Goana după perfecţiunea fizică scade atracţia sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana societăţii moderne după tiparele impuse de lumea modei şi de companiile de publicitate afectează în cele din urmă şi viaţa de familie. Psihologii sunt îngrijoraţi că nu numai

Goana societăţii moderne după tiparele impuse de lumea modei şi de companiile de publicitate afectează în cele din urmă şi viaţa de familie. Psihologii sunt îngrijoraţi că nu numai femeile, dar şi bărbaţii sunt din ce în ce mai obsedaţi de aspectul fizic, în detrimentul relaţiei afective.

Societatea modernă împinge ambele sexe către ţinte de frumuseţe din ce în ce mai greu de atins, sunt de părere psihologii. Reclamele omniprezente inoculează în subconştient o imagine a perfecţiunii pe care nu toţi membrii societăţii o pot atinge.

Rezultă o frustrare continuă şi un soi de autoflagelare prin care, mai întâi femeile şi, în ultimul timp, şi bărbaţii, încearcă să atingă astfel de standarde de frumuseţe.

Încă de la vârsta adolescenţei şi până spre vârsta a doua, toate fetiţele vor să semene cu starurile pop, să fie un soi de păpuşi Barbie de cel puţin 1,8 m înălţime şi să nu depăşească în cel mai rău caz 40 de kilograme. Băieţii şi bărbaţii se străduiesc din răsputeri să fie la fel de musculoşi ca Rambo, cu un "bax" de muşchi - abdominali sau bicepşi de grosimea piciorului. În cazul unui cuplu, toată această preocupare pentru aspectul fizic nu face decât să erodeze dragostea şi încrederea reciprocă, atrag atenţia psihologii.

Pentru a se apropia de tiparele la modă, bărbaţii societăţii moderne sunt din ce în ce mai atenţi la numărul de calorii pe care îl consumă zilnic. Psihologul american Katherine A. Phillips încearcă să explice câteva dintre resorturile mentale care îi împing pe bărbaţii zilelor noastre către sălile de forţă.

Complexul lui Adonis

Studiile arată că, în ultimii 20 de ani, numărul bărbaţilor care se declară nemulţumiţi de fizicul lor s-a triplat, iar anul trecut psihologii afirmau că tratează de această problemă cu 50% mai mulţi bărbaţi decât în anii "90, din cauza dereglărilor de alimentaţie. Aproximativ 10% din bărbaţi suferă, conştient sau nu, de două dintre cele mai cunoscute forme de probleme de alimentaţie - anorexia şi bulimia - sau de distrofii musculare imaginare.

"Milioane de tineri sunt obsedaţi de ideea că trebuie să acumuleze cât mai multă masă musculară şi îşi pun astfel sănătatea în pericol cu antrenamente excesive. Înghit tot felul de steroizi şi suplimente alimentare bogate în proteine care să îi facă mult mai musculoşi decât a intenţionat Mama Natură. Mulţi dintre ei ajung chiar să creadă că acesta este singurul mod în care pot reuşi în viaţă", afirmă psihologul Katherine A. Phillips în lucrarea ei, "Complexul lui Adonis - Crizele secrete ale obsesiilor masculine". În mitologia greacă, Adonis era întruchiparea frumuseţii masculine elene, superbul bărbat disputat de cele două zeiţe Afrodita şi Persefona.

Presiunile sociale şi obsesia "brandului"

Cauzele acestei stări de continuă nemulţumire în legătură cu aspectul fizic sunt legate de sentimentele de ameninţare a masculinităţii pe care le resimt "masculii" erei moderne.

Faptul că femeile pot face în prezent tot ceea ce fac bărbaţii, cu excepţia ridicării a sute de kilograme pe zi în sala de forţă. "Într-un anumit fel, teama pierderii întâietăţii în societate le dictează bărbaţilor o nouă atitudine alimentară. Bărbaţii au astfel tendinţa de a dezvolta un comportament obsesiv-compulsiv. Am observat că în ultimii ani chiar şi personajele de desene animate şi jucăriile care reprezintă diverşi eroi din filme scot în evidenţă musculatura", explică Katherine A. Phillips.

Semnele existenţei unei obsesii în ceea ce priveşte aspectul fizic se pot vedea mai ales în numărul de ore de antrenament zilnic: astfel de bărbaţi fac exerciţii mai des de o dată pe zi, fără nicio zi de odihnă. Îşi neglijează din ce în ce mai des familia, soţia sau partenera doar pentru a se antrena la sala de forţă.

Se văd graşi sau, dimpotrivă, prea firavi, în timp ce toţi cei din jur le spun că sunt atletici şi chiar musculoşi. Cu timpul, ajung la ruperi de ligamente şi încep să ia steroizi. Sunt convinşi că, pentru a avea un corp perfect şi "brandul puternic", antrenamentele sunt singura şansă de a se simţi bine "în propria piele".

Bărbaţii nu sunt atraşi de "schelete ambulante"

În cazul femeilor, moartea în urmă cu aproape un an a două manechine a reprezentat un semnal de alarmă pentru industria modelingului. Eliana Ramos, un manechin în vârstă de doar 18 ani, a murit deoarece suferea de anorexie, relata presa britanică.

Tânăra a decedat la doar şase luni după ce sora sa, Luisel, tot manechin, a sfârşit chiar pe podiumul de prezentare în urma unui infarct provocat tot de anorexie. Moartea celor două a declanşat dezbateri internaţionale referitoare la interzicerea modelelor de aşa-zisă măsură 0. În urma acestor tragedii, dar şi ca urmare a creşterii îngrijorătoare a cazurilor de malnutriţie în rândul femeilor care vor să fie cât mai subţirele, directorii caselor de modă din Madrid şi Milano au stabilit o limită minimă de greutate pentru manechine, astfel încât să descurajeze repetarea unor astfel de situaţii.

Îngrijoraţi de propagarea fenomenului, site-urile "proanorexie" sunt tot mai des "vânate" de fundaţiile şi asociaţiile medicale serioase. Spre exemplu, cunoscutul canal de ştiri ABC News a publicat recent un material împotriva site-urilor "Anorexic with Pride" ("Anorexic cu mândrie"), sau "Food is Evil" ("Hrana este diavolească") care încurajează anorexia în rândul femeilor.

Totuşi, din ce în ce mai multe femei sunt obsedate de curele de slăbire. Psihologii spun că acest lucru este bun până la un anumit punct. Demonstrează respect de sine şi dorinţa de a duce o viaţă cât mai sănătoasă. Trebuie însă ca femeile să fie atente la graniţa foarte fragilă dintre o dietă sănătoasă şi anorexie. Scăderea prea drastică în greutate afectează ireversibil atât forma sânilor, dar şi a feselor, şi chiar dacă se revine ulterior la greutatea normală, forma simbolurilor feminităţii nu mai poate fi recăpătată, avertizează medicii.

Urmarea: bărbaţii nu se vor mai simţi atraşi de un "schelet umblător", iar viaţa de cuplu va avea astfel de suferit. Urmează apoi o serie de tulburări care pot varia de la ameţeli, palpitaţii şi insomnii până la demineralizări osoase severe şi dezechilibre metabolice. Apar de obicei şi tulburări de menstruaţie sau căderi ale părului.

Toate femeile preocupate prea mult de dietă şi de slăbire au, de fapt, o părere proastă faţă de propria persoană, explică psihologii, iar cauzele "nefericirii" lor nu sunt aproape niciodată legate de greutate. "Există destule femei şi bărbaţi care, deşi nu arată conform standardelor, au vieţi împlinite alături de partenerii care îi iubesc şi îi respectă", aminteşte Katherine A. Phillips.

Nu trebuie uitat faptul că un corp frumos este în primul rând un corp sănătos şi nu invers. Atunci când aveţi senzaţia că sunteţi urât(ă), prea gras(ă) sau prea slab(ă), amintiţi-vă că sunteţi mult mai mult decât un simplu pachet de muşchi şi nu doar un corp fără fond, recomandă specialista americană.

Există destule femei şi bărbaţi care, deşi nu arată conform standardelor, au vieţi împlinite alături de partenerii care îi iubesc şi îi respectă
Katherine A. Phillips,
psiholog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite