Gigi Becali riscă să piardă peste cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 1 a respins cererea finanţatorului clubului de fotbal Steaua de preluare a terenurilor boierului Miclescu Afacerile cu terenuri ale finanţatorului clubului de fotbal

Primăria Sectorului 1 a respins cererea finanţatorului clubului de fotbal Steaua de preluare a terenurilor boierului Miclescu

Afacerile cu terenuri ale finanţatorului clubului de fotbal Steaua sunt în impas, acesta riscând să piardă 5 milioane de euro. Comisia de aplicare a Legii fondului funciar din cadrul Primăriei Capitalei a respins, la sfârşitul lunii martie, contestaţia sa privind reconstituirea în natură a dreptului de proprietate asupra a aproape 30 de hectare de teren.

Terenul, împărţit în două părţi compacte, este în apropierea pădurii Băneasa, lângă Institutul de Cercetare şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Conform specialiştilor imobiliari, terenul este evaluat la mai multe zeci de milioane de euro. Becali a încheiat, în iunie 2006, cu Radu-Alexandru Miclescu, urmaş al boierilor Miclescu, un contract de cesiune de drepturi, în valoare de cinci milioane de euro, adică 17.600.500 RON. Potrivit contractului, Becali primeşte dreptul la restituirea în natură sau, după caz, echivalentul în lei, pentru imobilul preluat abuziv, în suprafaţă de 27 de hectare, a cărui revendicare a fost înregistrată la Primăria Sectorului 1, încă din noiembrie 2005. În schimb, Alexandru Radu Miclescu nu are nicio obligaţie, potrivit actului. Gigi Becali s-a angajat să suporte riscurile prezentului contract, "preţul cesiunii fiind datorat indiferent de soluţia dată cererii adresată Primăriei Sectorului 1". "Eu, cedentul, - se spune mai departe - negarantându-l pe cesionar în soluţionarea favorabilă a cererii".

Solicitările lui Becali, de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului, au fost respinse succesiv de Subcomisia de aplicare a Legii Fondului Funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 1 şi de Comisia Municipiului Bucureşti de aplicare a aceleiaşi legi. Oficialii primăriilor au studiat actele din dosar şi au decis să trimită cererea la Comisiile din Ilfov, după ce au constatat că familia Miclescu ar avea terenurile pe raza acestui judeţ.

Justiţia, ultima şansă a latifundiarului

"Latifundiarul" Gigi Becali a atacat luna trecută decizia Comisiilor la Judecătoria Sectorului 1. În cererea de chemare în judecată, el susţine că nu a fost citat atunci când s-a luat în discuţie soluţionarea contestaţiei. Finanţatorul clubului de fotbal Steaua Bucureşti a mai depus la dosarul de instanţă o copie de pe "Borderoul populaţiei, proprietarilor şi Exploataţiilor Agricole din Bucureşti", datată ianuarie 1948, din care rezultă că familia Miclescu a deţinut în Capitală 33 ha de teren. Mai mult, la dosar se află şi declaraţia unei persoane "participantă activ în perioada cooperativizării şi confiscării terenurilor, totodată îndeplinind şi funcţia de agent agricol la Primăria Voluntari". Din această declaraţie rezultă modul în care au fost preluate terenurile, cât şi zonele în care erau amplasate acestea.

Mioara Mantale, cu ochii pe "dosarul Antonescu"

Gigi Becali mai este implicat într-un proces de revendicare imobiliară, pentru un teren de 13 hectare în cartierul bucureştean Colentina. "Adevărul" a dezvăluit că omul de afaceri a cumpărat de la George Alexandru Şerban, fiul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, drepturile litigioase pentru 124,750 mp de teren, în schimbul a 750.000 de euro. În acest caz, Comisia pentru Aplicarea Legilor Fondului Funciar de pe lângă sectorul 2 a decis suspendarea dosarului de reconstituire a dreptului de proprietate până când instanţa supremă va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă, privind reabilitarea lotului Antonescu. Reamintim că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au reabilitat pentru crime împotriva păcii pe mareşalul Antonescu şi alţi 19 membri ai cabinetului său.

Becali a atacat decizia la Judecătoria Sectorului 2 şi susţine că se încearcă tergiversarea soluţionării "cererii al cărui titular sunt cu scopul evident de a atribui terenul în cauză altor persoane". Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a trimis o întâmpinare la dosar, în care susţine că se impune suspendarea dosarului, până în momentul în care se soluţionează cererea de reabilitare a fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, condamnat la moarte în lotul mareşalului Ion Antonescu.

Ea a atras atenţia că sentinţa penală nr. 17/1946, prin care s-au confiscat bunurile familiei Alexianu, nu a fost desfiinţată, astfel că trebuie dovedit că terenurile respective au fost confiscate de stat ca urmare a sentinţei judecătoreşti. Gigi Becali nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite