Goran Bregovic, un fan al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul revine în România, după ce a declarat că se consideră unul dintre artiştii importanţi ai ţării noastre. Unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori balcanici, Goran Bregovic,

Artistul revine în România, după ce a declarat că se consideră unul dintre artiştii importanţi ai ţării noastre.

Unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori balcanici, Goran Bregovic, susţine un concert pe 19 septembrie, la Turabo Society Club. Cântăreţul s-a născut în martie 1950, în Bosnia şi Herţegovina, actualmente Iugoslavia. A devenit cunoscut odată cu trupa rock Bijelo dugme, formaţie din care a făcut parte din 1970 până în 1980.

Rampa de lansare pe care i-a adus-o Bijelo dugme l-a transformat curând într-unul dintre cei mai căutaţi compozitori ai vremii. A scris pentru Iggy Pop şi Cesaria Evora şi curând a devenit compozitorul preferat al regizorului Emir Kusturica. Colaborarea dintre cei doi a devenit celebră, cei doi lucrând împreună la nu mai puţin de trei filme celebre.

Dar Bregovic nu a avut parte doar de momente bune. În primii ani ai vieţii s-a înscris la şcoala de muzică pentru a studia vioara. Profesorii au considerat însă că este lipsit de talent şi a fost exmatriculat. Pasiunea pentru muzică l-a urmărit însă îndeaproape, iar mama sa l-a încurajat şi i-a cumpărat prima lui chitară. Cântăreţul a recunoscut că "educaţia sa muzicală" le-o datorează prietenilor săi, alături de care îşi petrecea tot timpul liber.

După ce a fost dat afară din şcoala de muzică, Goran şi-a dorit să se înscrie la liceul de arte plastice. A renunţat, însă, repede la idee, după ce mătuşa lui i-a convins pe el şi pe mama sa că acel liceu este unul destinat numai homosexualilor. Pentru a mai şterge din tristeţea copilului care nu şi-a putut urma visul, mama lui i-a permis să-şi lase părul lung, lucru rar întâlnit la cea vreme la băieţi.

Bregovic a ajuns student al şcolii tehnice, loc de unde a fost exmatriculat la scurt timp, pentru că a accidentat una dintre maşinile şcolii, moment în care tânărul s-a înscris la cursurile unui liceu de filologie. În tot acest timp, el nu a renunţat la visul de a face muzică şi a făcut parte din mai multe trupe. La 16 ani, mama l-a părăsit, aşa că singura modalitate de a se întreţine era să cânte.

Muzica folk a fost cea care l-a salvat, micile lui cântări, dar şi munca pe şantiere şi vânzarea de ziare aducându-i suficienţi bani la acel moment. Din şirul şcolilor pe care nu a reuşit să le termine face parte şi Facultatea de Filosofie şi Sociologie, ale cărei cursuri le-a părăsit la puţin timp după ce a fost admis. A urmat perioada Bijelo dugme, iar Goran Bregovic era deja celebru.

A mai fost nevoie de un singur pas pentru ca tânărul muzician să-şi creeze un nume pe cont propriu, iar acesta a fost legat de colaborarea cu Emir Kusturica la producţia "Vremea ţiganilor", în 1989. Au urmat "Arizona Dream" şi "Regina Margot", de Patrice Chereau, iar în prezent Bregovic se poate lăuda că a semnat nu mai puţin de 30 de coloane sonore.

El a lansat peste zece albume de pe care vă invită să ascultaţi o selecţie, în cadrul concertului de la Clubul Turabo Society, pe 19 septembrie. Biletele pentru spectacol vor putea fi achiziţionate de la club în seara concertului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite