Gigi Becali, puii înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul stelist este acuzat că a uitat să plătească 500.000 de păsări comandate de una dintre firmele sale, Avicola Iaşi. Păgubiţii, doi fermieri din Botoşani, spun că datoria este de un milion de euro.

Doi botoşăneni au crezut că dau lovitura când au intrat în afaceri cu Gigi Becali, unul dintre cei mai bogaţi români, patron al clubului Steaua şi totodată europarlamentar. La sfârşitul anului 2009, Dumitru Todireanu şi Gică Onofrei, doi dintre marii crescători de păsări din judeţul Botoşani, au livrat societăţii Avicola Iaşi, cumpărată de cunoscutul miliardar, peste 500.000 de pui de carne.

Todireanu urma să primească în baza contractului 2,4 milioane de lei, iar Onofrei 2,7 milione de lei. În mai 2010, societatea controlată de familia Becali a intrat însă în insolvenţă, iar acum botoşănenii se află la rândul lor în pragul falimentului.

„Mi-a nenorocit familia acest om"

De un an de zile, cei doi oameni de afaceri încing telefoanele în încercarea de a ajunge la o înţelegere cu latifundiarul din Pipera. „Prin toamnă mi-a răspuns la telefon în cele din urmă, după zeci de apeluri. I-am spus că mă execută băncile, că pierd tot. Mi-a spus sec: «Mi-aţi dat mie ceva personal? Nu vă dau niciun leu». A început să ţipe şi să spună că şi pe el l-au furat nepoţii săi de la Avicola şi nu are ce să-mi facă", a declarat Todireanu. Acesta deţine o fermă de păsări la marginea oraşului Botoşani, în zona Cătămărăşti,  iar băncile îl ameninţă cu executarea silită. „Mi-a nenorocit familia acest om", a mai spus Todireanu.

În aceeaşi situaţie este şi Gică Onofrei, care se chinuieşte să supravieţuiască şi să facă faţă datoriilor. Păgubit cu 2,7 milioane de lei, omul a ajuns în pragul disperării. „Se laudă la televizor că are bani şi este mare creştin... Este un fanfaron ţepar! Creştinismul nu înseamnă să-ţi baţi joc de oameni şi să-i aduci la sapă de lemn", spune Onofrei. Acesta vrea să-i mai transmită lui Becali că îl va avea pe conştiinţă dacă nu-şi achită datoria. Cei doi păgubiţi susţin că miliardarul ar fi premeditat refuzul de a plăti şi că a mai prejudiciat şi alţi mici întreprinzători din Moldova.



Cum a scos Becali fulgii din Avicola

Legăturile patronului de la Steaua cu Avicola Iaşi au început în 2004, când Becali a preluat contractul de privatizare a companiei. Pe atunci, societatea se confrunta cu mari probleme financiare, având înregistrate pierderi de nu mai puţin de 30 de milioane de lei. Pentru relansarea activităţii, omul de afaceri a acordat propriei companii un credit de aproximativ 12 milioane de euro, bani din care au fost achitate restanţele salariale şi datoriile către bugetul de stat. Apoi, patronul stelist şi-a numit mai multe rude apropiate în funcţii de conducere.

La doar şase ani de la preluarea fostei întreprinderi fruntaşe în industria de procesare a cărnii, Avicola Iaşi a intrat în procedură de insolvenţă. Faptul i-a surprins pe mulţi, inclusiv pe angajaţi, care susţineau la momentul respectiv că falimentarea companiei ar fi fost intenţionată, pe motiv că Becali vrea să vândă terenurile pe care erau amplasate halele de producţie. Administrarea societăţii aflate în insolvenţă a fost preluată de societatea Management Reorganizare Lichidare Iaşi.

Salariaţii, Fiscul, băncile şi furnizorii de materie primă s-au înscris la masa creditorilor, în speranţa că-şi vor putea obţine banii înapoi, suma totală a datoriilor ridicându-se la aproximativ 14 milioane de euro. Numai banii datoraţi angajaţilor pentru plata salariilor însumează 270.000 de euro. Pe lista creditorilor de la Avicola Iaşi s-au înscris însă şi datornici-surpriză. Astfel, Fotbal Club Steaua Bucureşti sau Partidul Noua Generaţie, ambele controlate de Becali, cereau împreună peste 230.000 de lei.

Contactat telefonic, miliardarul a refuzat să dea vreo explicaţie despre situaţia societăţii pe care a deţinut-o, în termeni care nu pot fi reproduşi în ziar.

Salarii restante pentru nepoţi

În 2011, prin vânzarea la licitaţie a uneia dintre fermele societăţii, a fost obţinută suma de 2,1 milioane de lei. Din aceşti bani, 222 de angajaţi şi-au primit restanţele salariale pentru o parte din anul 2010, printre aceştia numărându-se şi nepoţii lui Becali. Astfel, Hristu Becali a încasat 11.393 de lei, Gheorghe Becali - 8.969 de lei, iar Petru Cezar - 7.040 de lei. Toţi trei au ocupat funcţii de conducere la Avicola Iaşi.

"Se laudă la televizor că are bani şi este mare creştin... Este un fanfaron ţepar! Creştinismul nu înseamnă să-ţi baţi joc de oameni şi să-i aduci la sapă de lemn."
Gică Onofrei
crescător de păsări

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite