Gică Petrescu a murit la 91 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O legendă a muzicii noastre, cântăreţul Gică Petrescu, a plecat, ieri dimineaţă, dintre noi. La începutul acestui an, Maestrul declara că îşi doreşte să mai trăiască puţin şi simţea

O legendă a muzicii noastre, cântăreţul Gică Petrescu, a plecat, ieri dimineaţă, dintre noi.
La începutul acestui an, Maestrul declara că îşi doreşte să mai trăiască puţin şi simţea că, dintre toate şlagărele sale, cel mai bine i se potriveşte "Inimă, de ce nu vrei să îmbătrâneşti?". Anul acesta, la 2 aprilie, a împlinit 91 de ani. A fost o sărbătorire fără niciun fel de fast, pentru că maestrul era slăbit şi începuse să se simtă obosit. Din păcate, ultimii ani de viaţă ai lui Gică Petrescu au fost umbriţi de uitare, de sărăcie, de singurătate. Moartea, în 1989, a dragei sale soţii, Cezarina Moldoveanu, scriitoare şi poetă, a fost prima mare durere din viaţa Maestrului şi, în acelaşi timp, primul pas spre retragerea din luminile rampei. În iarna lui 2006, vecinii au alertat Poliţia şi pompierii pentru că artistul n-a mai fost văzut vreo două zile. Când presa şi oamenii legii au pătruns în apartamentul modest din Bulevradul Elisabeta, au găsit în patul răvăşit un bătrânel cu privire absentă. Numai diplomele şi fotografiile frumos înrămate şi expuse pe pereţii casei mai "povesteau" într-un fel despre gloria legendei Gică Petrescu. Nu se stinsese atunci, în ianuarie, dar iată că 2006 a fost anul în care Cel de Sus l-a luat la el. În urma sa rămân sutele de înregistrări audio şi video, albumele cu fotografii care ţin deja de istorie şi care ne arată un Gică Petrescu tânăr, frumos şi plin de energie, care a concertat în faţa unor mari personalităţi ale lumii ca Yehudi Menuhin, Louis Amstrong sau Regele Mihai. Şi, deşi şi-a trăit ultimii ani în uitare şi lipsuri, important este că l-au iubit generaţii întregi.
Johnny Răducanu: "Gică Petrescu a murit în sărăcie pentru că, pentru instituţiile de cultură, artiştii bătrâni nu mai contează. Aceste instituţii sunt corupte şi au doar interesele lor personale. Ministerul Culturii nu va avea niciodată grijă de valori. Trebuie să avem, aşa bătrâni cum suntem, grijă de noi înşine. Păcat, pentru că Gică Petrescu a fost unul dintre cei mai mari diseuri ai noştri, la fel ca Jean Moscopol şi până la bătrâneţe a ajuns să bucure pe toată lumea, prin cântecele lui de pahar".
Alexandru Arşinel: "A murit ca un om de rând, ca orice pensionar care are 6-7 milioane de lei pe lună. În România, aşa se moare. Ca orice om din ţara asta, în mizerie. Astea sunt posibilităţile materiale. Chiar dacă a primit o indemnizaţie de merit, ca oricărui pensionar care trebuie să-şi cumpere medicamente, i se abureau ochelarii când vedea lista. Cu toate astea, Gică Petrescu a ştiut să ţină steagul sus".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite