Georgiana şi George Barry au venit "cu fregatele" la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgiana şi George Barry au venit în România, prezentându-se, luni la prânz, fără citaţie, la DNA pentru a da declaraţii în dosarul privind o eventuală mită de aproximativ 10 milioane de

Georgiana şi George Barry au venit în România, prezentându-se, luni la prânz, fără citaţie, la DNA pentru a da declaraţii în dosarul privind o eventuală mită de aproximativ 10 milioane de euro, primită de demnitari români prin vânzarea, în 2003, a două fregate.
Cei doi au ales să intre pe "uşa VIP-urilor", evitând astfel o eventuală întâlnire cu jurnaliştii. DNA a deschis aşa-numitul dosar al "Fregatelor" în luna iunie, după ce anchetatorii britanici i-au reţinut pe Georgiana şi George Barry, fiind acuzaţi că au încasat un comision ilegal din vânzarea fregatelor "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand" către România. Cei doi soţi au fost ulterior eliberaţi, însă prin constituirea unei comisii rogatorii anchetatorii români şi britanici încearcă să afle dacă şi, mai ales, ce demnitari din România ar fi "beneficiat" de şpaga pentru vânzarea fregatelor. De altfel, şeful DNA, Daniel Morar, a declarat că s-a localizat contul în care au ajuns banii, fără a fi identificată persoana. Statul român a plătit 116 milioane de lire sterline pentru achiziţionarea acestor fregate, fiind, practic, cel mai mare contract de tehnică militară încheiat de România după 1989. Vânzarea a fost intermediată de BAE Systems, al căruia consultant era George Barry, şi Axis Trading SRL. Imediat după izbucnirea scandalului, procurorii DNA au descins la firma Axis Trading SRL, de unde au ridicat mai multe documente. La această firmă, Georgiana Barry deţine 95% din acţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite