Gheţarii de la Polul Nord au început să se topească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii europeni întorşi dintr-o expediţie arctică spun că suprafaţa acoperită cu gheaţă s-a redus cu un milion de kilometri pătraţi Vasul "Tara", care a efectuat misiunea

Cercetătorii europeni întorşi dintr-o expediţie arctică spun că suprafaţa acoperită cu gheaţă s-a redus cu un milion de kilometri pătraţi

Vasul "Tara", care a efectuat misiunea ştiinţifică europeană "Damocles", s-a întors săptămâna trecută din expediţia la Polul Nord. Cercetătorii francezi aflaţi la bord au adus informaţii noi despre efectele încălzirii globale. Ei spun că blocurile de gheaţă se află deja într-un proces de topire, iar dezgheţul avansează mult mai rapid decât până acum.

Cercetătorii prognozează că anul 2008 va fi critic la toate capitolele. Dacă în ultimii 20 de ani s-au topit 40% din gheţarii arctici, în anii care vor urma situaţia se va înrăutăţi. "Vara lui 2007 a fost marcată de retragerea masivă a gheţii, ceea ce noi anticipaserăm că se va întâmpla. Acum am observat că procesul topirii gheţarilor e de trei ori mai rapid decât prognosticasem noi", a declarat Jean-Claude Gascard, coordonatorul expediţiei Damocles, care monitorizează efectele schimbării climatice din zona Oceanului Arctic.

De pildă, în septembrie 2007, măsurătorile arătau că gheaţa mai acoperea doar 4,13 milioane de kilometri pătraţi, faţă de 5,3 milioane câţi erau în 2005. "Topirea de anul acesta ar putea determina reducerea suprafeţei cu încă un milion de kilometri pătraţi, până la toamnă", a spus cercetătorul.

Traseul, mult mai uşor decât acum două secole

Gascard a spus că vasul cu care au călătorit cercetătorii a putut să traverseze Oceanul Arctic în 16 luni, cu jumătate mai puţin decât o făceau norvegienii în secolul al XlX-lea. Echipajul a vrut să urmeze traseul exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, care a traversat oceanul de la Polul Nord cu vasul Fram, la sfârşitul secolului XlX.

"Reducerea intensităţii frigului în ultimii 20 de ani corespunde creşterii temperaturii medii anuale cu un grad Celsius", detaliază profesorul Gascard. Echipa a înregistrat însă o creştere a temperaturii cu 10 grade Celsius la altitudini cuprinse între 500 şi 1.000 de metri.

Într-un jurnal de impresii, publicat recent, cercetătorii povestesc despre aventurile lor de la Polul Nord. "Am crezut că vom anula expediţia de cum am sosit", povesteşte Bruno Vienne, unul dintre temerari. "Venisem cu o atitudine arogantă, doar eram îmbarcaţi pe un spărgător de gheaţă. Dar când un bloc de gheaţă s-a sfărâmat în mii de bucăţi am crezut că cineva ne încearcă puterile înainte să ne permită să intrăm în sanctuar", mai spune Vienne.

Luna plină influenţează gheţarii

Cercetătorii îşi amintesc că la Polul Nord vântul şi luna plină au un rol important în mişcarea gheţii. "E ca într-un joc de pocher, nimic nu e sigur. Într-o zi eram înconjuraţi de multe blocuri de gheaţă, care ne dădeau fiori, iar a doua zi copcile folosite drept toalete dispăreau", povesteşte Deny Bourget, medicul echipajului. Şeful expediţiei, Grant Redvers, a promis că expediţiile la Polul Nord vor continua, pentru că oamenii trebuie să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor.

Expediţia a fost sponsorizată de "AgnesB"

Sponsorul expediţiei de la Oceanul Arctic a fost creatoarea de modă Agnes Trouble, o franţuzoaică născută la Versailles. Cunoscută ca Agnes B, designerul şi-a făcut un renume din a croi haine pentru diverse proiecte sociale. Ca patron al expediţiei, Agnes B a ajutat la amenajarea vasului, construit de fiul ei, astfel încât acesta să îndure lunile geroase de la nord.

Creatoarea a spus că s-a hotărât să dea banii pentru expediţie, deoarece are un pronunţat gust pentru aventură moştenit de la bunicul său. În plus, îi plac foarte mult romanele scriitorului francez Jules Verne, moştenite tot de la bunicul său, ucis în timpul Primului Război Mondial. "Am botezat vasul <> pentru că e o poveste pe care ar trebui să o împărtăşim familiilor noastre. <> se referă la plantaţiile din romanul lui Margaret Mitchell <> ", arată Agnes B. Hainele lui Agnes B sunt purtate de celebrităţi precum Yoko Ono, Thom Yorke, Helena Bonham Carter, David Bowie şi Natalie Portman.

Problema mediului e problema viitorului umanităţii, iar secolul XXI ar trebui să fie un secol al acţiunii pentru protejarea mediului
Agnes Trouble,
designer

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite