Goana după diamante, în Sierra Leone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diamantele continuă să fie o afacere importantă pentru Sierra Leone, ţară situată în Africa de Vest. Scăldată la est de Oceanul Pacific, Sierra Leone a fost descoperită în secolul XVI

Diamantele continuă să fie o afacere importantă pentru Sierra Leone, ţară situată în Africa de Vest. Scăldată la est de Oceanul Pacific, Sierra Leone a fost descoperită în secolul XVI de portughezi, care i-au pus acest nume deoarece li s-a părut că aud răgete de lei venind din munţi, când au coborât pe ţărm. Sierra Leone înseamnă "Muntele Leului". În 1808 a devenit colonie britanică, după care la 27 aprilie 1961 şi-a câştigat independenţa. Căutătorii de diamante de aici pot fi asemănaţi cu pescarii în căutarea peştelui cel mare, respectiv a diamantului cel mai voluminos - şi, desigur, cel mai preţios. Principalul oraş al diamantelor este Kenema, pe străzile căruia se găsesc unul după altul magazine din care se pot cumpăra pietre preţioase.

Satul, vizitat de regina Marii Britanii

Cei care deţin sau pot închiria pământ de-a lungul torenţilor unde se pot separa rocile ce conţin diamante sunt norocoşi. Satul Hangha, situat la nord de Kenema, a fost unul dintre primele locuri unde s-au găsit diamante. Aici a sosit, în 1961, regina Elizabeth a Marii Britanii, pentru a vedea la lucru căutătorii de diamante. Oamenii din Hangha sunt imortalizaţi pe bancnota de un leone, tocmai datorită osârdiei lor de a căuta pietrele preţioase, atât de importante pentru economia ţării. Patrick Sandy, un tânăr profesor care avea un salariu modest (echivalentul a 19,50 dolari pe lună), a povestit cum diamantele i-au schimbat viaţa. Împreună cu fraţii săi a pornit la "vânătoare" pe terenurile fermei familiei. Cel mai mare diamant găsit era de mărimea unui bob mare de mazăre şi a fost vândut cu 21.000 de dolari. A renunţat la profesie şi se ocupă de această afacere. Şi ca el fac mulţi locuitori, care au devenit "dependenţi" de "goana după diamante". Un mic diamant poate însemna o bicicletă sau un modern aparat de radio cu boxe. Sierra Leone are un sistem liberal bine structurat, care permite oamenilor de rând din zonele cu diamante să le caute în rocile aluvionare, la scară mică. Marile companii extrag diamantele direct din stâncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite