Gheorghe Ştefan: "Azi este mai multă moralitate în fotbal decât în politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Piatra Neamţ vorbeşte despre câştigurile realizate de oraş în urma găzduirii meciului România-Luxemburg şi despre cum se văd din Moldova politica de la Bucureşti şi

Primarul municipiului Piatra Neamţ vorbeşte despre câştigurile realizate de oraş în urma găzduirii meciului România-Luxemburg şi despre cum se văd din Moldova politica de la Bucureşti şi autonomia locală

Dacă ar fi să întoarcem privirile de la scandalul politic de fiecare zi, una dintre vedetele săptămânii trecute a fost primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Găzduirea meciului de fotbal România-Luxemburg nu numai că a atras atenţia asupra investiţiilor realizate de municipalitate în modernizarea stadionului, dar a ajutat oraşul să-şi facă imagine şi chiar a constituit o bună oportunitate pentru întreprinzătorii locali. Gheorghe Ştefan, poreclit "Pinalti", nu se sfieşte să recunoască faptul că îşi datorează alegerea sa ca primar implicării în fotbal.

- Aţi adus naţionala la Piatra Neamţ. Sunteţi mulţumit acum, după meci?
- Sunt mulţumit şi bucuros pentru că sunt mulţumiţi şi oamenii din Piatra Neamţ. Sunt mulţumit că şi naţionala României a obţinut un rezultat foarte bun şi în acelaşi timp publicul nemţean a fost la înălţime.

- Ce a câştigat, concret, oraşul Piatra Neamţ în urma organizării unui asemenea eveniment?
- În primul rând a câştigat şi în imagine, dar şi economic, pentru că am înţeles că toate pensiunile din jurul oraşului erau ocupate. Au venit mulţi oameni din altă parte. Au venit chiar şi români din Los Angeles ca să vadă acest meci. Cred că a fost un boom economic pentru prestatorii de servicii.

"Dacă nu eram cunoscut în fotbal, cu greu ajungeam primar"

- Cum aţi reuşit de aţi făcut un stadion la standarde europene?
- Sincer să fiu a fost ideea mea pentru că sunt pasionat de fotbal, trebuie să recunosc. Aşa am ajuns şi primar, a fost o ambiţie a mea.

- Recunoaşteţi că şi fotbalul a avut un rol în ascensiunea dumneavoastră politică?
- Categoric. Păi, fotbalul mi-a dat notorietate. Dacă nu eram cunoscut prin fotbal, era foarte greu să ajung primar. Şi am puterea să recunosc lucrul acesta.

- Să revenim la stadion. Cum aţi procedat?
- Bineînţeles, m-au ajutat şi consilierii locali care au aprobat proiectele pe care eu le-am propus. Şi atunci, eu le-am spus că trebuie să facem un stadion după normele europene, pentru că FIFA şi UEFA cer asemenea stadioane. Şi iată că nu a fost în zadar. Naţionala României a jucat la Piatra Neamţ şi asta a fost o chestiune de imagine pentru noi, de avantaj economic.

- A fost un efort financiar mare? Vă întreb pentru că mulţi primari pot spune că ar putea să facă şi ei un stadion, dar nu au bani. Iar Piatra Neamţ nu este un oraş foarte mare.
- Au fost şase milioane de euro. Am făcut din ei trei instalaţii de nocturnă, avem o instalaţie de 1.650 de lucşi şi două instalaţii de 600 de lucşi, un teren sintetic cu încălzire din subteran pentru iarnă şi încă un teren de iarbă. Am modernizat tribuna oficială, vestiarele şi bineînţeles am schimbat scaunele, am pus unele de aluminiu. A fost un fel de reparaţie capitală. În continuare vrem să construim a doua peluză. Scoatem deja la licitaţie, în 35 de zile, cât spune legea, proiectarea şi execuţia pentru închiderea tribunelor.

- Comunitatea locală este de acord cu aceste investiţii?
- Într-un sondaj de opinie făcut, pe primul loc la realizări ale primarului se află acest stadion. Noi facem dezbateri publice pe toate proiectele majore. Anunţăm locaţia şi oamenii vin şi îşi spun părerea, după care le dăm un formular în care ei votează dacă sunt sau nu de acord cu investiţia respectivă.

- Comunitatea a contribuit la stadion, dar banii din transferuri cine îi ia?
- Dacă vreţi vă punem toate actele la dispoziţie. Nu se pune problema de banii din transferuri! Clubul mai mult cheltuieşte decât ia. Este subvenţionat clubul de sponsori. Deci, în momentul de faţă, Clubul Ceahlăul nu este rentabil.

- Şi totuşi, banii din eventuale transferuri, unde merg?
- Numai la Ceahlăul. Clubul a luat, în ultimii ani, 24 de jucători, a cumpărat mai mult decât a vândut.

N-am nevoie de niciun avantaj

- Domnule primar, Moldova este o regiune cu mari probleme economice. Şi la Piatra Neamţ sunt probleme, multe întreprinderi s-au închis, multe locuri de muncă au fost pierdute. Cum vedeţi oraşul în următorii zece ani?
- Noi facem investiţii majore pentru a acoperi pierderile de locuri de muncă. Vrem să facem un centru comercial, încă o sală a sporturilor, de 4.000 de locuri, facem telegondolă, teleschi, telescaun, trei pârtii de schi, telecabină între cele două masive, Cozla şi Pietricica. Vrem să facem din Piatra Neamţ un oraş turistic.

- Aveţi bani pentru toate acestea?
- Avem aprobate linii de credit.

- Mulţi lideri locali, mai ales din zona Transilvania şi Banat, spun că autonomia locală este blocată de centralismul de la Bucureşti şi că ar avea nevoie de mult mai mult spaţiu de manevră pentru a-şi atinge obiectivele. Dumneavoastră, de la Piatra Neamţ, cum vedeţi problema?
- După mine, 80 la sută ai libertate să-ţi rezolvi problemele. Într-adevăr, sunt comisii la Bucureşti care trebuie să aprobe aceste credite. Eu am mers cu documentaţie corectă. Am şi un proiect aprobat de 8,3 milioane de euro prin pârtii de schi. Dacă faci proiecte, obţii şi credite, şi bani din fonduri structurale. Sunt soluţii. Nu este un blocaj care să te oprească să faci ceea ce doreşti.

- După succesul organizării meciului echipei naţionale vă aşteptaţi şi la ceva avantaje pentru echipa de fotbal Ceahlăul, care stă destul de prost în clasament?
- Vă spun sincer, nu am nevoie de niciun avantaj. Dacă echipa poate să reziste prin forţe proprii, ar fi foarte bine. Dacă nu, noi suntem pregătiţi la anul să facem schimb de generaţii, să plecăm cu o echipă nouă, să zicem de juniori, pe care să o pregătim pentru o înaltă performanţă şi să rezistăm decenii. Când am promovat prima dată, am avut 80 la sută din jucători din Piatra Neamţ şi am rezistat 11 ani în prima ligă, cu generaţia noastră de nemţeni. Încercăm să creăm din nou o altă generaţie cu care să rezistăm încă un deceniu, să zicem.

Ai 80 la sută libertate să-ţi rezolvi problemele. Într-adevăr, sunt comisii la Bucureşti care trebuie să aprobe aceste credite. Dacă faci proiecte, obţii şi credite, şi bani din fonduri structurale.

"Aş mai candida numai ca independent"

- Cum se văd politica şi scandalul politic de acolo, de la Piatra Neamţ?
- Sincer să fiu, sunt dezgustat. Mă ocup de administraţie şi, dacă voi candida pentru un nou mandat, voi candida independent. Asta este decizia pe care am luat-o în momentul de faţă. Vom vedea ce se va întâmpla într-un an şi ceva.

- Ce credeţi că ar trebui să se întâmple în momentul acesta cu viitorul guvern?
- Să vă spun sincer, cea mai bună soluţie ar fi fost să facă într-adevăr Alianţa care a fost la început. Noi pentru asta am luptat, să dăm PSD jos de la putere, pentru că am considerat că era un partid format din oameni corupţi şi am crezut că facem o schimbare spre binele tuturor, dar se pare că nu a fost aşa. De asta vă spun că nu-i posibil ca PNL să se alieze cu PSD ca să-l dea jos pe Traian Băsescu. Pentru că, după excluderea lui Stolojan, care, după părerea mea, a fost o greşeală, s-ar mai face una din suspendarea preşedintelui cu ajutorul PNL.

- Sunteţi încă membru PNL, chiar dacă suspendat. Ce părere aveţi despre faptul că PSD va susţine un guvern minoritar condus de PNL?
- Este problema lor, dacă aşa gândesc dânşii. Eu cred că nu asta este soluţia şi cred că la viitoarele alegeri ar avea de suferit. Şi electoratul care a ales Alianţa a fost un electorat, să zicem, de dreapta, care a văzut o soluţie în Alianţă împotriva PSD. Am auzit nişte comentarii, potrivit cărora 50 la sută din alegători sunt nehotărâţi. Este un procent extraordinar de mare. Situaţia este destul de delicată din punct de vedere politic. Dacă aş avea aşa, o putere, aş face să se reunească Alianţa. Adică în ea să fie şi Stolojan, şi Băsescu, şi Tăriceanu şi toţi să fie uniţi.

Minutul de adevăr

- Sunteţi pentru alegeri anticipate sau la termen?
- Sunt pentru alegeri la termen, dar cu un guvern stabil.

- V-aţi dori să fiţi primar la Piatra Neamţ sau la Bucureşti?
- La Piatra Neamţ. Sunt născut, crescut aici. Aici este locul meu.

- V-aţi dori să fiţi primar sau om de afaceri?
- Nu mai zic de om de afaceri, dar primar am fost de nevoie, dintr-o ambiţie.

- Dar ambiţia se menţine?
- Dacă sondajele vor arăta că oamenii mă vor dori, dacă vor indica faptul că voi avea peste 50 la sută, cu trei luni înainte de alegeri, să spunem că voi candida.

- Ce aţi alege, America sau Europa?
- America.

- Dinamo, Steaua sau Rapid?
- Dinamo.

- Un meci pierdut cinstit sau o victorie aranjată?
- Un meci pierdut cinstit.

- Ce simţiţi când vă spune lumea Pinalti?
- M-am învăţat. La început, mă cam deranja. Dar porecla asta este de peste zece ani şi a devenit ceva obişnuit. Intri cu ea în gând şi nu mai sunt probleme.

"Mi-am sprijinit fiul doar la pornire"

- Numele dumneavoastră a fost vehiculat în celebrul scandal al energiei. Sunteţi un om cunoscut şi cu oarecare influenţă. Chiar nu l-aţi ajutat deloc pe fiul dumneavoastră să obţină contractele de energie avantajoase?
- Sunt un grup de cunoştinţe, de prieteni, sunt tineri. Am ajuns la concluzia că se poate face o afacere corectă în sensul acesta. Eu i-am sprijinit financiar la pornire, în momentul în care au preluat societatea şi au avut nevoie de fonduri.

- Altfel nu v-aţi implicat, chiar deloc, deloc?
- Nu. Nu-i cunosc şi nu ştiu despre cine este vorba. Ceea ce ştiu este că e o societate din peste o sută, care fac lucrul acesta. Nu mai are contract de energie pentru că i-a fost reziliat. După câte ştiu, au făcut o afacere corectă, dar fiind eu la mijloc, având şi adversari politici, a tot fost vehiculat numele acestei societăţi. Vă spun cinstit, şi profitul este nesemnificativ faţă de ceea ce se vehiculează.

Ce îl frământă

- Ce vă frământă cel mai mult în momentul acesta?
- În momentul acesta mă frământă instabilitatea politică şi problema moralităţii politicii. Am intrat în politică în 2001 cu cele mai bune gânduri. Moralitatea în politică lasă însă mult de dorit. Mai multă moralitate există acum în fotbal decât în politică.

- Nu pot să cred!
- Eu vă spun că sunt convins sută la sută.

La început, mă cam deranja porecla Pinalti. Dar, în zece ani, te obişnuieşti. Intri cu ea în gând şi nu mai sunt probleme.
Gheorghe Ştefan

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite