George Copos: "Ma gandesc sa-mi mut afacerile din Romania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceprim-ministru se declară victima jocurilor politice şi a procurorilor, care ar avea un plan de trimiteri în judecată, pentru a da exemple de luptă împotriva corupţiei A

Fostul viceprim-ministru se declară victima jocurilor politice şi a procurorilor, care ar avea un plan de trimiteri în judecată, pentru a da exemple de luptă împotriva corupţiei

A absentat de la şedinţa în care parlamentul l-a suspendat pe preşedintele Băsescu. Spune că vrea stabilitate politică şi consideră o greşeală ieşirea Partidului Conservator din guvern. În acelaşi timp, este trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi prejudiciat statul, în Afacerea "Loteria".

- Domnule Copos, nu v-am văzut în sala parlamentului, la votul suspendării preşedintelui.

- Da, recunosc, am absentat.

- De ce?

- Eu sunt pentru stabilitate. Este şi motivul pentru care, în 2004, mi-am dorit foarte mult să avem în primul rând un guvern stabil, susţinut de o coaliţie majoritară. Eu cred că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate, de simplitate, de credibilitate. Şi cred că, în bună parte, am reuşit. S-a ajuns la normalitate: economia nu mai derapează la fiecare cutremur din politică.

- Deci nu voiaţi să se întâmple suspendarea preşedintelui?

- Nu vreau să comentez acest lucru. Spun doar că sunt pentru stabilitate. Preşedintele a fost ales direct de către cetăţeni şi trebuie să se ţină cont de opinia electoratului. Nu sunt un adept al schimbării regulilor în timpul jocului.

- Ne-am fi aşteptat să veniţi şi să votaţi cu două mâini împotriva lui Traian Băsescu. Se spune că el v-a dat pe mâna judecătorilor.

- Mi-e greu să spun că a fost vreo influenţă din partea politicului, mi-e la fel de greu să spun că nu. Dar cred că ceea ce se întâmplă astăzi în România este absurd. Pentru unele instituţii, pentru anumiţi procurori, unii dintre ei veniţi din Parchetele militare şi care nu au cunoştinţe de business, astăzi, orice operaţiune comercială este infracţiune. Nu au nicio treabă! Nu-i interesează nimic! Ei probabil că au planuri, aşa cum era pe vremuri, să trimitem în judecată 50 sau 100. Nu contează că nu există probă, te trimite în judecată! O participare la licitaţie - infracţiune! O cumpărare a unor active de la AVAS - infracţiune! Nu credeam vreodată că în România anului 2007 se poate întâmpla acest lucru.

- Deci nu-l învinuiţi pe preşedinte pentru situaţia dumneavoastră?

- Nu cred că este contribuţia preşedintelui. Cred că este mai mult neştiinţă. Sau este dorinţa de a se da exemple. Şi este extrem de grav. Unii români care au reuşit în viaţă au riscat, au investit, au creat mii de locuri de muncă, au folosit oportunităţile, acum sunt chemaţi să dea explicaţii. Mă simt atât de rău cum nu am crezut niciodată că mă voi simţi.

- Vă este frică?

- Sunt relaxat. Nu am făcut nimic ilegal şi, din păcate, pe de altă parte, mă simt extrem de prost ca imagine. Nu am furat nimic de la stat. Pot să spun că am optimizat. Ştiţi, în business, poţi să şi greşeşti pentru că doreşti să optimizezi. Eu doresc foarte mult să optimizez afacerea pe care o fac - lumea spune că sunt şi zgârcit. Eu sunt foarte măsurat şi echilibrat. Poate că mai greşesc încercând să optimizez. Dar niciodată nu intru în zona infracţiunilor.

- Vă este frică de Traian Băsescu?

- Nu. Îl respect doar. Am fost şi suporterul lui. Mi-e frică de instabilitate, de recesiune, de îndepărtarea investitorilor străini, de excesele unor instituţii ale statului, de reîntoarcerea la anarhie. Acestea reprezintă pericole mortale pentru dezvoltarea economiei.

- Preşedintele Băsescu spune că românii o duc rău din cauza oligarhilor. Vă simţiţi vizat?

- Eu apreciez orice om din România care a creat măcar un loc de muncă, apreciez extrem de mult orice om care plăteşte un euro sau doi euro, impozite şi taxe. Holdingul Ana plăteşte câteva zeci de milioane de euro. Aţi auzit vreodată că Ana nu a plătit un leu impozit, TVA sau că are datorii amânate? Niciodată.

- Dar sunteţi un oligarh.

- Ce este oligarhia? Iată definiţia din dicţionar: forma de conducere a statului în care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrâns de persoane. Nu este cazul la noi!

- Nu?

- Vă spun că nu. La noi sunt jocuri politice duse la extrem. Aţi văzut cumva un om de afaceri străin care a venit şi a fost învinuit de ceva? Nu! Noi trebuie să îi acuzăm pe românii care au făcut ceva în această ţară. Eu am fost martirizat.

Există o îngrijorare în întregul mediu de afaceri sau este mai mult o apreciere de ordin personal?

- Toţi oamenii de afaceri sunt extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în România. Extrem de îngrijoraţi. Şi nu numai cei care acţionează în România, dar şi cei care doresc să vină. Eu unul mă gândesc foarte serios să-mi mut acţiunile - 97% din grupul Ana - în altă ţară. Să plătesc taxe şi impozite către un alt stat.

Este greu de spus la ce se gândesc oamenii mai întâi atunci când aud numele George Copos, om de afaceri şi politician, senator al Partidului Conservator şi fost viceprim-ministru, în vârstă de 54 de ani. Probabil, gândul multora zboară în primul rând la patronul echipei de fotbal Rapid. Sau la primul viceprim-ministru demisionat din funcţie, la 1 iunie 2006, în urma trimiterii sale în judecată. Este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 miliarde de lei, în urma unor tranzacţii cu Loteria Naţională, iar procesul se află şi acum pe rolul instanţei. Probabil că nu puţini sunt şi cei care se gândesc în primul rând la patronul grupului Ana, omul de afaceri cu o avere estimată la 420 milioane de euro.

"Partidul Conservator a greşit când a părăsit guvernul"


- Aţi declarat că aţi fost omul care a determinat, după alegerile din 2004, ieşirea PC (pe atunci PUR) din alianţa cu PSD-ul şi trecerea de partea Alianţei D.A. Regretaţi acum?

- Am făcut ce trebuia. Pentru noi era atunci foarte important să devenim membri ai UE. Acesta a fost şi obiectivul meu atunci când am acceptat să devin membru în Cabinetul Tăriceanu. Aveam nevoie de un guvern stabil şi l-am rugat pe Voiculescu: nu te băga peste guvern. Şi a fost o stabilitate. Aţi auzit de scandaluri mari până în luna iunie 2006, în guvern şi în coaliţie?

- Nu se poate spune că n-au fost…

- Eu spun că nu au fost. Era o coaliţie majoritară în parlament, care a putut să aprobe toate legile necesare integrării în Uniunea Europeană. A funcţionat coaliţia.

- Cum v-aţi simţit după ce aţi fost nevoit să plecaţi din guvern, din cauza dosarului "Loteria"?

- Nu am fost nevoit. Repet, nu a fost nicio presiune şi nu am fost obligat niciodată să plec din guvern. Din contră. Inclusiv premierul a spus să rămân.


- Vă pare rău că aţi plecat?

- Nu.

- A greşit Partidul Conservator atunci când a părăsit coaliţia guvernamentală?

- Categoric da. A făcut o mare greşeală. Şi-a asumat o responsabilitate atunci, în 2004, şi trebuia să plece când se termina mandatul guvernului.

- În pofida conflictului dintre Dan Voiculescu şi Traian Băsescu?

- Nu avea nicio legătură! Important era că ne-am asumat o responsabilitate pentru mandatul 2004-2008, să facem ca mediul de afaceri să fie cât mai atractiv, cât mai simplu, mai credibil. Asta era foarte important. Eu cred că acest conflict, între preşedintele Dan Voiculescu şi preşedintele Băsescu, nu a avut decât repercusiuni, asupra cui? Asupra mea care am fost în guvern, care am încercat să fac ceva, mi-am dorit această stabilitate.

Un angajat din UE munceşte cât trei români la un loc

- Nu v-aţi gândit să vă retrageţi pe o insulă şi să trăiţi liniştit până la adânci bătrâneţi?

- Nu, eu sunt un luptător. Şi tot ce s-a întâmplat în ultimul timp m-a făcut să fiu mai îndârjit. Pozitiv, aş spune.

- Sunteţi bogat şi celebru. Ce mai vreţi de la viaţă?

- Mie îmi place foarte mult cea ce fac şi vreau să vă spun că respect munca drept unică sursă de bunăstare şi satisfacţie. Ne gândim oare toţi la chestiunea aceasta? Spuneţi-mi, câţi dintre români se gândesc?

- Spuneţi că nu se munceşte în România?

- Nu se munceşte.

- Aţi văzut ziarele azi?

- Da.

- Primele pagini tratează cazul unei angajate care a murit din cauza epuizării la locul de muncă. Nu ştim încă exact întregul tablou al situaţiei, dar mesajul nu poate fi ignorat.

- Da, am citit. Şi eu am lucrat 200 de zile de dimineaţă până noaptea la 12, 1, 2 dimineaţa. Am un maseur de la Rapid care-mi face masaj şi eram atât de blocat, atât de obosit încât, pur şi simplu, nu putea să intre în muşchi. Poţi ajunge la epuizare. Repet, am simţit că nu mai pot, deşi fac în fiecare dimineaţă gimnastică. Iar nea Gică, maseurul, chiar m-a întrebat: Ce se întâmplă cu dumneavoastră, totul este blocat, ce-aţi făcut? Deci, se poate întâmpla, din păcate.

- Şi atunci, se munceşte sau nu?

- Problema este de organizare şi productivitate. Din păcate, în Uniunea Europeană, un angajat munceşte cât trei români la un loc. Asta este raportul la productivitatea muncii. Dacă societăţile comerciale nu s-au tehnologizat, nu au făcut investiţii în oameni, în training, în calificare, nu vom fi competitivi, ci vom fi o ţară de angajaţi. Nu vom produce. De aceea avem un miliard de euro pe lună deficit economic în balanţa comercială. Peste un miliard de euro pe lună!

Sertarul cu amintiri

- Care este cea mai plăcută amintire a dumneavoastră?

- Din ultima vreme nu am amintiri plăcute, din păcate.

- Nu v-a adus nimic bucurie?

- Din păcate, în ultima vreme - nimic.

- Nici în anii de după revoluţie?

- Cea mai frumoasă amintire este că am reuşit de la zero. Un an de zile eu m-am trezit în fiecare zi la 3 şi jumătate dimineaţa. Mergeam după frişcă. Era important să meargă cofetăria. Aveam un ARO pe motorină. Amintirea plăcută este că am reuşit. Am plecat de la Ministerul Turismului. Mi-am luat un credit de 25.000 de dolari de la bancă, pentru care am pus casa, maşina, antena de satelit, televizorul. Am reuşit să plătesc creditul şi să creez 4.500 locuri de muncă şi o firmă foarte respectată.

"Vă sugerez să nu faceţi investiţii în fotbal"

- Spuneţi că nu câştigaţi bani din fotbal. Nici mari câştiguri de imagine nu prea aveţi fiind în această lume. Şi atunci de ce mai staţi?

- În fotbal este ca în politică. Intri uşor şi ieşi foarte greu. Ai responsabilităţi. În fotbal poţi să ai o imagine bună dacă eşti pe locul întâi şi ai un management corect. Sau foarte proastă, dacă lucrurile merg prost, aşa cum au mers la meciul cu Dinamo (Rapid-Dinamo 1-4, n.r.)

- Când va fi fotbalul o afacere?

- Când vom avea stadioanele pe care le are Marea Britanie sau Germania. Este obligaţia administraţiei centrale şi a comunităţilor locale să pună la dispoziţie stadioanele. Ca să ţinem o echipă în Divizia A, noi am cheltuit cam 10 milioane de euro. Ăsta a fost bugetul nostru la Rapid. Dacă nu vom veni pe locul doi - şi tare mi-e teamă că nu vom veni - am pierdut 10 milioane. Aşa că vă sugerez să nu faceţi investiţii în fotbal.

- Ştiţi că se pregăteşte un dosar la DNA şi la ANAF, legat de transferuri?

- Fotbalul se poate închide mâine, nicio problemă.

- Ştiţi ce se reproşează: la echipa cumpărătoare figurează o sumă, la vânzător figurează altă sumă, mai mică. Ar rezulta nişte bani negri, plătiţi pe sub masă sau nişte bani lipsă. Nu vă temeţi de investigaţiile acestea?

- Categoric, nu. La Rapid, nu.

-De ce vreţi să vi se dea stadionul gratis?

- Nu-l vrea nimeni gratis. Vrem doar condiţii echitabile. De ce stadionul din Ghencea şi cel din Ştefan cel Mare pot fi date în condiţii avantajoase, cu baze de pregătire cu tot, iar Giuleştiul, care stă să cadă, nu? Era vorba că Ministerul Transporturilor face o licitaţie pentru concesionarea stadionului. Foarte bine, s-o facă! Noi vom participa, pentru că vrem un stadion la standardele UEFA. Dar nici nu vrem să fim mai împovăraţi decât alţii.

- Cum vedeţi Rapidul anului 2023?

- Rapidul la o sută de ani… Voi avea 70 de ani. Poate o să fiu preşedinte de onoare, o să stau în tribună şi o să mă bucur de Rapidul european. Dar e greu, pentru că nu avem oameni de management în fotbal.

- Vă simţiţi responsabil pentru lipsa de civilizaţie pe care o transmite fotbalul în societate?

- Este vorba de educaţia, civilizaţia, cultura unei naţiuni. Putem lua exemplul din Marea Britanie. Tot ce înseamnă huligani în fotbal au fost depistaţi şi înaintea meciului sunt obligati să meargă la poliţie şi să vadă meciul din sediul poliţiei. Asta înseamnă ordine şi standard. În România nu putem vorbi de lucrurile acestea.

Testul adevărului

"Voi face o mare dezvăluire"

- Ce v-ar plăcea, republică prezidenţială sau parlamentară?

- Eu cred într-o republică parlamentară.

- Vă place mai mult Europa sau America?

- Extrem de mult Europa. Întotdeauna când am fost în America îmi doream să ajung cât mai repede în Europa. Şi deosebit de mult România.

- Pe cine vi-l doriţi mai mult, pe Lucescu senior sau Lucescu junior?

- Pe amândoi.

- Care lume este mai murdară: politica, fotbalul sau afacerile, că le cunoaşteţi pe toate?

- Fiecare lume are murdăria ei. Este foarte greu să spui că fotbalul este murdar, că politica este murdară. Nu cred că lumea afacerilor este murdară. Dar fiecare are, poate, un pic de murdărie.

- Aţi crezut în comunism?

- Am trăit în comunism. Vă spun cu sinceritate că noi, la Uniunea studenţilor, eram rebeli. Am şi fost atenţionaţi pe vremea aceea. Eram şeful Secţiei sociale la vremea respectivă. Nu vreau să comentez mai multe.

- Cum v-aţi fi văzut dacă nu ar fi căzut comunismul?

- Aveam relaţii şi legături foarte apropiate cu turismul pentru că mă ocupam de tot ce însemna taberele studenţilor pe vremea aceea. Tabere de odihnă, alpine erau sub directa mea supraveghere. Probabil că aş fi lucrat în acest domeniu.

- Sunteţi de acord cu condamnarea comunismului?

- Sunt de acord cu condamnarea oricărei fapte ilegale, a oricărui abuz. Dar nu cred că un popor trebuie să fie culpabilizat pentru greşelile conducătorilor săi, mulţi dintre ei impuşi forţat de puteri vecine. Nu toţi germanii au fost nazişti, nu toţi arabii sunt terorişti, nu toţi românii au fost ceauşişti.

- De ce ar mai trebui oamenii să creadă în mediul de afaceri din România?

- Eu spun că trebuie să creadă. Ce se întâmplă acum sunt lucruri trecătoare. Niciodată nu a fost în România în felul acesta. Niciodată unii procurori militari nu au venit să spună că o operaţiune comercială simplă de participare la o licitaţie anunţată în patru ziare este o infracţiune. Eu promit că voi face o dezvăluire, de la A la Z, cu tot ce a fost până acum, cu documente, cu fapte, cu dovezi. O să fac o dezvăluire mare, vă asigur.

- Ce vă frământă cel mai mult în momentul de faţă?

- Instabilitatea şi luptele din politică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite