Ghidul tensiometrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce fel de aparat utilizăm pentru măsurarea tensiunii? Deja o practică banală pentru oricine, monitorizarea periodică a tensiunii este una dintre cele mai simple şi eficiente măsuri de

Ce fel de aparat utilizăm pentru măsurarea tensiunii? Deja o practică banală pentru oricine, monitorizarea periodică a tensiunii este una dintre cele mai simple şi eficiente măsuri de prevenire a hipertensiunii arteriale.

Deoarece oferta de aparate de măsurat tensiunea arterială de pe piaţă este din ce în ce mai variată, opţiunea pentru un model sau altul este destul de dificilă. Dr. George Dumitraşcu, medic specialist în ATI şi cardiolgie, ne-a dezvăluit câteva din secretele monitorizii corecte a tensiunii unui pacient.

În primul rând, trebuie să ştim ce este tensiunea arterială. Cele două valori ale tensiunii arteriale sunt date de contracţia şi relaxarea inimii (sistola, respectiv diastola). Tocmai de aceea, valorile tensionale poartă numele de sistolică (valoarea cea mai mare) şi diastolică (valoarea cea mai mică). Presiunea sângelui creşte când inima se contractă şi scade când inima se relaxează.

O valoare normală a presiunii arteriale la un adult se consideră a fi sub 140 de milimetri coloană de mercur (prescurtat 140 mmHg) cu 90 mmHg. În general, medicii recomandă această valoare ca maxima admisă, dincolo de care se poate vorbi de hipertensiune arterială. Pentru a ţine sub control valorile tensiunii, este bine să verificaţi periodic tensiunea cu ajutorul tensiometrelor.

"După părerea mea, spune dr. Dumitraşcu, cel mai aproape de adevăr este tensiometrul clasic, cu stetoscop şi aparat de tensiune, cu manometru. În ceea ce priveşte aparatele care au invadat piaţa, care pot lua electronic, pulsul şi tensiunea, nu spun că nu sunt bune. Se pun pe braţ, pe articulaţie, şi merg pe artera radială, care este o arteră mai mică. Nu au o acuitate aşa de mare ca cele clasice, care merg pe artera brahială.

Pacienţii vin şi întreabă: <> Pentru ei este mai uşor cu un aparat de tip electronic, care să le arate tensiunea şi pulsul, decât cu unul de tip clasic", explică dr. George Dumitraşcu. Medicul a constatat frecvent că cele două tipuri de aparate înregistrează valori diferite.

"Spre exemplu, tensiometrul meu este verificat periodic, la o lună - o lună şi jumătate, de specialişti în domeniu, aşa că am încredere în rezultatele pe care mi le arată. De multe ori, compar valorile între cele două tipuri de tensiometre şi am constatat că acestea diferă. La unele mai puţin, la altele mai mult, în funcţie de precizia aparatului. Din acest motiv îl prefer pe cel clasic", explică dr. Dumitraşcu.

Acasă sau la medic ?

Depinde de boală, spune medicul. "Dacă suferiţi de hipertensiune, aveţi o tensiune oscilantă şi doriţi să o menţineţi sub control, o puteţi face orientativ cu aparatul pe care îl aveţi acasă, iar acest lucru este foarte bun. Eu chiar îmi îndemn pacienţii să noteze valorile ori de câte ori îşi iau tensiunea pentru că, de regulă, bolnavii o măsoară atunci când se simt rău, când simt că tensiunea creşte sau scade.

Cu valorile găsite cu aparatul propriu vin la mine şi, în funcţie de oscilaţiile de tensiune, controlez şi tratamentul, le dau în plus unele medicamente sau le mai scot din cele pe care le iau deja. Bineînţeles că valoarea cea mai precisă este cea determinată de medic. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, se poate măsura tensiunea şi acasă", este de părere dr. Dumitraşcu.

În picioare sau culcat?

În funcţie de poziţia în care se ia tensiunea, medicul poate trage concluzii importante. Diferenţele de tensiune între poziţia culcat (decubit - n.r.) şi ortostatism (în picioare) arată un grad de insuficienţă circulatorie, mai ales cerebrală. Problemele sunt grave mai ales atunci când diferenţele între cele două sunt foarte mari. "În mod normal, tensiunea luată în picioare trebuie să fie puţin mai mare decât în poziţia culcat.

Acest lucru arată un grad de oxigenare bun al sângelui. În funcţie de aceste diferenţe de tensiune, se recomandă vasodilatatoare cerebrale care să-l ajute pe pacient să nu ameţească, să nu aibă manifestări supărătoare", explică medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite