George W. Bush a transformat discursul asupra starii natiunii intr-un speech electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Romania, enumerata pe lista tarilor cu o contributie vitala la campania SUA din Irak * Seful Casei Albe considera ca inlaturarea lui Saddam i-a speriat pe libieni si va da rezultate si in cazurile Coreii de Nord si Iranului

Apropierea alegerilor prezidentiale din luna noiembrie a transformat discursul anual asupra starii natiunii, rostit, marti, timp de o ora, de presedintele George W. Bush, intr-o adevarata pledoarie electorala sustinuta in fata unui Congres dominat de Partidul Republican. Discursul i-a oferit sefului Casei Albe prilejul de a prezenta marile teme ale campaniei sale electorale, intre care evidentierea succeselor inregistrate in lupta impotriva terorismului si justificarea interventiei militare asupra Irakului. In egala masura, presedintele a atacat cateva dintre cele mai spinoase probleme interne, anuntandu-si intentia de a relansa economia, de a le oferi americanilor mai multe locuri de munca, de a ameliora programele de educatie ale copiilor si de a reforma sistemul de asigurari de sanatate si pe cel al pensiilor.
Bush nu regreta atacarea Irakului
Desi, anul trecut, promisese ca va dovedi existenta armelor irakiene de distrugere in masa - nedescoperite insa nici pana in ziua de astazi -, Bush nu a demonstrat decat faptul ca nu are nici un regret in privinta declansarii razboiului care l-a inlaturat de la putere pe Saddam Hussein. El a incercat sa contracareze numeroasele critici primite pe aceasta tema din partea comunitatii internationale si, mai ales, a adversarilor sai politici din tabara democrata, plasand conflictul din Irak in cadrul mai larg al luptei impotriva terorismului. "Raportul Kay a identificat deja zeci de activitati legate de programe de producere a armelor de distrugere in masa si o cantitate considerabila de echipament care a fost ascunsa de Natiunile Unite", a spus Bush, incercand sa justifice interventia din Irak. "Daca nu am fi actionat, programele dictatorului (n.r. - Saddam Hussein) de distrugere in masa ar fi continuat pana astazi. Daca nu am fi actionat, rezolutiile Consiliului de Securitate in privinta Irakului s-ar fi dovedit simple amenintari, slabind autoritatea Natiunilor Unite si incurajand o atitudine de sfidare din partea dictatorilor din intreaga lume. De asemenea, camerele de tortura ale Irakului ar fi fost si astazi pline de victime ingrozite, nevinovate", a declarat presedintele. Liderul american considera ca razboiul din Irak s-a aflat, totodata, la baza deciziei Libiei, care a hotarat, in luna decembrie, sa renunte la programele asupra armelor de distrugere in masa si sa accepte inspectiile internationale pe teritoriul sau. "Dupa noua luni de negocieri intense, SUA si Marea Britanie au reusit sa ajunga la un acord cu Libia in aceasta privinta, dar 12 ani de diplomatie cu Irakul n-au fost de ajuns. Motivul este simplu: pentru ca diplomatia sa fie eficienta, cuvintele trebuie sa fie credibile si nimeni nu se mai poate indoi acum de cuvantul Americii", a afirmat Bush. El a mentionat apoi ca demersurile diplomatice ale administratiei sale ar putea duce la rezultate similare cu Coreea de Nord si Iranul, doua dintre tarile incluse de Washington in asa-numita "axa a raului", formula nefolosita insa de Bush marti seara.
"America nu va cere niciodata permisiunea de a se apara"
Facand apoi aluzie la opozitia internationala fata de atacarea Irakului - indeosebi din partea Frantei, Germaniei si Rusiei - si de incepere a operatiunilor militare fara acordul Consiliului de Securitate al ONU, Bush a precizat: "America nu va cere niciodata permisiunea de a apara siguranta poporului sau". "Unii critici au afirmat ca atributiile noastre in Irak ar trebui reglementate la nivel international. Este insa dificil sa explici astfel de critici partenerilor nostri din Marea Britanie, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Thailanda, Italia, Spania, Polonia, Danemarca, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Romania, Olanda, Norvegia, El Salvador, precum si din alte 17 state care au trimis trupe in Irak. In timp ce suntem implicati in dezbateri de ordin intern, nu trebuie sa uitam contributiile vitale ale partenerilor nostri internationali sau sa le minimizam sacrificiile. Inca de la inceput, America a solicitat ajutor international pentru operatiunile din Afganistan si Irak si am obtinut un sprijin deosebit. Exista insa o diferenta intre a conduce o coalitie formata din mai multe state si a accepta obiectiile unui mic numar de state", a declarat Bush.
Americanii, avertizati asupra pericolului unor noi atentate
In privinta luptei antiteroriste, seful administratiei de la Washington i-a avertizat pe americani asupra riscului unor noi atentate. "Teroristii continua sa comploteze impotriva Statelor Unite si a lumii civilizate (...) Au trecut 28 de luni de la 11 septembrie 2001, adica peste doi ani fara ca un atentat sa fie comis pe teritoriul american. Am putea crede ca pericolul a trecut. Aceasta speranta e de inteles, insa e comoda si falsa", a avertizat Bush. Liderul american a enumerat apoi succesele administratiei sale in lupta contra terorismului. El s-a referit la capturarea lui Khalid Sheikh Mohammed, creierul atacurilor din 11 septembrie, si la prinderea teroristului din Bali, care a contribuit la atentatul din Indonezia, soldat cu 200 de morti. "Urmarim membri ai Al-Qaida in intreaga lume si aproape doua treimi dintre liderii cunoscuti ai retelei au fost capturati sau ucisi. Mii de militari bine pregatiti sunt pe urmele restului de ucigasi, care se ascund in orase si pesteri. Ii vom aduce pe acesti teroristi in fata Justitiei, unul cate unul", a declarat Bush.
Relansarea economiei si interzicerea casatoriei intre homosexuali
Jumatate din discursul presedintelui a fost consacrata chestiunilor de ordin intern, care au o mare pondere in randul electoratului. Dupa ce a vorbit despre asigurarea securitatii americanilor, Bush si-a exprimat intentia de a relansa economia, de a oferi noi locuri de munca, de a imbunatati sistemul educational, de a reforma sistemele asigurarilor de sanatate si pensiilor si chiar de a interzice casatoriile intre persoane de acelasi sex. Nu in ultimul rand, el a cerut sportivilor profesionisti sa renunte la utilizarea substantelor dopante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite