Germania a lăsat Europa în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

întârzieri de până la o oră. Serviciile de intervenţie au fost luate cu asalt de francezii panicaţi. În Germania a fost afectat pentru scurt timp şi transportul aerian. Reluarea activităţii

întârzieri de până la o oră. Serviciile de intervenţie au fost luate cu asalt de francezii panicaţi.
În Germania a fost afectat pentru scurt timp şi transportul aerian. Reluarea activităţii aeroporturilor din Koln şi Bonn a fost posibilă prin activarea generatoarelor de urgenţă. Presa spaniolă scria ieri că efectele penei au fost resimţite chiar şi în Maroc.
Cauza: un vapor pe râul Ems
Deşi investigaţiile asupra incidentului continuă, primele date indică "frigul" drept cauză a problemelor. Potrivit societăţii germane RWE, unul dintre grupurile private care furnizează energie electrică în Germania, scăderea bruscă a temperaturilor - chiar sub zero grade Celsius - a dus la o "supraîncălzire" a reţelei electrice germane. Această versiune a fost contrazisă de un comunicat al companiei de transport a electricităţii E.ON, în care se spunea că pana ar fi putut fi provocată de oprirea unei linii de înaltă tensiune în nord-vestul Germaniei, pentru a permite circulaţia unui vapor pe râul Ems.
UE meditează în întuneric, la lumina de la Răsărit
Pana de curent a amintit europenilor cât de dependenţi sunt de aparatura casnică, de televizoare şi de instalaţiile de aer condiţionat. Consumul de electricitate a crescut îngrijorător de mult în ultimii zece ani, iar reţelele învechite nu mai fac faţă cererii. Bezna a amintit statelor UE că nu au încă o politică energetică comună şi că dependenţa de Rusia nu are pentru moment alternativă. În plus, politica europeană de închidere a centralelor nucleare este percepută din ce în ce mai prost.
Germania şi Elveţia se gândesc deja la reactivarea acestor centrale, deşi seceta din ultima vreme, care a scăzut debitul apelor curgătoare, pune sub semnul întrebării şi acest plan B. Dacă europenii nu s-au confruntat până acum cu o pană de curent de asemenea intindere, americanii şi canadienii au experienţă în acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite