Gogoşarii doamnei Stamate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Madame Stamate - aşa îi spunea toată lumea - locuia într-un bloc vechi, din centrul Bucureştiului. Avea gusturi "franţuzite" şi tabieturi de pension burghez. Aerul aristocratic îl moştenise

Madame Stamate - aşa îi spunea toată lumea - locuia într-un bloc vechi, din centrul Bucureştiului. Avea gusturi "franţuzite" şi tabieturi de pension burghez. Aerul aristocratic îl moştenise de la părinţi, o familie de intelectuali cu tradiţie şi cu studii pe la Paris. Poveştile ei mă fascinau, dar mai ales vorba-i dulce, presărată cu expresii franţuzeşti. Nu era un moft, ci o reminiscenţă a anilor petrecuţi alături de un soţ de orgine franceză. "Jorjică", după cum îl alinta ea pe româneşte, se mutase în România, dar încercările lui de a se adapta la viaţa dâmboviţeană au eşuat. Aşa că, în cele din urmă şi cu mari regrete, a părăsit Cetatea lui Bucur pentru Oraşul Luminilor. Madame Stamate a rămas singură cu un fiu care, ajuns la vârsta adolescenţei, a ales să-şi "reîntregească familia" la Paris. Când am cunoscut-o eu, îşi păstrase zâmbetul nobiliar, dar privirea îi zăbovea, parcă, departe, la o lume pierdută. Era prietena mamei şi din când în o vizitam împreună, mai ales atunci când insista să mă ispitească cu vreo prăjitură pariziană. Nu eram eu mare amatoare de dulciuri, dar nici madame Stamate nu era mare specialistă în prăjituri - cu atât mai puţin pariziene. Altceva mă atrăgea la ea: murăturile. Borcanele pântecoase, burduşite cu gogoşari, vinete, conopidă sau gogonele aşteptau, irezistibile, să le guşti acreala bine drămuită. Punea madame Stamate nişte conserve! O nebunie! Aşa l-a cucerit - spun gurile rele - şi pe "Jorjică", care devenise dependent de gogoşarii lui madame Stamate. De câte ori vine toamna şi îmi fac de lucru prin cămară, îmi aduc aminte de madame Stamate şi de borcanele ei. Murături ca ale ei n-am să pun eu niciodată, dar o reţetă pot să vă împărtăşesc:

Ardei cu usturoi la borcan
Pentru cca 2 borcane a 500 ml
Ingrediente: 2 kg ardei capia (sau gogoşari), 2 lămâi, 6 căţei de usturoi, 250 ml oţet, 250 ml apă, 1 linguriţă sare, 2 linguri zahăr, 10 boabe de piper, 2 foi de dafin
Mod de preparare: Ardeii sau gogoşarii se coc pe plită, se lasă să se înmoaie într-un vas, apoi se curăţă de piele şi de seminţe şi se taie în ştraifuri late. Se pun în borcan. Lămâile se spală cu apă caldă, se şterg şi se taie rondele. Se pun la fiert împreună cu usturoiul curăţat, oţetul, apa, sarea, zahărul, dafinul şi boabele de piper. Se dau într-un clocot-două şi se toarnă peste ardei. Se închid borcanele etanş şi, după 2 zile, se mai dă zeama øntr-un clocot, se lasă să se răcească, apoi se toarnă din nou peste ardei. Se închid din nou borcanele etanş şi se păstrează în cămară.

ştiaţi că ?
Legendara regină a Egiptului antic, Cleopatra, îşi alesese ca aliment preferat pentru regim... murăturile.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite