Goana după haine la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hainele second-hand ar putea deveni piese vestimentare căutate, şi nu doar o necesitate. Tot mai multe femei îşi completează garderoba cu piese unice, de o calitate deosebită, dar

Hainele second-hand ar putea deveni piese vestimentare căutate, şi nu doar o necesitate. Tot mai multe femei îşi completează garderoba cu piese unice, de o calitate deosebită, dar purtate.
Magazinele second-hand (termen deja împământenit în limba română) nu sunt locurile unde să îţi faci cumpărăturile dacă ai încotro. Maldăre de haine cu miros înţepător, multe dintre ele având un aer ponosit, deloc îmbietor. De cele mai multe ori ajungi acolo pentru că preţurile nu au concurenţă nici măcar în magazinele de tipul Complexului Europa. Eşti poate stânjenit să fii văzut într-un loc atât de puţin "cool", înhaţi în grabă ce nu merită ratat şi pleci cât poţi de repede.
Vei fi poate uşurat să afli că hainele second-hand, sau vintage, termenul englezesc impunându-se şi în alte limbi, sunt la mare căutare. Hainele vintage sunt piese vestimentare din alte perioade, fie ele rochii cu crinolină de la 1800, cămăşi din anii 60 sau jobenuri. Ele pot constitui obiectul unei colecţii, dar şi, pur şi simplu, elemente vestimentare care dau sarea şi piperul unei ţinute. Femeile cel mai bine îmbrăcate din lume, cum sunt Kate Moss, Helena Christensen sau Keira Knightley, recunosc că asortează cu plăcere poşete Louis Vuitton de 2.000 de euro cu tricouri vintage din anii 70, cumpărate din piaţa Porto Bello din Londra cu două lire.
Cert e că nu e nevoie să mergi până la Londra ca să găseşti piese unice, pentru că inclusiv în magazinele de profil de la noi poţi găsi obiecte care ar trezi invidia domnişoarelor sus-menţionate. Pentru a face, însă, o afacere trebuie să ştii să recunoşti din maldărele cu haine de duzină ceea ce merită cumpărat. În Târgu Jiu se ţine în fiecare weekend un târg de haine uzate. Îţi trebuie ceva curaj să cauţi printre şirurile lungi de tarabe cu maldăre de haine, într-un spaţiu nu tocmai salubru. Hainele sunt într-o stare destul de bună, preţurile sunt relativ mici şi, oricum, negociabile. Dacă ai suficientă răbdare, poţi să dai peste curele late anii 80 în culori pastel, absolut speciale, pantofi Bally, gen pantofi de step, şi cămăşi din mătase cu jabou.
Ana Mohora, stilist pentru cunoscute reviste bucureştene, este şi ea de părere că se perpetuează o percepţie eronată, conform căreia ce-i vechi şi folosit e bun de aruncat. "Am avut ocazia să intru în magazine ce vindeau produse vintage şi am rămas cu gura căscată", mărturiseşte ea. "Găseşti haine ce pot fi pe coperta oricărei publicaţii de modă şi arată incredibil". Ea mărturiseşte că a încercat să facă cunoscut acest concept vestimentar la noi, creând o linie de produse vintage recondiţionate şi accesorizate numită Hei-Rup vintage. Demersul ei s-a bucurat de succes, reuşind să-şi vândă creaţile cu un preţ relativ mare, într-un cunoscut show-room de modă. Publicul a fost însă unul avizat, familiarizat din străinătate cu acest concept vestimentar.
Aşa că lasă prejudecăţile la o parte şi porneşte în căutarea perechii de pantofi perfecte Yves Saint Laurent din 82, pe care nu îi mai poţi găsi nicăieri în altă parte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite