Gerul blochează vase şi staţii hidrometrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două convoaie fluviale conduse de împingătoarele Cargo şi Sidex, plecate de la Cernavodă cu câte şase barje, au rămas blocate de sloiurile de gheaţă, ieri-dimineaţă, în apropierea

Două convoaie fluviale conduse de împingătoarele Cargo şi Sidex, plecate de la Cernavodă cu câte şase barje, au rămas blocate de sloiurile de gheaţă, ieri-dimineaţă, în apropierea Portului Hârşova.

Dispecerul de serviciu de la Port Control Hârşova a declarat că în ajutorul celor două convoaie fluviale a fost trimis împingătorul Săcele, care a pornit din aval pentru a crea un culoar navigabil printre banchizele de gheaţă. După câteva ore, împingătorul a rămas şi el blocat în sloiuri la kilometrul 264 al Dunării.


Un alt împingător de mare putere cu patru barje încărcate a plecat luni de la Galaţi spre Hârşova pentru a sparge sloiurile de gheaţă ce au blocat vasele cu 16 oameni la bord. Potrivit şefului Direcţiei Căi Navigabile din cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, Florinel Mihalache, împingătorul Mercur 202, aparţinând Navrom Galaţi, a pornit spre kilometrul 280 al Dunării, la 20 de kilometri de Hârşova, unde este blocat convoiul Sidex II.


Şi staţia-pilot de măsurare hidrometrică amplasată la kilometrul 1046 al Dunării a fost temporar retrasă din exploatare. Măsura a fost luată pentru protejarea pe perioada iernii a echipamentelor staţiei, în valoare de peste un milion de euro, care transmitea non-stop prin satelit cotele, debitul, viteza şi turbiditatea apei Dunării la dispeceratul SGA din Drobeta-Turnu Severin, a precizat inginerul-şef al Sistemului de Gospodărire al Apelor Mehedinţi, Ioniţă Cruceru. "Această staţie a intrat în dotarea noastră printr-un program promovat de guvernul italian. Este o staţie performantă, utilă şi deosebit de sensibilă la ger. Din acest motiv o conservăm în sezonul de iarnă", a precizat Cruceru.


Tot ieri, navigaţia în Portul Midia a fost suspendată temporar, din cauza ninsorii care a redus vizibilitatea sub 500 de metri. Condiţiile meteorologice nefavorabile au dus şi la restricţionarea temporară a navigaţiei pe Canalul Poarta Albă-Midia, urmând ca după ameliorarea vremii să fie reluate manevrele de navigaţie. (Sabina Tudor)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite