Ghicitorile preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propune oare preşedintele reparaţiunea soluţiei imorale? Traian Băsescu a prezentat parlamentului un discurs alcătuit din două părţi: prima - nota de plată pentru referendum - şi a

Propune oare preşedintele reparaţiunea soluţiei imorale?

Traian Băsescu a prezentat parlamentului un discurs alcătuit din două părţi: prima - nota de plată pentru referendum - şi a doua - soluţia pentru achitarea consumaţiei. Preşedintele i-a acuzat pe cei care l-au suspendat că au cheltuit mai mult decât îi ţin curelele, singura cale de urmat fiind nu un stagiu de spălat vase la bucătărie, ci organizarea alegerilor anticipate. Şeful statului a folosit prilejul pentru a-şi lua revanşa. El şi-a strivit adversarii fără a face niciun efort să-şi ascundă resentimentele. Anticipatele sunt soluţia ideală pentru Traian Băsescu şi PD, dar ar fi un dezastru electoral pentru celelalte partide, în special PSD. Conştient că nu va obţine, cel puţin deocamdată, scrutinul înainte de termen, preşedintele a lansat, contrar discursului său tranşant cu care ne-am obişnuit, o ghicitoare. Dacă nu vreţi anticipate, atunci să găsim o soluţie respectând votul din 2004 şi pe cel de la referendum, a spus sibilinic Traian Băsescu. Cele două voturi se bat cap în cap. Primul a dat câştig de cauză Uniunii PSD+PUR, care a avut 37 la sută, faţă de 31 la sută, cât a luat Alianţa DA. Conform acestui rezultat, PSD trebuia să formeze guvernul, dar Băsescu a reuşit să atragă PUR de partea Alianţei, o schimbare numită ulterior soluţia imorală. În 19 mai, 75 la sută din electorat a votat împotriva demiterii lui Băsescu. Elementul comun al celor două momente electorale este Traian Băsescu, victorios în 2004 şi în 2007. În rest, din Alianţa DA, PNL este la guvernare, PD, în opoziţie, PSD îşi caută un drum care să-l scoată din necazuri, PC a plecat de la Palatul Victoria, iar UDMR a rămas în cabinetul Tăriceanu II. Propune oare preşedintele reparaţiunea soluţiei imorale printr-o mişcare inversă de refacere a Uniunii PSD+PUR, căreia să-i dea guvernarea pe care i-a luat-o în 2004? Ar fi o ştire foarte interesantă să-i vedem la Palatul Cotroceni pe Mircea Geoană, Marko Bela şi pe Dan Voiculescu primind din partea lui Traian Băsescu nobila misiune de a forma guvernul în numele interesului poporului. De ce nu ar trebui invitat şi Adrian Năstase, că doar el era preşedintele PSD când social-democraţii au luat 37 la sută în alegeri?

Dar electoratul lui Traian Băsescu şi al PD nu ar fi probabil foarte încântat de o asemenea variantă, chiar dacă îl consideră pe preşedinte infailibil. Atunci, coroborând cele două voturi, de partea binelui, în ambele cazuri, se situează numai PD şi PLD. Răspunsul pentru ghicitoare să fie guvern minoritar PD, pe care celelalte partide să-l susţină de frica votului la referendum? Preşedintele a spus clar că aceia care nu vor respecta voinţa poporului exprimată în 19 mai vor fi spulberaţi la următoarele alegeri. Dar a cerut electoratul un guvern PD? Grea ghicitoarea lui Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite