Golful este mai mult decât un simplu sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Golful este mai mult decât un simplu sport
Golful este mai mult decât un simplu sport

Dezvoltarea afacerii de proiectare şi arhitectură l-a condus pe Ioan Străjan la implicarea în domenii precum retail, sport şi turism. Terenul de golf şi hotelul de patru stele de la Pianu nu sunt încă profitabile. Ioan Străjan le consideră însă printre principalele realizări ale sale din ultimii 20 de ani de activitate.

Arhitectul Ioan Străjan din Alba Iulia este unul dintre primii întreprinzători din România. Prima firmă a înfiinţat-o în martie 1990, în ziua când a intrat în vigoare legea ce reglementa funcţionarea micilor companii.

„Când m-am prezentat la primărie nu primiseră încă formularele tipizate, aşa că a trebuit să aştept până a doua zi. Din cauza asta am avut numărul de înregistrare patru pentru firmă“, îşi aduce aminte Ioan Străjan despre începuturile sale ca om de afaceri. În aproape 20 de ani foarte multe construcţii din judeţul Alba şi împrejurimi poartă semnătura sa.

Dintre realizările de clădiri rezidenţiale şi comerciale nu poate spune care îi place cel mai mult. El consideră că din punct de vedere al dimensiunilor, cea mai imprtantă este mall-ul din Alba Iulia, cu o suprafaţă construită de 22.500 de metri pătraţi, în afara proiectelor concepute de divizia de construcţii industriale, responsabilă pentru majoritatea fabricilor din zonă, inclusiv Kronospan.

Investiţiile străine au dispărut

La Mall Alba deţine un pachet de 20% din acţiuni, evaluate la aproximativ două milioane de euro. Întreaga investiţie a fost de 12 milioane de euro, din care opt milioane, credite bancare. Atelierul de proiectare a fost afectat de criza financiară.

„Investiţiile străine practic au dispărut. Ceea ce se mai construieşte sunt lucrările executate cu fonduri europene“, spune Străjan. Din păcate, există un imobilism foarte mare din partea structurilor care ar trebui să faciliteze absorbţia acestor fonduri. „Activitatea de construcţii deschide o piaţă importantă pentru economia orizontală. Iar pierderea finanţărilor din fonduri europene se resimte, mai ales pentru zone precum judeţul Alba“, explică arhitectul Străjan.

Extinderea în alte domenii, faţă de proiectarea în construcţii, a venit în mod natural, nu a fost o ţintă propriu-zisă. Omul de afaceri consideră această diversificare ca o particularitate a micilor comunităţi, unde toţi se cunosc cu toţi. „Am ştiut cu cine trebuie să mă asociez, pe cine să mă bazez când a fost vorba de investiţii care evident depăşeau capacitatea mea de finanţare“, declară Străjan. Aşa au apărut în localitatea Pianu, un teren de golf şi un hotel de patru stele.

Carte de vizită

-Ioan Străjan, 52 de ani, este absolvent al Institutului de Arhitectură „Ioan Mincu“ din Bucureşti.
-Până în 1990 a lucrat ca arhitect proiectant în cadrul Institutului Judeţean de Proiectare Alba.
-În martie 1990 înfiinţează una dintre primele companii private din România.
-Proiectează Mall Alba, unde deţine şi 20% din acţiuni (suprafaţa comercială este de 21.000 mp, investiţia ridicându-se la 12 milioane de euro).
-Deţine, alături de alţi investitori, un teren de golf la Pianu şi un hotel de patru stele.
-Afacerile sale imobiliare sunt estimate la aproximativ cinci milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite