilierul general Octavian Petrovici.

El spune că în urma recentului incident va cere atât demiterea conducerii Zoo, dar va sesiza Parchetul în privinţa primarului general. "Voi face plângere penală la adresa primarului Adriean Videanu pe motiv că a nesocotit raportul consilierilor prin care sesizam neregulile de la grădina zoologică", adaugă Petrovici. "Nu le răspund domnilor consilieri şi nici nu mă pronunţ la ceea ce s-a întâmplat la Zoo până la finalizarea anchetei solicitate de mine.

La prima vedere, este cel puţin neglijenţă în serviciu", răspunde Videanu. În raportul consilierilor generali se mai arată că, numai anul trecut, 114 animale au murit în condiţii suspecte. Printre ele s-au numărat şi exemplare unice ale Zoo Băneasa, cum sunt elefantul, ursul tibetan, dihorul şi eretele de trestie.

Actualul amplasament pe care se află Zoo Băneasa este atipic pentru adăpostirea animalelor. Atât normele europene, cât şi asociaţiile pentru protecţia animalelor au cerut mutarea grădinii într-o locaţie mai bună. Iniţial se găsise un teren la limita administrativă a Capitalei cu judeţul Ilfov, însă porţiunea respectivă este revendicată şi de primarul din Chiajna, pe motiv că acolo a fost izlaz comunal. Terenul este acum în litigiu, iar Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie pentru noua grădină zoologică, organizată pe un spaţiu mult mai mare, până la sfârşitul anului.

Din referent a ajuns director la Zoo

Directoarea Grădinii Zoologice, Anca Oprea, a fost numită în funcţie în 2004 de Traian Băsescu. Ea a ocupat iniţial funcţia de referent, gradul profesional I la Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare a Municipiului Bucureşti, fiind detaşată la Zoo Băneasa până la ocuparea prin concurs a funcţiei de director.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite