George Mihăiţă, pe platourile de filmare cu Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul poate fi văzut în această seară, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului de Comedie. În piesa "Clinica", el joacă rolul unui boxer care nu poate uita succesul de acum 40 de

Actorul poate fi văzut în această seară, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului de Comedie. În piesa "Clinica", el joacă rolul unui boxer care nu poate uita succesul de acum 40 de ani

Ar putea povesti o viaţă despre personajele care i-au clintit existenţa. E poate unul dintre cei mai talentaţi actori pe care îi are România. Pentru noi însă, George Mihăiţă va rămâne întotdeauna veşnicul adolescent.

"Mă consider un om împlinit, întotdeauna am avut câte ceva de făcut. Nu am stat să aştept roluri. Mi s-a propus să rămân în Suedia, dar am refuzat. Mai bine ca în România nu m-am simţit nicăieri. Am jucat mai mult în televiziune decât la Teatrul de Comedie. Am făcut peste 60 de filme, spectacole nenumărate. Poate prea mult pentru un om", mărturiseşte George Mihăiţă.

Şi-a dorit să devină actor din clasa a cincea. "Eram clovnul clasei, râdeau colegii, se amuzau profesorii." Cu timpul, începe să activeze la Casa de cultură din Moreni, ca artist amator. Hotărât să-şi împlinească visul, George Mihăiţă se mută în Bucureşti.

Deşi Capitala părea să aibă multe taine, greu de descifrat de sufletul unui provincial, lupta a fost frumoasă. "Părinţii mei nu aveau bani. Stăteam cu chirie la rude, asta a fost într-un fel salvarea mea. Relaţii nu aveam, dar până la urma am răzbătut."

Cele mai bune sfaturi le primeşte de la Sanda Manu, profesoara sa din facultate. "A ştiut să mă dirijeze ca o mamă, ca un bun camarad. Şi pe mine, şi pe Mircea Diaconu. Şi astăzi, actorii tineri se zbat foarte mult să supravieţuiască. Păcat că nu au rampe de lansare, că nu toţi pot să joace la valoarea pe care o au. Dar nu trebuie să stai să aştepţi, ci să-ţi forţezi destinul. Dacă ai ceva de spus, poţi învinge".

Revizorul lui Mălăele

A urcat pe scena Teatrului de Comedie numeroase personaje. Dar parcă niciunul nu a avut impactul primarului din "Revizorul". Pentru succesul piesei care a smuls aplauze şi peste hotare, George Mihăiţă are însă o explicaţie.

"Corupţia e generalizată, mita, la fel. E foarte bine gândit de Mălăele acest revizor, iar distribuţia e foarte bună." Chiar dacă a fost foarte bine primit de critici, "Revizorul" nu a fost recompensat cu un premiu Uniter. "M-a întristat Caramitru.

Nu prin faptul că eu nu am luat premiu, ci pentru că un om în care credeam mi-a arătat o latură alunecoasă. Când cineva îţi spune am vrut să te sun, dar vorbim diseară şi uită, dar apoi spune în ziare că sunt oameni frustraţi cei care sunt nemulţumiţi, mi se pare mult prea mult. Pe mine mă interesează omenia mai mult decât un premiu. Şi asta nu am prea văzut-o la Caramitru."

În timp ce se pregăteşte să-şi facă debutul în cinematografie, Horaţiu Mălăele a început repetiţiile pentru piesa "O noapte furtunoasă" la Comedie. "Mi-e tare frică că îl vom pierde din teatru dacă <> va ieşi foarte bine. Sunt şanse foarte mari să fie selecţionat la Cannes, la debutanţi, cu acest film. Ca şi în <> , aici joc rolul unui primar", spune Mihăiţă.

Un nou succes

Viaţa i-a lansat de curând o nouă provocare. George Mihăiţă a devenit boxer la Comedie. În piesa <> , simpaticul actor joacă rolul unui sportiv care a câştigat acum 40 de ani o medalie şi care, într-un fel, trăieşte cu amintirea acelor vremuri.

"Am studiat foarte atent personajul din "Clinica". Mi-a luat ceva timp până l-am adus la această formă, dar mă bucur că efectul e pozitiv şi reacţiile publicului sunt bune". Pentru a adopta cât mai bine trăirile unui boxer, Mihăiţă a văzut şi câteva filme cu Stallone. Ba, mai mult, şi-a încercat şi talentele de cântăreţ. "Cel care scrie muzica la <> mi-a oferit o melodie pe care am interpretat-o". În copilărie, actorul a cântat şi la acor-
deon.

Supravieţuitorul

Actorul este unul dintre duşmanii comisarului Moldovan în filmul "Supravieţuitorul", care va rula din 11 aprilie şi pe marile ecrane. "Am avut câteva zile de filmare, dar revederea cu Sergiu Nicolaescu mi-a făcut o bucurie imensă. E prima dată când joc alături de fiul meu, care nu este la prima experienţă de acest gen." Tudor Mihăiţă este antrenor de jiu-jitsu, dar şi un talentat ziarist.

"Fiul meu comentează meciurile de K1 de la Pro TV, dar are şi echipa lui, care a ieşit campioană naţională. Într-o seară, în timp ce îi ascultam comentariile, am aflat că, în urmă cu vreo şase ani, a câştigat locul 3 la un concurs în Ungaria. I-am spus să se potolească, e mai bine să comenteze decât să practice." George Mihăiţă împarte scena vieţii cu actriţa Delia Seceleanu. Împreună au doi copii, doi băieţi, de cinci, respectiv trei ani şi jumătate. "Sunt adorabili, ca doi îngeri", mărturiseşte actorul, cu o vizibilă mândrie.

Miliardar de carton

Despre aventurile trăite în timpul filmărilor pentru "Supravieţuitorul" ar putea scrie o carte. "Am filmat şi într-un cimitir din Cehoslovacia, dar şi la Bellu. Îmi amintesc că pe la 4 dimineaţa mă împuşcam cu Sergiu Nicolaescu în cimitirul Bellu. M-am aruncat pe spate şi atât mi-a fost. A doua zi s-a constatat că aveam fractură. Am stat o lună cu piciorul în ghips, aşa am jucat şi la Edinburgh, în <> ."

George Mihăiţă va deţine rolul principal într-o nouă producţie ce poartă semnătura lui Sergiu Nicolaescu. "E vorba de <> . Sergiu Nicolaescu a văzut spectacolul la Teatrul de Comedie (pus în scenă de Tocilescu), i-a plăcut enorm şi l-a rugat pe Adrian Lustig, care a scris piesa, să facă şi scenariul... Eu joc rolul unui miliardar de carton. E o satiră politică cum nu prea au fost la noi după "90. Filmările vor debuta în luna mai."

Am făcut peste 60 de filme, spectacole nenumărate. Poate prea mult pentru un om.
George Mihăiţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite