Asasinul Gypsanu poate scăpa ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbătă, 9 octombrie. Chauncey Hardy, în clubul Emotione, cu câteva ore înainte de a fi ucis
Sâmbătă, 9 octombrie. Chauncey Hardy, în clubul Emotione, cu câteva ore înainte de a fi ucis

Ionuţ Tănăsoaia, interlopul care l-a ucis pe baschetbalistul american, riscă o pedeapsă minimă, întrucât nu a existat intenţie, iar victima ar fi murit din cauza căzăturii.

Mărturii şoc despre clanul „Butoane” şi lumea interlopă din Giurgiu: „Era gunoier, se ducea la groapa de gunoi şi căuta sticle şi borcane, apoi le vindea"

Traseul lui Chauncey Hardy înainte de moarte

„Butoane", „File" şi „Tamango", cele trei clanuri mafiote care fac legea în Giurgiu

Consiliul Local Giurgiu a aprobat 50.000 de lei pentru Chauncey Hardy. Este posibil ca sala de sport şi o stradă din municipiu să îi poarte numele

Jucătorul de baschet american, Chauncey Hardy (23 de ani), se afla de la mijlocul lui august la echipa CSS Giurgiu. Începuse să se obişnuiască cu oraşul Giurgiu şi în ultimele două etape dăduse cele mai multe coşuri din echipă şi cele mai multe pase decisive. Sâmbătă, echipa sa a avut un meci cu echipa Dinamo, împotriva căreia a câştigat în prelungiri cu scorul de 91 la 86. Fericiţi, după partidă, în jurul orei 21.00, jucătorii împreună cu preşedintele echipei, Smărăndiţa Iliescu, care este şi soţia primarului Lucian Iliescu, şi cu antrenorul american Theo Evans s-au dus să sărbătorească victoria în restaurantul Rustic din Giurgiu. În jurul orei 23.00, o parte dintre coechipieri, printre care şi Chauncey, s-au hotărât să continue distracţia în clubul Emotionne

Chauncey Hardy a zăcut pe ringul de dans aproape 10 minute. Prietenii credeau că este beat

Alina este fata pentru care baschetbalistul american a fost ucis de interlopii din Giurgiu

UPDATE Colegii baschetbalistului ucis de interlopi vor să fugă din România. Ei se tem pentru viaţa lor

VIDEO Mărturie șocantă: ”Hardy a fost călcat în picioare. După ce a primit un pumn în gură, o sticlă în cap şi a căzut, toţi cei prezenţi, inclusiv şi nişte fete, au dat cu picioarele în el. I-a plesnit creierul”

Tu îi cunoşti pe interlopii din cartierul tău?



„Era fericit"

„Îmi povestea că se simte mult mai bine de ceva timp, de când a trecut pe un tratament cu vitamine. Se obişnuise cu mâncarea fast-food şi în ultima perioadă trecuse pe regim. După victoria cu Dinamo chiar era foarte fericit", povesteşte Smărăndiţa Iliescu, managerul echipei CSS Giurgiu. Ea spune că în discotecă, în afară de Chauncey, au mai fost alţi cinci coechipieri: un american, un sârb şi trei români.

Baschetbalistul se simţea bine: făcea glume cu colegii şi avea chef de dans. Sportivii spun că era foarte talentat şi de-aia îi plăcea în club. El a stat mai mult separat de ei: băieţii s-au aşezat la bar, cu spatele la ring. Chauncey făcea ture prin local, îşi lua bere şi mergea să danseze. În discotecă erau foarte multe persoane, printre care şi membrii clanurilor File şi Butoane, cele mai cunoscute grupări mafiote din oraş.

Spune si tu

Printre ei se aflau şi Florin Grecu, zis Floricel, fiul mijlociu al şefului clanului Butoane, cu unul dintre locotenenţii săi, Ionuţ Tămăsoaia, zis Gipsy. Aceştia erau cu mai multe fete, printre care şi o blondă, despre care se spune că ar fi amanta lui Ionuţ. Fata este tot din Giurgiu.  Deşi era în club alături de această domnişoară, Gipsy, care are renume de mare crai în oraş, are o relaţie cu o altă femeie care susţine că este însărcinată. 

Ieri, în faţa clubului Emotione, giurgiuvenii au aprins candele în memoria lui Chauncey  Foto: Marian iliescu

Potrivit unor surse apropiate anchetei, Chauncey a început să danseze pe lângă aceasta şi să-i facă avansuri: i-a oferit ceva de băut în engleză, pentru că nu învăţase să vorbească româneşte şi a vrut să-i pună şapca pe cap, în glumă. Atunci, Gipsy s-a supărat şi l-a lovit pe acesta în plină figură foarte puternic.  Americanul nu a mai apucat să riposteze. A căzut ca trăznit pe spate şi a dat cu capul de o bară de metal aflată în apropierea scenei şi de o treaptă care delimita zona ringului de dans. Sportivul de culoare a rămas nemişcat.

Floricel al lu' „Butoane": „Al vostru a căzut"

Smărăndiţa Iliescu susţine că a aflat de la baschetbaliştii din club, că în acel moment, ei au fost anunţaţi de ce s-a întâmplat de la Floricel Butoane. Acesta le-ar fi spus doar: „Vedeţi că al vostru e căzut. Veniţi să-l luaţi!". Şeful bodyguarzilor a chemat repede ambulanţa, care l-a transportat la spitalul din Giurgiu, apoi a fost dus la Spitalul „Bagdasar Arseni" din Capitală. Avea o hemoragie internă foarte puternică în zona capului. El a făcut un stop cardiac pe masa de operaţie, dar al doilea i-a fost fatal: medicii nu au mai avut ce să-i facă pentru a-l salva. Înainte de intervenţia chirurgicală i s-a făcut o tomografie care nu a fost elocventă, pe „imagine" fiind vizibile doar două puncte mici asemenea unor cheaguri de sânge, potrivit unor surse medicale.

Ieri, în faţa  clubului Emotione, giurgiuvenii  au aprins candele în memoria  lui Chauncey  p Foto: Marian iliescu

Interesant este faptul că poliţiştii giurgiuveni veniţi la spital, imediat după ce baschetbalistul a fost luat de ambulanţă, au scris în raport faptul că acesta intrase în comă alcoolică. „Astea au fost concluziile pe care le-au primit de la medici, nu au scris ei aşa, aiurea", a declarat, pentru „Adevărul", adjunctul şefului de la Poliţia Giurgiu, Cătălin Constantin Georgescu.

Concluziile preliminare ale raportului de autopsie arată că decesul baschetbalistului american  a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masivă şi fractură craniană. Imediat după incident, Gipsy a dispărut de acasă, fiind speriat de consecinţe. După ce evenimentul a fost mediatizat, în noaptea de duminică spre luni, el s-a predat oamenilor legii.

Moarte  la Giurgiu

Clubul, închis după crimă

Clubul Emotionne, singura discotecă din Giurgiu, a fost închis subit la o zi după incident, „pentru renovări". În faţa localului s-au strâns mai mulţi localnici, care şi-au luat adio de la Chauncey. Ei au adus flori, au aprins lumânări şi chiar au lăsat o minge de baschet la intrarea în discotecă, în memoria sportivului.

Patronul localului s-a delimitat total de incident, susţinând că nu ştie ce fel de oameni îi frecventează barul:„Nu am avut probleme până acum. Fiind singurul club din oraş, vin tot felul de persoane. Eu nu pot să stau să-I verific pe toţi sau să-i cunosc pe fiecare în parte", a spus Cosmin Marciu pentru „Adevărul". El a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că aparatura de supraveghere video din club nu a fost funcţională.

Ionuţ Tănăsoaia (dreapta), alături de Florin Grecu, fiul  capului grupării „Butoane“  Foto: facebook

Primarul şi interlopii

Lucian Iliescu, primarul municipiului Giurgiu, este iritat de asocierea numelui său cu cel al clanului Butoane, despre care presa, locală susţine că l-a ajutat la alegerile din 2008. „Degeaba se vorbeşte de clanuri şi de interlopi. Acolo a fost o altercaţie între american şi băieţii din club şi s-a ajuns la nenorocirea asta", a spus edilul localităţii. Iliescu aşteaptă astăzi vizita consulului SUA, pentru a stabili împreună cum să procedeze cu trupul neînsufleţit al sportivului. Aseară, urma ca familia să decidă dacă doreşte repatrierea sau alege varianta incinerării.

Ionuţ Tănăsoaia (dreapta), alături de Florin Grecu, fiul  capului grupării „Butoane“ p Foto: facebook

Gypsanu, „soţul" aşteptat de concubină

După nici 30 de minute de audieri la Parchet, Gipsy, al cărui cazier era imaculat până la acest eveniment, a fost prezentat în faţa magistraţilor care l-au trimis în arest preventiv pentru 29 de zile. La instanţă au  fost prezenţi mai mulţi apropiaţi ai inculpatului, printre care şi concubina acestuia. Aceasta îl aştepta îngândurată pe o băncuţă la intrarea în sala de judecată şi încă mai credea în nevinovăţia lui. „Sunt însărcinată şi nu mă simt deloc bine. Vreau doar un pic de linişte, nu vreau să fac scandal aici. Îmi aştept soţul. Ştiu că este nevinovat şi asta o să se dovedească", a declarat aceasta.

Cine taie şi spânzură la Giurgiu

Trei clanuri mafiote fac legea în Giurgiu:  „Butoane", „File" şi „Tamango".

- Clanul „Butoane". Dintre cele trei clanuri din Giurgiu, cel condus de Octavian Grecu, 46 de ani, poreclit „Butoane", este cel mai periculos. Acest clan este specializat în cămătărie şi prostituţie. Liderul clanului este patronul unei firme de construcţii.

- Clanul „File". Duşmanii de moarte ai lui „Butoane" sunt interlopii conduşi de „File", care încearcă să preia supremaţia cămătarilor din oraş. Din această pricină, în martie 2010, clanul „Butoane" s-au războit cu membrii grupării „File" în centrul oraşului, în faţa Cazinoului. Scandalul ar fi pornit după ce un om de afaceri s-ar fi împrumutat de la ambele grupări, dar în ziua scadenţei nu ar mai fi avut bani decât pentru a restitui suma doar unei singure părţi.

- Clanul „Tamango". Membrii reţelei conduse de Marin Constantin, zis „Tamango", par să-şi fi găsit locul în Giurgiu fără să deranjeze celelalte grupări. În aprilie anul acesta, doi tineri au fost băgaţi în spital după ce au fost bătuţi măr de membrii clanului, înarmaţi cu săbii şi răngi. Una dintre victime a ajuns direct pe masa de operaţie a Spitalului Universitar din Capitală.

Proceduri juridice prea blânde pentru fapte atât de grave

Ionuţ Tănăsoaia a primit ieri mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile Foto: Marian Iliescu



Potrivit articolului 183 din Codul Penal, infracţiunea de loviri cauzatoare de moarte de care este acuzat Adrian Tănăsoaia (25 de ani), asasinul baschetbalistului Chauncey Hardy, este pedepsită cu închisoare de la 5 la 15 ani. Însă practica judiciară arată că, din martie 2008, instanţele sunt obligate să ţină cont de o decizie a Secţiilor Unite ale Curţii Supreme şi, în cazul în care agresorul nu are antecedente penale şi invocă circumstanţe atentuante (faptul că a fost provocat de victimă), aplică articolul 76 alineatul 2 din acelaşi Cod Penal şi reduc pedeapsa la un an de puşcărie. 

Asta dacă nu înclină, încă de la început, către o pedeapsă cu suspendare. Cu atât mai mult cu cât în cazul în care legiştii stabilesc că sportivul a murit pentru că s-a lovit cu capul de pardoseală, iar agresorul l-a lovit o singură dată, criminaliştilor le este greu să probeze că intenţia lui Tănăsoaia a fost aceea de a-l ucide pe Hardy.

Ionuţ Tănăsoaia a primit ieri mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile p Foto: marian iliescu
Smărăndiţa Iliescu

"Îmi povestea că se simte mult mai bine de ceva timp, de când a trecut pe un tratament cu vitamine. După victoria cu Dinamo chiar era foarte fericit.''
Smărăndiţa Iliescu manager CSS Giurgiu



„Maximum trei ani, cu suspendare"

„Modalitatea de executare ţine de instanţă. Este foarte posibil ca, în urma deliberării, instanţa să dispună şi suspendarea condiţionată a pedepsei. Problema e în ce măsură reţin judecătorii faptele prezentate. În practică, chiar pentru fapte grave, comise cu intenţie, dacă se reţin suficiente circumstanţe atenuante, ajungem la o pedeapsă de maximum trei ani cu suspendare. Asta pentru că în cazuri precum cel de faţă intenţia de ucide e aproape imposibil de dovedit. Legea, în speţă Codul Penal, permite o astfel de decizie", a explicat avocatul Adrian Ciobanu, specialist Drept Penal.

Fapte similare, pedepsite cu suspendare

În ultimii trei ani, pedepsele cu suspendare au fost „preferate" de instanţe în cazuri similare.
- Cluj. În ianuarie 2009,  Ciprian Călin Bondor a fost condamnat la patru ani cu suspendare în dosarul în care era acuzat că i-a aplicat o lovitură mortală unui student de 21 de ani în faţa unui club din Cluj-Napoca.
- Bucureşti. Tot patru ani cu suspendare a primit, în 2009, şi Cătălin Barbu, un tânăr care l-a lovit cu pumnul în faţă, în plină stradă, pe un bărbat care-şi plimba câinele. În urma loviturii, victima s-a dezechilibrat, s-a lovit cu capul de bordură şi a murit câteva zile mai târziu la Spitalul „Bagdasar -Arseni".
- Brăila. În 2008, brăileanul Adrian Laurenţiu Gavrilă a scăpat cu o pedeapsă de numai trei ani cu suspendare, după ce l-a lovit cu pumnul în faţă pe un bărbat din satul Lacu Sarat. În urma lovituriii,victima s-a lovit cu capul de bordură şi a murit la spital. 

INFOGRAFIE
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite