George W. Bush si-a asumat personal raspunderea pentru reconstructia Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au introdus ieri, in Consiliul de Securitate al ONU, a treia versiune a proiectului de rezolutie privind Irakul, dupa ce variantele anterioare au fost respinse de Franta, Germania si

Statele Unite au introdus ieri, in Consiliul de Securitate al ONU, a treia versiune a proiectului de rezolutie privind Irakul, dupa ce variantele anterioare au fost respinse de Franta, Germania si Rusia. Ca o concesie facuta acestora, SUA au introdus pentru prima oara o data fixa in noul proiect de rezolutie, cerand Consiliului de Guvernare irakian sa prezinte pana la 15 decembrie un calendar si un program pentru redactarea Constitutiei si organizarea de alegeri. Diplomatii americani spera ca proiectul sa fie votat inainte de sfarsitul saptamanii, insa ceilalti membri ai Consiliului de Securitate nu sunt inca pe deplin multumiti de continutul acestuia. In forma lui actuala, textul mentioneaza ca alegerile trebuie organizate dupa elaborarea Constitutiei, in timp ce partizanii unei predari rapide a puterii in Irak vor ca scrutinul sa aiba loc inaintea acestui proces, care ar putea fi de durata. Franta, Rusia si China solicita ca rezolutia sa fixeze un calendar precis pentru transferul suveranitatii catre poporul irakian. Alta obiectie vizeaza precizarea ca Natiunile Unite vor coopera cu reprezentantii coalitiei anglo-americane si "vor ajuta" Consiliul de Guvernare, "daca circumstantele permit acest lucru". Formularea nu raspunde dorintei exprimate de partenerii de negocieri, ca textul sa stipuleze ca Natiunile Unite vor avea un rol central in reconstructia Irakului. Cu o zi inainte de reluarea dezbaterilor pe aceasta tema in Consiliul de Securitate, presedintele american George W. Bush si-a asumat personal raspunderea pentru politica Washingtonului de stabilizare si reconstructie a Irakului, raspunzand astfel criticilor privind aparentele disensiuni din cadrul administratiei americane, care ar fi dus la delegarea responsabilitatii pentru operatiunile din zona consilierului prezidential Condoleezza Rice, in locul secretarului de stat Donald Rumsfeld. "Eu sunt cel care raspunde de situatia din Irak", a declarat Bush intr-un interviu televizat, adaugand ca oamenii politici americani nu ii inteleg strategia si insistand asupra faptului ca fortele aliate vor ramane in Irak pana ce tara va fi "libera, stabila, va avea o Constitutie si vor fi organizate alegeri". Bush a refuzat sa precizeze o data fixa a retragerii.
Natiunile Unite au extins mandatul ISAF in Afganistan Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat, luni, in unanimitate, o rezolutie care extinde si in afara orasului Kabul mandatul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF). Rezolutia 1510, initiata de Germania, permite ISAF, in cazul in care dispune de resursele necesare, sa mentina securitatea si in afara capitalei afgane, pentru a proteja misiunile umanitare. Rezolutia prelungeste cu inca un an mandatul ISAF, aflat sub comanda NATO. Actualul mandat urmeaza sa expire la data de 20 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite