Germanii, cei mai pesimişti europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi dispun din belşug de bani, desfăşoară o viaţă sexuală deosebit de activă şi au mulţi prieteni, germanii sunt naţiunea europeană cea mai pesimistă, persoanele peste 50 de ani fiind

Deşi dispun din belşug de bani, desfăşoară o viaţă sexuală deosebit de activă şi au mulţi prieteni, germanii sunt naţiunea europeană cea mai pesimistă, persoanele peste 50 de ani fiind convinse că, în viitor, situaţia lor se va înrăutăţi în mod inexorabil.
Acestea sunt concluziile unui sondaj care a avut loc în Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Italia şi Polonia, în rândurile celor care au atins vârsta de 50 de ani sau mai mult. În timp ce nemţii sunt cei mai pesimişti, englezii şi spaniolii sunt cei mai optimişti. Întrebaţi cum îşi închipuie condiţiile economice proprii peste 20 de ani, aproape două treimi din germani consideră că ele vor fi mai proaste, în vreme ce englezii se aşteaptă la un uşor declin. Sondajul dezvăluie, de asemenea, că germanii duc viaţa sexuală cea mai energică din Europa, sexul fiind important pentru 73 la sută din persoanele în vârstă de peste 50 de ani. În Marea Britanie, cifra respectivă este de numai 50 la sută. Englezii se află pe ultimul loc şi când e vorba de exerciţii fizice. Doar 28 la sută din locuitorii în vârstă de peste 50 de ani din Marea Britanie întreprind cu regularitate exerciţii fizice, în comparaţie cu 52 la sută, în Germania. În Spania cifra respectivă este de 47 la sută, iar în Franţa, de 43 la sută. Rezultatele sondajului nu par a fi surprins pe nimeni în Germania, unde pesimismul cultural este un hobby naţional de la Nietzsche încoace. Alţi gânditori pesimişti germani, care au contribuit la inculcarea acestei stări de spirit sunt Schopenhauer şi Oswald Spengler. Publicând rezultatele sondajului pe prima sa pagină, cotidianul german cu cel mai mare tiraj, "Bild", proclamă cu litere de o şchioapă: "Ceea ce am bănuit dintotdeauna, sondajul confirmă. Noi, germanii, suntem campionii mondiali în materie de pesimism". Zicala românească "li s-a urât cu binele" pare a se confirma întru totul în acest caz. Ce ar fi dacă nemţii participanţi la sondaj ar trăi în România? Atunci, da, ar avea cu adevărat motive de pesimism!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite