Gheorghe Dolofan:„Mai bine imobiliare decât afaceri cu maşini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Dolofan:„Mai bine imobiliare decât afaceri cu maşini“
Gheorghe Dolofan:„Mai bine imobiliare decât afaceri cu maşini“

Gheorghe Dolofan se declară în favoarea investiţiilor în imobiliare, însă nu pe piaţa din România, ci în Orientul Mijlociu, unde cei care se „aventurează“ pot obţine randamente substanţiale.Acţionar majoritar al Eurial Invest, importatorul Peugeot în România, Dolofan spune că discounturile mari oferite pe fondul crizei reduc drastic profitul dealerilor auto.

În pofida faptului că piaţa imobiliară este în scădere, Gheorghe Dolofan, acţionarul majoritar al Eurial Invest, consideră că acum e momentul să cumperi proprietăţi în străinătate.

Acesta dă exemplul multor români care au case în Dubai şi pe care le închiriază.Din cauza recesiunii economice, casele sunt mai ieftine în acea zonă. Dacă înainte de criză un apartament cu două camere şi două garaje costa 150.000 de euro, acum, preţurile au scăzut cu 20-30%.

Investiţie cu amortizare pe termen „foarte“ lung

Omul de afaceri susţine că rata de profitabilitate este de 10-12% pe an, un nivel care nu se regăseşte nicăieri în lume.

„Am vrut să-mi fac în 1990 o societate comercială acolo, dar acţionar majoritar trebuia să fie un cetăţean arab. Aşa era legea lor, motiv pentru care am renunţat“, afirmă Gheorghe Dolofan. Mai în glumă, mai în serios, spune că un business care se „poartă“ acum este să-ţi păstrezi economiile la bancă.

„Pentru profitul de la companie munceşti de-ţi vine rău, inclusiv sâmbăta şi duminica. E mai profitabil dacă ai banii la bancă“, susţine Gheorghe Dolofan. Proprietarul Eurial spune că o investiţie într-o concesiune auto nu se mai amortizează în 4-5 ani, ca în trecut, ci în 10-12 ani. Asta pentru că a crescut foarte mult valoarea terenurilor, faţă de acum 5-6 ani, dar şi manopera sau preţul materialelor de construcţii.

De exemplu, un teren achiziţionat cu câteva zeci de mii de euro la sfârşitul anilor ’90 valorează acum de două sau chiar de trei ori mai mult. Acesta este şi motivul pentru care Gheorghe Dolofan susţine că e mai profitabil să cumperi terenuri, să le „păstrezi“ câţiva ani şi să le vinzi ulterior, decât să investeşti într-un complex auto.

Omul de afaceri spune că terenurile pe care le deţine în zona centrală din Capitală, achiziţionate iniţial pentru construirea de complexuri auto, au înregistrat o creştere a preţurilor peste nivelul de rentabilitate al unui dealer. Gheorghe Dolofan susţine că terenurile cumpărate de el au o valoare cu mult peste cea cu care le-a achiziţionat şi că preferă astfel de investiţii, decât să dezvolte un nou showroom cu toate facilităţile. Asta pentru că o astfel de locaţie are nevoie de investiţii în spaţii, în aparatură şi în personal calificat, iar toate acestea costă foarte mult.

A început cu pompe pentru benzinării

Dolofan a prins gustul „afacerilor“ înainte de ’89, când era membru al echipei naţionale de bob şi era plecat aproape şase luni pe an la competiţii şi la antrenamente în afara ţării. A intrat în lumea afacerilor la începutul anilor ’90, pe un segment de nişă, când a început să comercializeze pompe de carburant pentru benzinării.

Businessul a fost unul de succes pentru că, în anul 1990, Peco avea 550 de staţii, iar până în anul 1997, când s-a înfiinţat Petrom, s-au mai deschis încă o mie de staţii. Un punct de distribuţie avea cel puţin şase sau opt pompe, toate fiind până atunci mecanice. Aşa că, toate au trebuit să fie schimbate. „Preţul unei pompe era cuprins între 3.000 şi 17.000 de dolari, iar noile norme de mediu obligau benzinarii să cumpere şi accesorii“, explică Gheorghe Dolofan.

image

Investiţia într-un complex auto nu se mai amortizează în 4-5 ani, ca în trecut,ci în 10-12 ani.

image


Gheorghe Dolofan
acţionarul majoritar
al Eurial Invest


Activitatea pe scurt

Este proprietarul Trust Motors, importatorul oficial Peugeot, şi al Eurial Invest, o reţea de dealeri şi service în Bucureşti, Otopeni, comuna Pantelimon, Alba, Cluj, Piteşti şi Ploieşti. Grupul de companii pe care îl conduce a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 275 de milioane de euro şi un profit de 18 milioane de euro.

Deţine un hotel şi un centru de afaceri în Piteşti. Are mai multe terenuri în diferite oraşe din ţară şi în centrul Bucureştiului. Este acţionar majoritar la Eurial Invest (97%) şi minoritar în Eurial Leasing (30%), companie vândută la sfârşitul anului 2005 către National Bank of Greece.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite