Gimnastele olimpice s-au intors la scoala de la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La intrarea in scoala te intampina Nadia Comaneci si Maria Olaru. Chipurile celor doua mari campioane zambesc din doua postere uriase amplasate dincolo de usa de la intrare. Pe peretii laterali, intre

La intrarea in scoala te intampina Nadia Comaneci si Maria Olaru. Chipurile celor doua mari campioane zambesc din doua postere uriase amplasate dincolo de usa de la intrare. Pe peretii laterali, intre zeci de rame aurii, de pe barna, de pe covorul de sol, de pe paralele sau calul de sarituri tasnesc, in ipostaze cu care si-au castigat statutul de zeite, starurile romance ale gimnasticii mondiale din ultimele decenii: Ecaterina Szabo, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Simona Amanar, Gina Gogean, Andreea Raducan... In cladirea de vizavi isi trag sufletul, dupa antrenamentele de dimineata, cele mai recente campioane olimpice, revenite pentru prima oara la Deva fara antrenorii lor. Catalina Ponor, Andreea Munteanu, Monica Rosu, Alexandra Eremia, Dana Sofronie (lipseste Florica Leonida, care e plecata in Italia, la un concurs) sunt pregatite acum de Lucian Sandu, secundul lotului olimpic.
Viata - cronometrata la secunda
La Deva, totul se desfasoara cu ceasul in mana. Programul de lucru e un campionat in sine. Somnul, inviorarea, antrenamentele, orele de curs, mesele, odihna de dupa-amiaza, din nou antrenamentele, programul de refacere si cel de voie, stingerea sunt respectate la secunda. Disciplina de fier este tributul pe care niste copile il platesc pentru rezultatele pe care sportul din Romania le-a avut, de la Nadia incoace, prin gimnastica. Este trecut de ora pranzului. Din cele cinci campioane, doar Catalina si Andreea n-au adormit inca. Urmeaza odihna de dupa-amiaza. Antrenorul secund si directorul scolii, Marinica Parvanescu, le fac semn celor doua ca pot vorbi cu noi, dar supravegheaza atent toata discutia. In fata lor si a noastra, nici una din fete nu zambeste. "Sunt obosite", explica cei doi. Singurul care ii smulge un zambet Catalinei Ponor este aparatul de fotografiat. Campioanei ii place sa pozeze, dar nu si sa dea interviuri. Raspunde politicoasa si usor suspicioasa fiecarei intrebari. "Nu mi-a placut deloc ce s-a intamplat in ultimul timp. Am tot spus ca, daca pleaca domnii Belu si Bitang, plec si eu. M-am razgandit insa. Acum suntem inapoi la Deva si ne dorim liniste. Vreau sa castig Mondialele si imi vreau antrenorii inapoi", spune, ferm, campioana olimpica de la Atena. Intre timp, programul lotului olimpic decurge normal. "E mai greu fara cei doi antrenori principali, dar ne descurcam", spune Lucian Sandu, care adauga si el ca "abia asteapta sa se termine toate problemele si sa antreneze din nou alaturi de Belu si Bitang. "Nu vrem decat liniste si pe cei doi antrenori inapoi. Asa vom arata tuturor ca gimnastica romaneasca o sa ramana sus tot timpul".
"Sa ajung ca Nadia"
In spatele unei usi modeste din lemn se afla "sala comorilor", locul in care s-au format multe dintre marile valori ale gimnasticii mondiale. Sala olimpica este una dintre cele mai moderne din Europa. Zilnic, aici, la ora 15.30, au acces cele 17 sportive din lotul de perspectiva. Printre ele se afla cele 5 vicecampioane europene de la Amsterdam: Steliana Nistor, Rodica Marinescu, Oana Zbenghea, Sandra Izbasa, Alina Stanculescu. Toate cara saltele si asaza in ordine niste cuburi uriase din burete care le protejeaza la aterizare. Cele care sunt accidentate nu fac decat exercitii usoare. Incepe pregatirea de dupa-amiaza. Sapte antrenori, toti fosti elevi ai scolii de la Deva, coordonati de profesorul Nicolae Forminte, pregatesc viitoarele campioane: Raluca Bugner, Liliana Cosma, Catalin Meran, Daniela Sofronie, Marius Vintila, Puia Valer (coregraf) si Sanda Motea. Sunt platiti cu un salariu de 7 milioane lunar. Nu e un motiv sa renunte, spune coregraful Puiu Valer. "Iubesc enorm copiii. M-am atasat de ei si n-as putea sa mai plec niciodata". Dincolo, in sala noua de gimnastica din complexul de la Deva, Raluca Haidu, Nedeea Vlasin si Rodica Masnita, trei dintre cele mai mari admiratoare ale Nadiei, repeta ronda flic dublu salt grupat. Nu-i deloc simplu, asa ca Dana Gruitoiu, antrenoarea si coregrafa lor, le stimuleaza de pe margine cu bomboane. Ieri au primit napolitane, iar alaltaieri fructe. Intre doua soluri, antrenoarea le permite micutelor de 10 anisori prima lor declaratie de presa. Toate spun acelasi lucru. "Am venit aici ca sa ajung ca Nadia sau Catalina". Nedeea mai spune ca ii e foarte dor de parinti, "dar am ales sa fiu aici si n-am ce face". Raluca are o forma buna azi, spune antrenorul Ion Carpinisan, asa ca ii da mana sa ne spuna ca prefera sala de antrenamente in locul scolii. Pe Rodica o asteapta o cariera de exceptie, fiindca e cea mai ambitioasa. "O sa speriem Vestul cu ea", e convinsa antrenoarea. Pana atunci, munca le va fi rasplatita, poate, cu un salt urias pana in sala olimpica de antrenamente, acolo unde n-au acces decat viitoarele campioane. Un traseu scurt si greu, pe care il strabat in final doar cele talentate si foarte norocoase. Un efort urias pentru o cariera care se termina cand la altii nici n-a inceput. Un vis ce motiveaza, de decenii, generatii intregi. "Sa ajung ca Nadia".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite