Goana dupa brazi a inceput

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verzi, argintii sau artificiali, romanii au de unde alege un brad pentru Sarbatorile de iarna. Pentru Craciunul din acest an vor putea fi impodobiti brazi din recolta Romsilva, dar si brazi din

Verzi, argintii sau artificiali, romanii au de unde alege un brad pentru Sarbatorile de iarna. Pentru Craciunul din acest an vor putea fi impodobiti brazi din recolta Romsilva, dar si brazi din plastic, cu preturi cuprinse intre un milion lei si patru milioane lei sau rasinoase aduse din strainatate ale caror preturi ajung la cateva mii de euro.
Brazii de la Romsilva vor putea fi gasiti pe piata de luna viitoare, anul acesta urmand a fi scosi la vanzare 133.000 de pomi, din care 85.000 brazi. Directiile silvice vor stabili preturile in functie de inaltimea bradului, pornind de la 100.000 lei/metru. La acest pret se adauga costul transportului si adaosurile comerciantilor. In fiecare an RNP, scoate mai putini brazi la vanzare, anul trecut fiind comercializati 180.000 de braduti, iar acum doi ani 300.000. Masura a fost luata ca urmare a cererii tot mai scazute. Pe de o parte, pentru ca producatorii particulari pun in vanzare cantitati tot mai mari de brazi, iar pe de alta parte, multi romani prefera sa cumpere brazi din plastic, care pot fi folositi mai multi ani, sau brazi din import, mai scumpi, dar mult mai frumosi.
Cetina de plastic la cateva milioane lei
Cei care vor sa scape de grija de a cumpara un brad la fiecare Craciun pot achizitiona unul artificial, care nu costa foarte mult si arata destul de bine. Majoritatea pomilor artificiali sunt importati din China, un astfel de brad putand fi gasit in orice supermarket din tara la preturi cuprinse intre cateva sute de mii si cateva milioane lei. Romanii prefera insa din ce in ce mai mult sa cumpere brazi naturali adusi din Ungaria, Danemarca, Polonia sau Belgia, care sunt mai frumosi, dar care costa foarte mult. Ei sunt importati fie taiati, fie in containere, cu posibilitatea replantarii, preturile acestora ajungand la cateva mii de euro. "Noi importam molizi argintii din Polonia si ii vindem in toata tara la preturi cuprinse intre 2,5 milioane lei si 5 milioane lei. Pentru ca sunt in containere cu pamant, pomii pot fi asezati in camere, iar dupa Sarbatori plantati in curte. Avem cerere foarte mare si deja am vandut de 100 milioane lei", ne-a spus Adrian Danila, patronul unei firme care importa brazi.
Brazi de 10 metri la 3.000 euro
Brazii de dimensiuni mari sunt preferati de firme si centre comerciale. "Un brad de 10 metri din import costa 3.000 euro. Avem multe cereri din partea mall-urilor din Bucuresti pentru acesti brazi uriasi", ne-a declarat Marius Dosinescu, directorul unei firme importatoare de brazi din Danemarca. Cei care nu vor sa se deplaseze in piata sau in supermarket pentru a cumpara un brad, pot achizitiona un pom de Craciun online. In plus, multe firme furnizeaza si alte servicii gratuite, precum livrare la domiciliu, ridicarea bradului dupa Craciun si curatenie dupa brad. Un serviciu destinat in special firmelor este livrarea de brazi gata decorati, preturile pentru decoratiuni variind intre 2 si 3 milioane de lei.

A inceput furtul de pomi de Craciun
O patrula de siguranta publica din cadrul Politiei Valenii de Munte, din judetul Prahova, a depistat in trafic o autoutilitara in care se aflau 294 de brazi, pentru care nici soferul si nici insotitorul acestuia nu au putut prezenta documente de provenienta. Din declaratiile celor doi a rezultat faptul ca pomii de iarna ar fi fost cumparati de la persoane necunoscute de pe raza judetului Bacau. Brazii au fost depozitati la sediul politiei din localitate, care continua cercetarile in vederea stabilirii provenientei lor, urmand a se dispune masurile legale de confiscare si predare catre organele silvice.

Directia Silvica Brasov a epuizat stocurile
Directia Silvica Brasov va taia in acest an circa 500 de brazi care vor fi dati caminelor si azilurilor de batrani, parohiilor si scolilor pentru organizarea serbarii pomului de Craciun. Brazii vor avea intre 2 si 3 metri, si vor costa 250.000 de lei pana la 350.000 de lei vechi. "Din pacate, Fondul Forestier administrat de Directia Silvica Brasov s-a restrans foarte mult in urma retrocedarilor. Din 165.000 de ha, cat aveam in administrare in urma cu 2-3 ani, am ajuns in prezent la o suprafata de 54.000 de ha. Din acest motiv, nu mai avem de unde taia brazi", a declarat Runceanu Dan, director tehnic la Directia Silvica Brasov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite