Ghiozdanul în vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiozdanul în vreme de criză
Ghiozdanul în vreme de criză

Creioanele, caietele şi uniformele solicită, la început de toamnă, bugetele familiilor cu copii. Părinţii au luat cu asalt hipermarketurile din ţară pentru a le cumpăra copiilor lor rechizite şi haine pentru şcoală.

Mai citeşte şi:
Guvernul dă 2,5 milioane de lei pentru şcolarizarea tinerilor din R. Moldova
Andronescu: ''Trebuie luată în seamă limitarea răspunderii inspectorilor şcolari''
Dascălii aruncă  în aer prima zi de şcoală
Şcoală cu bentiţe, pantalonaşi sau fustiţă
Începutul anului școlar: între 225 și 1.640 de euro
Românii, între a-și trimite copiii acasă și a-i ține la școală în Spania
Ar fi bine să se reintroducă uniformele școlare?
       
Ultimele zile din vacanţa mare au umplut magazinele cu părinţi şi copii care au venit să cumpere rechizite pentru şcoală, cele mai noi haine şi pantofi, precum şi accesoriile pentru boboci, care fac mai uşoară trecerea de la grădiniţă la prima zi în clasă.

Chiar dacă erau pentru clasa I, a V-a sau pentru liceu, rechizitele trebuiau să fie de calitate.

Părinţii spun că pentru începutul anului şcolar cheltuie cel puţin 200 de lei, dar, în funcţie de pretenţii, venituri sau dorinţele copiilor, suma poate depăşi 500 de lei. Reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu elevii şi părinţii aflaţi la cumpărături în hipermarketurile din Capitală şi din ţară.

Au învăţat deja să citească

Luisa-Maria Gâlcă începe anul acesta clasa I. Are doar 6 ani şi jumătate, dar merge mai devreme la şcoală pentru că deja a învăţat să scrie şi să citească. Ieri îi însoţea pe părinţii ei la cumpărăturile pentru şcoală.

„Pentru că e în clasa I nu ne uităm prea mult la preţuri. Fetiţa e mare fan Hanna Montana şi vrea ca multe dintre produse să aibă personajul din serial. Dar i-am explicat că vom lua numai lucruri de calitate. Cu Hanna i-am luat numai coperţile de la caiete pentru că, oricum, nu ţin prea mult“, spune Simona Gâlcă, mama Luisei, de 31 de ani.

Mămica arată că a cheltuit mai mult de 200 de lei şi încă nu a cumpărat totul. „Am luat un ghiozdan la preţ mediu, nici prea scump, dar nici prea ieftin. Am mai cumpărat penarul, stiloul şi coperţile. O să punem ceva lucruri în ghiozdan ca să nu meargă cu el gol. Pentru caiete aşteptăm să vedem ce ne spune de la şcoală“, mai spune mămica.

Bobocii se despart greu de jucării

image

Taţii le explică celor mici care ghiozdan e mai bun



Alţi părinţi spun că aleg rechizite cât mai prietenoase astfel încât trecerea de la grădiniţă la şcoală să nu fie prea bruscă. „Băiatul nostru încă mai copilăreşte şi, ca să nu îi fie greu că se desparte de joacă, rechizitele sunt unele prie­tenoase. I-am luat un penar foarte frumuşel“, spune Mihail Cucu, de 33 de ani, tatăl unui băieţel.

Cluj: Buget după personaje de poveste

Bugetul unei familii de clujeni pentru pregătirea şcolii sare de 150 de lei. Familia Niţu, mai numeroasă, va cheltui pentru cei patru copii care se pregătesc de şcoală circa 500-600 de lei.  Majoritatea părinţilor spun că bugetul din acest an este mai mic decât anul trecut. Preţurile rechizitelor variază în funcţie de calitate, dar şi de personajul de poveste inscripţionat. ;  (Au contribuit Alina Stan, Olivia Tulbure, Ioana Oros)

Probă pentru uniformele noi

image

Darco este ajutat de croitoreasa Leontina Prodan


În unele şcoli, uniforma este obligatorie, astfel că pregătirile pentru prima zi de şcoală înseamnă şi o vizită la croitor. Unii şcolari sunt nerăbdători să stea la probele pentru costumul pe care trebuie să-l poarte un an întreg. Pentru alţii însă, proba în faţa oglinzii e motiv de tristeţe.

Urmează un lung şir de zile în care trezitul la ora 10.00 şi jocurile pe calculator până după miezul nopţii vor fi interzise. Una dintre cele mai mari firme bănăţene de design vestimentar care produce uniforme şcolare i-a primit pe răsfăţaţii şi supăraţii care vor începe de luni un nou an în bancă.

„În această perioadă este mare înghesuială. Zilnic vin 50 de micuţi”, a spus Leontina Prodan, proprietara firmei. Darco Pelici trece în clasa a II-a, iar vizita la croitor îi arată că vacanţa mare este pe sfârşite. „Acum i-am luat câte două schimburi de uniformă”, a povestit mama lui Darco. ; (Olivia Tulbure)

Anul şcolar în date şi cifre

Semestrul I  va avea loc între 14 septembrie 2009  şi 29 ianuarie 2010.

Vacanţa de iarnă va începe la  19 decembrie 2009  şi se va încheia la 3 ianuarie 2010.

Elevii din clasele primare vor avea vacanţă între 2 şi 9 noiembrie 2009.

Vacanţa intersemestrială va fi între  30 ianuarie şi 7 februarie 2010.

Semestrul II va începe la  8 februarie 2010 şi va dura până la 11 iunie 2010.

Vacanţa de primăvară va fi între 3 aprilie şi 11 aprilie.

Vacanţa de vară  începe la 12 iunie şi se va încheia la 12 septembrie.

Anul şcolar va avea 173  de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă 35 de săptămâni de şcoală.

Pentru elevii de clasa a X-a de la filiera tehnologică, durata cursurilor este de 39 de săptămâni, din care vor avea trei stagii de pregătire.

Pentru elevii de clasa a X-a de la şcoala de arte şi meserii şi cei de clasa a XII-a de la filiera tehnologică, durata cursurilor va fi de 36 de săptămâni, dintre care ultima  va fi de practică.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite