Evreii din Germania, de acord cu reeditarea cărţii lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evreii din Germania, de acord cu reeditarea cărţii lui Hitler
Evreii din Germania, de acord cu reeditarea cărţii lui Hitler

Consiliul Central al Evreilor din Germania a luat decizia de a susţine republicarea autobiografiei lui Adolf Hitler "Mein Kampf", carte interzisă în ţară de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Deşi mulţi evrei germani încă se opun republicării cărţii lui Hitler, Stephan Kramer, secretarul general al celei mai mari organizaţii evreieşti din Germania, spune că noua ediţie ar putea informa corect generaţiile viitoare. "Are sens şi e important să publicăm o ediţie a cu un comentariu academic. O ediţie critică trebuie să fie pregătită azi, pentru a preveni ca neo-naziştii să profite de pe urma ei în viitor", a declarat Kramer.

Statul Bavaria, care deţine drepturile asupra cărţii, rămâne împotriva ideii de republicare. "Nu vom ridica interdicţia, deoarece ar putea ajunge în mâinile dreptei extreme. Interzicerea este dorită de grupurile evreieşti şi vrem să rămână astfel", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului bavarez.

Mai mulţi academicieni germani, printre care şi istoricul Jürgen Faulenbach, se opun reeditării şi insistă asupra faptului că aceasta nu ar folosi prea mult la clarificarea istorică a nazismului. "Cartea nu dă niciun răspuns important la întrebările privind regimul nazist. Conţine doar părerile polarizante ale autorului. Ridicarea unei interdicţii de 60 de ani asupra cărţii ar fi problematică", a declarat istoricul.

În 2015 expiră drepturile Bavariei asupra cărţii

Drepturile de publicare a cărţii lui Hitler sunt deţinute din 1945 de landul Bavaria, care nu sprijină reeditarea tratatului programatic, oricât de "critică" ar fi noua ediţie. Pe 31 decembrie 2015, însă, drepurile de autor pentru cartea lui Hitler expiră, iar istoricii spun că au nevoie de ani de zile pentru a realiza adnotările şi explicaţiile. IfZ a decis, în consecinţă, să înceapă publicarea ediţiei critice, fără încuviinţările de rigoare din partea deţinătorilor drepturilor de autor.

Hitler a dictat "Mein Kampf" în timpul detenţiei sale în închisoarea din Landsberg, în 1924. Devenită cartea-manifest a naţional-socialismului, "Mein Kampf" a fost ulterior dactilografiată de Rudolf Hess şi editată în două volume, " Eine Abrechnung" ("Un bilanţ"), publicat pe 18 iulie 1925 şi "Die nationalsozialistische Bewegung" ("Mişcarea Naţional-Socialistă), publicat în 1926.

În Olanda, comercializarea cărţii, parţial autobiografică, parţial manifest politic, este interzisă, la fel ca în Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania. În 2005, tribunalul din Wroclaw, Polonia, a interzis vânzarea ediţiei poloneze a cărţii,  publicată de o editură locală, la sesizarea Ministerului de Finanţe al landului Bavaria, deţinătorul drepturilor de publicare. Unul dintre cele mai importante şi populare site-uri specializate în istorie din mediul on-line rusesc, Hrono.ru, a fost închis, la începutul lunii iulie, după ce a publicat cartea lui Adolf Hitler. Textul poate fi însă accesat integral pe Internet. În limba română, cele două volume au fost publicate la editura Beladi, în 1994 şi poartă titlul "Lupta mea".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite