Germania ne amana cu Tratatul pana apare Raportul de tara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi ratificat de Parlamentul de la Berlin dupa publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene si numai daca acest raport va releva

Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va fi ratificat de Parlamentul de la Berlin dupa publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene si numai daca acest raport va releva faptul ca sunt respectate criteriile de aderare. Aceasta declaratie a fost facuta de purtatorul de cuvant al CDU pe probleme europene, Peter Hintze, dupa intalnirea premierului Calin Popescu Tariceanu cu presedintele Uniunii si al fractiunii CDU/CSU din Bundestag, Angela Merkel. Hintze a spus ca, in prezent, exista inca o serie de probleme in ceea ce priveste respectarea criteriilor de aderare de catre Romania, dar a precizat ca membrii CDU au fost asigurati de premierul Tariceanu ca autoritatile de la Bucuresti sunt hotarate sa indeplineasca la termen angajamentele convenite in negocierile cu UE. intalnirea de la Berlin a reprezentat, potrivit premierului Tariceanu, o oportunitate pentru a se prezenta preocuparile Guvernului si ale populatiei din Romania fata de votul negativ al referendumului din Franta si Olanda asupra Constitutiei europene si de a se explica faptul ca Romania trebuie sa fie evaluata strict pe baza capacitatii proprii de a-si indeplini angajamentele. Ideea necesitatii respectarii criteriilor de aderare a fost mentionata si de Friedbert Pfluger, expert al CDU in probleme de politica externa. El a amintit de preocuparea opiniei publice din Germania - una dintre principalele state finantatoare ale Uniunii Europene - fata de politica pietei muncii, pe considerentul ca aderarea Romaniei la UE va reprezenta un factor de crestere a somajului, prin migrarea masiva a fortei de munca ieftina din sud-estul Europei. Liderul fractiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Germania, Wolfgang Gerhardt, a declarat in "Der Spiegel" ca "Romania si Bulgaria nu ar trebui pedepsite pentru greselile cancelarului german Gerhard Schroeder si ale presedintelui francez Jacques Chirac. Politicianul german considera ca cele doua tari nu pot fi facute vinovate in mod special de nemultumirea exprimata in cadrul referendumurilor pentru ratificarea Constitutiei europene. La randul sau, vicepresedintele Parlamentului European, Ingo Friedrich, s-a pronuntat pentru amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei, considerand ca acestea nu sunt pregatite pentru intrarea in UE. "Cetatenii europeni nu-si pot imagina o Europa superextinsa, dat fiind ca socul creat de valul masiv de aderare de anul trecut nu a putut fi inca prelucrat in mintile si inimile europenilor", a spus Friedrich.
Olli Rehn cere statelor UE sa nu intoarca spatele Romaniei si Bulgariei
Olli Rehn, oficialul european care supervizeaza extinderea Uniunii Europene, a facut apel la guvernele statelor membre sa nu intoarca spatele Romaniei, Bulgariei, dar si Turciei, dupa respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda, scrie in editia sa de ieri cotidianul britanic "Financial Times". Comisarul pentru extindere a cerut cancelariilor europene sa onoreze Tratatul de aderare semnat cu Romania si Bulgaria si sa inceapa negocierile cu Ankara la 3 octombrie, conform calendarului stabilit. "Provin dintr-o cultura in care cuvantul dat si intelegerile sunt respectate. Ar fi un exemplu prost sa nu ne onoram angajamentele", a argumentat Olli Rehn, citat de "Financial Times". Oficialul european le-a cerut liderilor UE sa-si reafirme angajamentul fata de procesul de extindere a Uniunii, la apropiatul summit de la Bruxelles, din 16-17 iunie. Comisarul pentru extindere nu a uitat sa atraga atentia Romaniei si Bulgariei sa fie mai atente ca oricand in aplicarea cerintelor europene, pentru "a convinge statele membre sa ratifice Tratatul" de aderare deja semnat. "Am incredere ca aceste doua tari pot descifra climatul politic din Europa, astfel incat sa ia foarte in serios cartonasele galbene", a insistat oficialul britanic. El s-a referit la scrisorile de avertizare trimise Bucurestiului si Sofiei, in care se cere accelerarea reformelor in mai multe domenii-cheie, precum sistemul judiciar, dar si la combaterea coruptiei, scrie publicatia britanica. Intr-o declaratie anterioara, pentru postul CNBC, preluata de Spiegel online, Rehn reamintise ca progresele Romaniei si Bulgariei sunt monitorizate extrem de atent si ca nu va exista nici o ezitare in privinta activarii clauzelor de salvgardare, daca respectivele tari nu-si vor indeplini la timp angajamentele asumate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite