Globalizare în lumea celor drepţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mult prea lumeşti cu parohia vecină, aşa că a considerat că lucrul cel mai firesc cu putinţă e să scoată mortul neautorizat din pământ şi să-l dea afară din cimitir până se

mult prea lumeşti cu parohia vecină, aşa că a considerat că lucrul cel mai firesc cu putinţă e să scoată mortul neautorizat din pământ şi să-l dea afară din cimitir până se prezintă, ca tot creştinul, cu dreptul pentru serviciile aferente. Preotul era însufleţit de cele mai bune intenţii pentru enoriaşii săi, cărora le rezervase în exclusivitate locuri pentru odihna cea veşnică. Începuse şi construcţia unui nou lăcaş de cult, omul se străduia, era muncitor şi mulţi localnici l-au sprijinit în acţiunea lui.
Biserica a pedepsit aspru fapta. Părintelui i-a fost confiscată sutana, dar, în profunzimea lor, lucrurile au rămas nemodificate, conform principiului strămoşesc, "fiecare cu parohia lui". Acum, prin adoptarea unei necesare legi a cultelor, barierele au căzut. Corectitudinea politică şi globalizarea lasă pe budist alături de adventist, pe calvin lângă catolic, pe ortodox lângă adeptul bisericii scientologice.
Cei care au împărţit România în două, o parte dinamică, urbană, mai bogată şi cosmopolită, şi a doua parte, rurală, încremenită, fără perspective şi mai ales scoasă din circuitul secolului 21, s-au pripit. Globalizarea te prinde din urmă fie că eşti broker, fie că duci oile la păscut, fapt demonstrat cu prisosinţă în ultimii ani. Nu mai există zone uitate de timp, nici refugii în faţa modernizării. Degeaba protestează antiglobaliştii şi se bat cu poliţia pe la întâlnirile liderilor celor mai industrializate ţări ale lumii. Bătălia a fost pierdută de mult.
Ceea ce se poate face este să se explice oamenilor ce se întâmplă, pentru a se diminua şocurile emoţionale inevitabile în urma unor schimbări atât de rapide. Este foarte posibil ca peste un timp turiştii străini vizitatori la Săpânţa să citească versurile vesele dedicate vreunui shintoist îndrăgostit definitiv de frumuseţile Maramureşului, iar preotul să deschidă predica vorbind despre principiile feng-shui şi beneficiile lor. După care nu mai rămâne decât să întrebe, doar aşa, să se afle în treabă, babele venite la spovedanie: "Do you speak english?"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite