Gică Popescu - casa vinului, înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul Vincon Vrancea este revendicat de fostul proprietar care susţine că imobilul i-a fost confiscat de către comunişti Fostul proprietar al sediului Vincon Vrancea, din Focşani, Mircea

Sediul Vincon Vrancea este revendicat de fostul proprietar care susţine că imobilul i-a fost confiscat de către comunişti

Fostul proprietar al sediului Vincon Vrancea, din Focşani, Mircea Antonescu, cere judecătorilor anularea tranzacţiei prin care AVAS i-a vândut 27% din acţiunile companiei viticole fostului internaţional Gică Popescu. Antonescu doreşte să-şi recupereze imobilul confiscat de comunişti, care între timp a intrat în patrimoniul Vincon.

Participaţiile au fost vândute în cadrul procesului de privatizare, în 2003, pentru 35 de miliarde de lei. Anterior, în vara lui 2002, fotbalistul mai achiziţionase 49% din acţiuni de pe bursa Rasdaq.

Mircea Antonescu susţine că actul de vânzare- cumpărare al acţiunilor este lovit de nulitate absolută, deoarece Legea 10/2001 stabileşte că imobilele naţionalizate nu pot fi vândute, înstrăinate, concesionate sau ipotecate până la soluţionarea procedurilor administrative.

"Imobilul proprietatea noastră, care la data semnării contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 23/30.06.2006 făcea parte din patrimoniul SC Vincon Vrancea SA, nu putea fi înstrăinat ca făcând parte din patrimoniul SC Vincon Vrancea SA atât timp cât există notificarea privind solicitarea de restituire în natură", se arată în cererea de chemare în judecată.

Potrivit actelor depuse la dosar, reclamantul a cumpărat în 1947 imobilul, format dintr-un teren de 2.950 de metri pătraţi şi două corpuri de clădire, de pe strada Avântului nr. 12 din Focşani.

În 1949, comuniştii au dispus abuziv evacuarea din imobil a familiei Antonescu, iar casa a trecut în administrarea fostei întreprinderi de stat specializată în vinificaţie. Instanţa Supremă a respins însă irevocabil, în 2004, cererea de retrocedare, făcută de Mircea Antonescu, motivând că acesta nu a făcut nicio dovadă că Vincon a dobândit imobilul cu rea-credinţă.

Totodată, magistraţii au constatat că, prin privatizare, dreptul de proprietate al Vincon s-a consolidat şi că societatea viticolă a făcut reparaţii şi lucrări de modernizare care au costat de circa nouă ori mai mult decât valoarea vechilor clădiri.

Banii din vinificaţie s-au dus pe imobiliare

Fostul fotbalist Gică Popescu declară că şi-a vândut participaţia de la Vincon. "Am scos banii de acolo pentru că randamentul afacerii nu era acelaşi cu cel pe care îl obţin din imobiliare. Aşa că am preferat ca banii de acolo să-i bag în apartamente", arată Popescu. Potrivit mass-mediei, un pachet de 45% din acţiunile Vincon ar fi ajuns la Gigi Neţoiu, cunoscut ca unul dintre investitorii clubului de fotbal Dinamo Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite