Al Gore şi Hillary Clinton atacă furibund Administraţia Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul contracandidat al lui Bush la scrutinul prezidenţial din 2004, Al Gore, când, în mod paradoxal, a întrunit numărul cel mai mare de voturi, dar a ieşit totuşi înfrânt, ca urmare a

Fostul contracandidat al lui Bush la scrutinul prezidenţial din 2004, Al Gore, când, în mod paradoxal, a întrunit numărul cel mai mare de voturi, dar a ieşit totuşi înfrânt, ca urmare a complicatului sistem de alegere a preşedintelui, pe bază de electori, a lansat un atac devastator împotriva actualei administraţii de la Washington, atac la care s-a asociat şi Hillary Clinton, senator democrat de New York.
Într-o cuvântare fulminantă, Gore l-a acuzat pe Bush că a încălcat în repetate rânduri legea, autorizând interceptarea convorbirilor unor persoane particulare fără cuvenitul mandat judecătoresc. El a afirmat că decizia de a trece peste capul justiţiei în această chestiune face parte "dintr-o atitudine sfidătoare, sistematică faţă de prevederile constituţionale".
Afirmând că "vom mai avea încă parte de multe surprize în legătură cu interceptarea ilegală şi sistematică a convorbirilor", el a subliniat că "un preşedinte care încalcă legea este o ameninţare la adresa a însăşi structurilor noastre guvernamentale".
Fostul contracandidat al lui Bush, care a mers mai departe decât mulţi dintre colegii săi democraţi şi în ce priveşte criticarea războiului din Irak, a cerut ca un procuror independent să ancheteze programul secret de interceptare a convorbirilor.
În acelaşi sens, vorbind cu prilejul Zilei închinate memoriei militantului pentru drepturile populaţiei de culoare, Martin Luther King, Hillary Clinton, în care mulţi văd un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2008, a descris Administraţia Bush ca "una dintre cele mai rele din istoria SUA". "Există o cultură a corupţiei, a cumetriilor şi a incompetenţei", a vituperat fosta primă doamnă a Americii. Pe de altă parte, în opinia ei, Camera Reprezentanţilor este condusă ca "o plantaţie" (de pe timpul sclavagismului - n.r.), în care toate vocile distonante sunt imediat înăbuşite.
Desigur, asemenea declaraţii au şi o tentă electorală, ţinând seama că în noiembrie au loc alegeri în cursul cărora va fi înnoită în întregime componenţa Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Dincolo de asemenea implicaţii de natură electorală, ele dau însă expresie unei nelinişti larg împărtăşite faţă de eventualele încălcări ale regulilor democratice. De altfel, Comitetul senatorial pe probleme juridice urmează să ţină luna viitoare audieri publice speciale în legătură cu legalitatea interceptărilor convorbirilor, preşedintele acestei comisii, republicanul Arlen Specter, exprimându-şi scepticismul în privinţa afirmaţiilor Administraţiei Bush că acţiunile întreprinse nu au încălcat legea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite