Ghervasuc, activă la loteria pasivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Loteriei şi-a pierdut firea când a venit vorba despre posibile fraude în cadrul instituţiei pe care o conduce. Dezvăluirile din "Adevărul" privind neregulile semnalate la "Loteria

Şefa Loteriei şi-a pierdut firea când a venit vorba despre posibile fraude în cadrul instituţiei pe care o conduce.

Dezvăluirile din "Adevărul" privind neregulile semnalate la "Loteria CaDou" de Crăciun (loterie pasivă) au fost de natură a o scoate din sărite pe Liliana Ghervasuc Mincă, director general al Loteriei Române.

Venită val-vârtej la emisiunea "Fabrica" a postului Realitatea TV, şefa Loteriei a monopolizat discuţiile, criticându-l pe reprezentantul ziarului nostru că "a acuzat o instituţie a statului" de fraudă şi că a încercat să vândă ziarul după modelul "cazului Elodia". Aceasta în pofida faptului că Oficiul pentru Protecţia Consumatorului a confirmat că doi dintre participanţii la tombola din 27 decembrie au depus plângeri în care arătau că mai multe premii au fost câştigate de persoane din aceeaşi familie.


Liliana Ghervasuc Mincă a negat vehement că ar fi vorba despre producerea unor nereguli la tombola respectivă, justificând situaţia creată prin teoria probabilităţii şi prin faptul că nu s-a limitat numărul de bilete pe care cineva îl putea cumpără.


Reprezentanţii MIRA, băgaţi la înaintare


"Peste tot în Europa, comisiile de omologare şi comisiile de tragere sunt formate doar din reprezentanţi ai Loteriei. În niciun caz, nu sunt reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, cum sunt la noi, nu sunt reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului sau ai Ministerului Finanţelor. Oare nu sunt toţi aceştia pentru a nu mai exista atâtea fabulaţii pe seama acestor trageri?", a spus directorul general al Loteriei Române, într-un monolog ce cu greu a putut fi întrerupt de către moderatoarea emisiunii.

Aceasta din urmă i-a atras atenţia că tocmai participarea reprezentanţilor atâtor instituţii poate determina percepţia, la nivelul cetăţeanului obişnuit, că în cadrul Loteriei se pot săvârşi fapte penale.
Ion Mateescu, reprezentantul ANPC, a susţinut că "Protecţia Consumatorului" nu are atribuţii pentru a derula anchete asupra situaţiei apărute la Loteria Română.

El a făcut cunoscut, totuşi, că în 2007 au fost înregistrate la instituţia pe care o reprezintă "5-6 sesizări, care au fost considerate a fi neîntemeiate".


Tragerea jocului de loterie pasivă "Loteria CaDou" a fost organizată în data de 27 decembrie 2007. Au fost puse în vânzare 400.000 de bilete şi au fost introduse în urne 332.190 dintre acestea. În urma extragerii au fost acordate 400 de premii a câte un televizor LCD şi suma netă de 500 de lei fiecare. Numai că unii dintre participanţi au sesizat OPC-ul, reclamând că pe lista de câştigători se repetă numele unor participanţi sau chiar sunt trecute mai multe persoane care par a fi rude.


Regulamentul - "mai sfânt" decât evidenţa


Loteria Română crede însă în jocul extrem al probabilităţilor, fie şi numai pentru că art. 16 din Regulamentul privind organizarea şi administrarea sistemului "Loteria Pasivă" prevede următoarele: "La jocurile <> poate participa orice persoană, prin cumpărarea de bilete de joc puse în vânzare în acest scop. Numărul de bilete pe care le poate cumpăra un participant este nelimitat", ne-au explicat reprezentanţii Loteriei Române.

Mai mult, oficialii Loteriei susţin că extragerea a fost făcută de copii legaţi la ochi. Din imagini reiese că la extragere au participat doi copii dintre care doar unul era legat la ochi. Potrivit matematicienilor, posibilitatea ca membri ai aceleiaşi familii să câştige premii în cadrul aceleiaşi tombole (în speţă cea din 27 decembrie) este foarte redusă, dar nu poate fi contestată. Conform teoriei probabilităţilor, toate combinaţiile au aceleaşi şanse de câştig.

>> Totul ţine de hazard. E loterie şi nimic mai mult. Am jucat trei bilete şi nu am câştigat niciunul
Liliana Ghervasuc Mincă,
director general al Loteriei Române

Câştiguri în familie la tombola "CaDou"

"Să-mi spună şi mie cineva, ce şanse sunt ca între cei 400 de câştigători, extrasi din zeci de mii de bilete, să apară domnul Cîrstea Daniel din Dobrosloveni de două ori , Csaba Antal si Katalina Antal din Târgu Mureş (probabil soţ şi soţie), Calcan Ştefan şi Calcan Cosmin din Buzău, Gavrilă Niculina din Bucureşti de două ori, familia Lazuran din localitatea Rîpa de trei ori, de două ori Lazuran Pavel Florin si o dată Lazuran Dacian Cornel, Palade Petru din Galaţi de două ori", se întreabă unul dintre participanţii la tombolă care a semnalat ciudăţeniile extragerii loteriei pasive "CaDou" din 27 decembrie 2007. Numele sesizate de participantul la tombolă apar, într-adevăr, pe lista oficială a câştigătorilor, publicată pe site-ul Loteriei Române.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite